‘Statistika poljoprivrede, šumarstva i ribarstva’ – Bosna i Hercegovina uzgaja dva puta više ovaca od Austrije

‘Statistika poljoprivrede, šumarstva i ribarstva’ – Bosna i Hercegovina uzgaja dva puta više ovaca od Austrije

 

Eurostat je objavio publikaciju “Statistika poljoprivrede, šumarstva i ribarstva 2017” u kojoj je na 170 stranica predstavljen izbor tematskih podataka.

Informacije se odnose kako na Evropsku uniju, njene države članice, ali su dopunjene (ako su podaci bili dostupni) i podacima za člancie EFTA-e kao i podacima za zemlje pristupnice i kandidate u Evropskoj uniji.

Publikacija je podijeljena na sedam poglavlja te pruža informacije i brojke o poljoprivrednicima, cijenama, proizvodima, okolišu, šumarstvu i ribarstvu. Ove je godine cijelo jedno poglavlje posvećeno vinogradima u EU.

Predstavljeni i podaci za Bosnu i Hercegovinu

Naravno, u publikaciji su predstavljeni i podaci za Bosnu i Hercegovinu. Tako, npr., saznajemo da BiH proizvodi jedanko goveda kao Hrvatska, svinja gotovo kao Slovenija, ovaca duplo više nego Austrija, a koza, čija je proizvodnja u EU općenito mala (sedam puta je manja od proizvodnje goveda), proizvodi više nego Slovačka.

Prema toj statistici Bosna i Hercegovina proizvodi više paradajza od Švicarske, Austrije, Malte, Kipra, Hrvatske i još nekih zemlja. Tu su i podaci za proizvodnju mrkve, luka, jabuke i kajsije, krompira, repe, žitarica.

Žene u poljoprivredi

Jedan od zanimljivih statističkih podataka je i da žene u zemljama članicama EU čine 35,1% poljojprivredne radne snage.

Žene čine više od 40% poljoprivredne radne snage u pet država članica, tačnije Austriji (45%), Rumuniji (43%) Poljskoj, Grčkoj i Sloveniji (41% u svakoj od tri zemlje). Nasuprot tome, najniži su udjeli žena poljoprivrednici prijavljeni u Danskoj (20%) i Irskoj (12%).

Sve druge detalje potražite u publikaciji koju možete skinuti – ovdje!

 

(AgroKlub.ba/MiruhBosne)

Previous Promovirana 31. generacija polaznika Policijske akademije FMUP-a (VIDEO)
Next Goran Čišić - heroj koji je slomio tzv. Herceg-Bosnu

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Prirodna T&E kozmetika iz Visokog

Tradicionalni obrt T&E u vlasništvu preduzetnice Fatime Smailagić iz Visokog  bavi  se proizvodnjom prirodnih ručno rađenih sapuna i kozmetike, bez hemijskih dodataka i aditiva.  U vrijeme kada prirodna kozmetika dobiva

Ekonomija/Biznis

Tekstilni proizvodi iz Bosne i Hercegovine konkurentni i na stranim tržištima

Mali broj kompanija, ali visok kvalitet Tekstilna industrija se često poistovjećuje isključivo s proizvodnjom odjeće, međutim veliki dio nje čini proizvodnja tekstila koji imaju primjenu u mnogim različitim djelatnostima. Ovaj

Ekonomija/Biznis

Hamdo grupa sa Sokoca izvozi drvene kuće u Tursku

Hamdo grupa sa Sokoca u septembru će završiti i otpremiti još tri drvene kuće za kupca u Turskoj, prema izvoznom programu započetom u januaru, rekli su u ovom preduzeću. Izvršni