„Steelmin” Jajce: Novih 300 radnih mjesta, s primanjima radnika višim od prosječne plaće

„Steelmin” Jajce: Novih 300 radnih mjesta, s primanjima radnika višim od prosječne plaće

 

Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) među 13 najznačajnijih investitora u BiH uvrstila je i jajačku kompaniju „Steelmin”. Investitori iz Velike Britanije uložili su u kupovinu i remont novih peći nekadašnjeg giganta „Elektrobosne” posljednjih godina ogromna 32 miliona KM i trenutno zapošljavaju 80 radnika. Velike rezultate tima, s direktorom Dževadom Delićem na čelu, FIPA je prepoznala i dodijelila im prestižno priznanje.

Odiše optimizam

A da su ga zaslužili uvjerila se i ekipa „Dnevnog avaza”. U krugu ove kompanije, koja je smještena na ulazu u Jajce iz pravca Donjeg Vakufa, sve odiše optimizmom. Čisto je, utegnuto, u „Steelminu” vladaju red, rad i disciplina. Baš onako kako funkcioniraju moderne zapadne kompanije.

Direktor Dževad Delić ekskluzivno je za naš list najavio da, nakon višemjesečne borbe s vjetrenjačama, odnosno komplikovanim bh. državnim sistemom, „Steelmnin” u martu pokreće proizvodnju. Kada u pogon budu stavljeni svi kapaciteti, posao će dobiti više od 300 radnika, što će biti veliki stimulans za jajačku i bh. privredu. Novih 300 radnih mjesta i s primanjima radnika višim od prosječne plaće u BiH preporodit će jajačku općinu.

Isti investitor je u Gornji Vakuf već prebacio opremu za pripremu kvarca za proizvodnju, uključujući drobilice, sita i bubnjeve za pranje kvarca. Samo se čeka početak proizvodnje u Jajcu pa će i u Gornjem Vakufu radna mjesta dobiti najmanje 50 radnika, koji će pripremati sirovine za proizvodnju u Jajcu.

Kako je i poznato, „Steelmin” će proizvoditi ferolegure, vrlo tražen i cijenjen proizvod, koji će plasirati željezarama u Italiji, Austriji i Njemačkoj, te Americi i Aziji. Prema riječima Delića, ciljani kupci su svjetski priznate kompanije „ArcelorMittal”, „Riva”, „ThydssenKrupp”, „Beltrame”, „Duferco”, koje su već iskazale interesiranje za proizvode koji se koriste za ojačavanje i poboljšanje kvaliteta proizvoda od željeza i čelika.

Iz „Steelmina BH” ističu da će nastaviti raditi kvalitetno, kao i nekadašnja „Elektrobosna”, čiji proizvodi su poznat i priznat brend u svijetu. Delić navodi da kupci s nestrpljenjem iščekuju pokretanje proizvodnje.

Zanimljiva priča

Vrlo zanimljiva je priča kako su Britanci došli u Jajce. Kako nam je ispričao Delić, on je kao izbjeglica 1992. godine završio u dalekoj Australiji, gdje je počeo raditi u firmi koja se bavi proizvodnjom istih proizvoda kao i nekadašnja „Elektrobosna”.

– Nakon više godina rada i stjecanja povjerenja, uspio sam nagovoriti vlasnike kompanije da ulažu u bivšu „Elektrobosnu”, gdje sam kao inžinjer radio i prije rata u bivšoj Jugoslaviji. Oni su pristali, željeli su investirati, ali je glavni uvjet bio da se vratim u BiH i pokrenem proizvodnju s kolegama koje su radile sa mnom u bivšoj „Elektrobosni” – kazao je Delić.

Doprinos razvoju BiH

Gordan Milinić, direktor FIPA-e, tokom dodjele nagrada istakao je da je pred svim dobitnicima, ali i svim investitorima, zadatak da zajedno razvijaju BiH. Dodao je da je zadatak ostvariv uz ovakve investitore.

Britanski ambasador posjetio kompaniju

„Steelmin” je prošlog ljeta posjetio i ambasador Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson (Edward). Ambasadora Fergusona i načelnika općine Jajce Edina Hozana dočekali su Kris Meknami (Chris McNamee), generalni direktor “Steelmin Limiteda”, i Dževad Delić, direktor bh. ogranka kompanije “Steelmin”.

– Veoma sam zadovoljan napretkom u obnovi pogona koji je ostvario tim u Jajcu, s Dževadom Delićem na čelu. Delić i njegov tim glavnih inžinjera bili su od ključnog značaja kada je riječ o prijenosu stručnosti i znanja na novu generaciju domaćih inžinjera – rekao je tada Meknami.

Ambasador Ferguson kazao je da voli dolaziti u Jajce, koje mu je jedan od omiljenih gradova u BiH.

– Iako obično dolazim kako bih uživao u fascinirajućoj historiji Jajca, ovaj put sam ovdje kako bih vidio njegovu budućnost. Fantastično je vidjeti iskusne i vješte radnike iz Jajca kako zajedno s velikim britanskim investitorima nastoje oživjeti ovu važnu industriju – poručio je Ferguson.

 

 

Previous Pjevačica The Cranberriesa preminula u 46. godini – Na vrhuncu karijere pjevala o Bosni (Video)
Next Za dva i po mjeseca 'BH voz' počinje saobraćati na relaciji Sarajevo - Bihać

You might also like

Ekonomija/Biznis

Porodica Hasanbašić: Oko 200 tona jabuke imamo kad je puni rod

Pandemija korona virusa uticala je na mnoge privredne grane u našoj zemlji. No, poljoprivrednicama više glavobolje zadaju loše vremenske prilike, posebno one proljetne, kada se sve budi. Iako je teško

MADE IN BOSNIA-387

Otvoren Sajam šljive u Gradačcu – 49. po redu

Na ovogodišnjem Sajmu šljive predstavit će se više od 300 izlagača  Ovogodišnji Sajam šljive u Gradačcu okupit će mnoštvo izlagača iz sektora poljoprivrede, prehrambene industrije i poljoprivredne mehanizacije, izjavio je

Ekonomija/Biznis

U Zenici proizvode taktičku odjeću za specijalne jedinice širom svijeta

Za specijalne jedinice širom svijeta kompanija Pro Textil d. o. o. iz Zenice proizvodi taktičku odjeću pod brendom UFPRO. U prvih šest mjeseci 2019. izvezla je usluge šivanja u vrijednosti