„Steelmin” Jajce: Novih 300 radnih mjesta, s primanjima radnika višim od prosječne plaće

„Steelmin” Jajce: Novih 300 radnih mjesta, s primanjima radnika višim od prosječne plaće

 

Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) među 13 najznačajnijih investitora u BiH uvrstila je i jajačku kompaniju „Steelmin”. Investitori iz Velike Britanije uložili su u kupovinu i remont novih peći nekadašnjeg giganta „Elektrobosne” posljednjih godina ogromna 32 miliona KM i trenutno zapošljavaju 80 radnika. Velike rezultate tima, s direktorom Dževadom Delićem na čelu, FIPA je prepoznala i dodijelila im prestižno priznanje.

Odiše optimizam

A da su ga zaslužili uvjerila se i ekipa „Dnevnog avaza”. U krugu ove kompanije, koja je smještena na ulazu u Jajce iz pravca Donjeg Vakufa, sve odiše optimizmom. Čisto je, utegnuto, u „Steelminu” vladaju red, rad i disciplina. Baš onako kako funkcioniraju moderne zapadne kompanije.

Direktor Dževad Delić ekskluzivno je za naš list najavio da, nakon višemjesečne borbe s vjetrenjačama, odnosno komplikovanim bh. državnim sistemom, „Steelmnin” u martu pokreće proizvodnju. Kada u pogon budu stavljeni svi kapaciteti, posao će dobiti više od 300 radnika, što će biti veliki stimulans za jajačku i bh. privredu. Novih 300 radnih mjesta i s primanjima radnika višim od prosječne plaće u BiH preporodit će jajačku općinu.

Isti investitor je u Gornji Vakuf već prebacio opremu za pripremu kvarca za proizvodnju, uključujući drobilice, sita i bubnjeve za pranje kvarca. Samo se čeka početak proizvodnje u Jajcu pa će i u Gornjem Vakufu radna mjesta dobiti najmanje 50 radnika, koji će pripremati sirovine za proizvodnju u Jajcu.

Kako je i poznato, „Steelmin” će proizvoditi ferolegure, vrlo tražen i cijenjen proizvod, koji će plasirati željezarama u Italiji, Austriji i Njemačkoj, te Americi i Aziji. Prema riječima Delića, ciljani kupci su svjetski priznate kompanije „ArcelorMittal”, „Riva”, „ThydssenKrupp”, „Beltrame”, „Duferco”, koje su već iskazale interesiranje za proizvode koji se koriste za ojačavanje i poboljšanje kvaliteta proizvoda od željeza i čelika.

Iz „Steelmina BH” ističu da će nastaviti raditi kvalitetno, kao i nekadašnja „Elektrobosna”, čiji proizvodi su poznat i priznat brend u svijetu. Delić navodi da kupci s nestrpljenjem iščekuju pokretanje proizvodnje.

Zanimljiva priča

Vrlo zanimljiva je priča kako su Britanci došli u Jajce. Kako nam je ispričao Delić, on je kao izbjeglica 1992. godine završio u dalekoj Australiji, gdje je počeo raditi u firmi koja se bavi proizvodnjom istih proizvoda kao i nekadašnja „Elektrobosna”.

– Nakon više godina rada i stjecanja povjerenja, uspio sam nagovoriti vlasnike kompanije da ulažu u bivšu „Elektrobosnu”, gdje sam kao inžinjer radio i prije rata u bivšoj Jugoslaviji. Oni su pristali, željeli su investirati, ali je glavni uvjet bio da se vratim u BiH i pokrenem proizvodnju s kolegama koje su radile sa mnom u bivšoj „Elektrobosni” – kazao je Delić.

Doprinos razvoju BiH

Gordan Milinić, direktor FIPA-e, tokom dodjele nagrada istakao je da je pred svim dobitnicima, ali i svim investitorima, zadatak da zajedno razvijaju BiH. Dodao je da je zadatak ostvariv uz ovakve investitore.

Britanski ambasador posjetio kompaniju

„Steelmin” je prošlog ljeta posjetio i ambasador Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson (Edward). Ambasadora Fergusona i načelnika općine Jajce Edina Hozana dočekali su Kris Meknami (Chris McNamee), generalni direktor “Steelmin Limiteda”, i Dževad Delić, direktor bh. ogranka kompanije “Steelmin”.

– Veoma sam zadovoljan napretkom u obnovi pogona koji je ostvario tim u Jajcu, s Dževadom Delićem na čelu. Delić i njegov tim glavnih inžinjera bili su od ključnog značaja kada je riječ o prijenosu stručnosti i znanja na novu generaciju domaćih inžinjera – rekao je tada Meknami.

Ambasador Ferguson kazao je da voli dolaziti u Jajce, koje mu je jedan od omiljenih gradova u BiH.

– Iako obično dolazim kako bih uživao u fascinirajućoj historiji Jajca, ovaj put sam ovdje kako bih vidio njegovu budućnost. Fantastično je vidjeti iskusne i vješte radnike iz Jajca kako zajedno s velikim britanskim investitorima nastoje oživjeti ovu važnu industriju – poručio je Ferguson.

 

 

Previous Pjevačica The Cranberriesa preminula u 46. godini – Na vrhuncu karijere pjevala o Bosni (Video)
Next Za dva i po mjeseca 'BH voz' počinje saobraćati na relaciji Sarajevo - Bihać

You might also like

Ekonomija/Biznis

Vogošćanski ‘Pretis’ zabilježio drastičan porast prihoda i povećao broj zaposlenih

  Kompanija Pretis iz Vogošće, dio namjenske industrije Bosne i Hercegovine, ostvarila je u prvoj polovini godine poslovne prihode od oko 16 miliona KM, što je ogroman porast u odnosu

Ekonomija/Biznis

Bosanski proizvodi na policama katarskih marketa početkom 2018.

  Kompanija Labbaik Group iz Katara krajem ovog mjeseca uvesti će prve količine brandova     Zlatna džezva, Tops, Oaza, Zlatni puder, te Klasovih konditorskih proizvoda, a ovi proizvodi naći će

Ekonomija/Biznis

Bosanski proizvod: Reklama za američku kompaniju urađena u našoj zemlji

Bosanskohercegovački glumac, zabavljač i voditelj Mladen Jeličić Troko, inače sinonim za Djeda Mraza u Bosni i Hercegovini, glavni je junak u božićnom videu poznate američke kompanije BELFOR. Belfor Property Restoration svjetski je lider u obnavljanju