Stotine radnih mjesta: U mjesec dana tri nove fabrike za proizvodnju obuće u Novom Travniku

Stotine radnih mjesta: U mjesec dana tri nove fabrike za proizvodnju obuće u Novom Travniku

Grad u Centralnoj Bosni, Novi Travnik, nastavio je sa svojim ekonomskim razvojem. Jedina je opština u Bosni i Hercegovini u kojoj su se u mjesec dana otvorile 3 firme.

Posljednja u nizu je švedska kompanija koja je specijalizovana za proizvodnju obuće “Kavat”.  “Kavat” već ima pogone u Travniku, a sa pogonom u Novom Travniku zapošljavati će ukupno oko 150 radnika.

Osim “Kavat-a” veliku ulogu u otvaranju pogona odigrala je i Opština Novi Travnik, koja je omogućila da se građevinska dozvola dobije za samo 12 dana, što je inače, jako teško uzimajući u obzir sporost Bosansko-hercegovačke administracije. Sa druge strane “Kavat” je za pet mjeseci izgradio pogon u Novom Travniku.

Kompanija “Kavat” svoje proizvode većinom izvozi u Njemačku, Austriju, Belgiju i Rusiju, a delegacija iz švedske ambasade izrazila je spremnost da promoviše Bosnu i Hercegovinu kao zemlju u koju se isplati ulagati. “Kavat” je kompanija sa višedecenijskim iskustvom u proizvodnji obuće. Naime, “Kavat” postoji još od 1945 godine, a u Bosnu i Hercegovinu je stigao 2009 kada je otvoren pogon u Travniku i zaposleno oko 70 radnika.

“Kavat” je samo jedna od tri kompanije specijalizovane za proizvodnju obuće koje su u otvorile pogone u Novom Travniku u posljednjih mjesec dana. Pogone su otvorile još i kompanija “Lubos”, a uskoro pogon otvara i komapanija “Faik”.

Kompanija Lubos je tvornica obuće koja je osnovana 2008-e godine i od tada posluje pozitivno izvozeći svoje proizvode u inostranstvo. Obzirom na dosadašnje poslovne uspjehe javila se potreba za proširenjem proizvodnje, te će “Lubos” iz tog razloga pokrenuti novi pogon kako bi pojačao svoju proizvodnju. Trenutno “Lubos” ima oko 150 radnika, a do kraja godine taj broj će se povećati na oko 250 radnika.

Kompanija “Faik” je kompanija koja proizvodi obuću kako za domaće, tako i za inostrano tržište. “Faik” ima saradnike za koje proizvodi obuću širom Evrope. Kompanija “Faik” trenutno zapošljava 152 radnika.

-Među njima je i italijanski “Soldini”, kompanija koja je na tržištu već nekoliko decenija.

-Tu je i “Olip Bosna”, firma koja je, također, italijanska investicija u Bosnu i Hercegovinu, a koja zapošljava oko hiljadu radnika, a osim gore navedenih saradnika tu je i njemački “Ludwig schuhe” i mnogobrojne druge kompanije.

 

Previous Velika Kladuša: Otvoren tržni centar Robot - posao za stotinu radnika
Next Igman bogatiji za 5.000 sadnica

You might also like

Ekonomija/Biznis

387: Mladi iz Bosne i Hercegovine razvili aplikaciju za bolju ekonomiju uz zabavu i nagradne igre

Mlada grupa građana iz Zavidovića, Zenice i Banovića, okupljena u Udruženju “Kupuj387”, pokrenula je aplikaciju koja ima za cilj stimulisanje na kupovinu domaćih proizvoda, uz zabavu i nagrade, piše Tuzlanski.ba.

Ekonomija/Biznis

Farma ‘Milo selo’ pojačala proizvodnju: samo nas domaća proizvodnja može održati (Video)

Iako se zbog koronavirusa ponekad čini da je sve stalo, postoje i oblasti koje su, upravo zbog pandemije, pojačale svoju proizvodnju. Jedna od njih je poljoprivreda, a ekipa Federalne TV

Ekonomija/Biznis

Indeks razvijenosti BPK Goražde povećan na 95,1

  Indeks razvijenosti Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde  povećan je sa  91,8  na  95,1 u 2017. godini  navodi se u  Izvještaju o  razvoju koji je  sa Izvještajem o provedbi Strategije razvoja