Stručnjaci sarajevske kompanije STEP proizveli vlastiti uređaj za osiguranje cestovnog prijelaza preko pruge

Stručnjaci sarajevske kompanije STEP proizveli vlastiti uređaj za osiguranje cestovnog prijelaza preko pruge

Stručnjaci sarajevske kompanije STEP proizveli su vlastiti vanjski uređaj za osiguranje cestovnih prijelaza preko pruge. Radi se o posebnom uređaju radnog naziva EHPB 19-03 koji je prošao sva potrebna ispitivanja, a certificiran je po najstrožijim evropskim normama.

– Trenutno se na tržištu mogu pronaći pogoni polubranika koji se svojom konstrukcijom i načinom rada nisu značajnije promijenili u posljednjih 30 godina. Upravo ovo smo u našoj kompaniji prepoznali kao jedinstvenu poslovnu priliku. Oformili smo tim inženjera i tehničara različitih profila sa ciljem da dizajniraju, proizvedu i testiraju novi proizvod. Tako se na testnom poligonu kompanije STEP našao gotov proizvod pod nazivom EHPB 19-03. Zahvaljujem se svima koji su dali svoj doprinos u ovoj svojevrsnoj inovaciji. Ovim smo potvrdili našu lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine u oblasti cestovne i željezničke sigurnosne i telekomunikacijske infrastrukture – izjavio je Tarik Karić, direktor kompanije STEP.

Pogon polubranika EHPB 19-03 automatski je uređaj izveden kao elektro-hidraulični tip. Svojom jedinstvenom konstrukcijom otklanja gotovo sve u dugogodišnjoj eksploataciji primjećene nedostatke pogona polubranika elektromehaničkog tipa. Pri tome su ispunjeni svi zahtjevi koji se postavljaju pred ovakve uređaje kako bi se mogli ugrađivati na željezničkim prugama u BiH i regiji.

– Već sada imamo ogroman intres za proizvodnjom i ugradnjom ovog uređaja od željezničkih komapnija u BiH i u regiji. Nakon patentiranja, krećemo u masovnu proizvodnju uređaja. Vjerujemo da ćemo osim povećanja obima proizvodnje, kao i potrebe za rastom i razvojem naše kompanije, na ovaj način značajno doprinijeti sigurnosti u saobraćaju na cestama i prugama svugdje gdje budu ugrađeni naši uređaji – ističe direktor Karić.

STEP Izgradnja, montaža i proizvodnja elektro i mašinske opreme d.d. Sarajevo je lider na tržištu Bosne i Hercegovine u oblasti cestovne i željezničke sigurnosne i telekomunikacijske infrastrukture sa više od 40 godina iskustva u svojoj branši. U kompaniji je zaposleno 150 visoko specijalizovanih i motivisanih radnika od čega je 15 iženjera.

U cilju širenja poslovanja na tržištima EU-a društvo je 2018. godine osnovalo kćerku firmu Step Tech d.o.o. Okučani u Hrvatskoj. STEP d.d. posjeduje evropske norme ISO 9001:2008 i EN 1090-2, EN ISO 3834, EN 40-5 a koje se odnose na tehničke zahtjeve za čelične konstrukcije i zahtjeve za kvalitet zavarivanja, kao i topljenje metalnih materijala. Osim tržišta Bosne i Hercegovine, STEP uspješno posluje i nudi efikasna rješenja i na tržištima Hrvatske, Srbije, Slovenije kao i u zemljama EU-a.

Previous Bosanski studenti osmislili pametni plastenik: Pomogao bi poljoprivrednicima da budu konkurentniji na tržištu
Next Naučni skup povodom 80 godina od potpisivanja Zeničke rezolucije

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Univerzitet u Sarajevu u subotu promovira 5.246 diplomanata i magistranata

  Univerzitet u Sarajevu u subotu će promovirati 5.246 diplomanata i magistranata, a svečana promocija i dodjela bit će održana u Olimpijskoj dvorani ”Juan Antonio Samaranch“- Zetra, javlja Anadolu Agency

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Počeo treći ‘Sarajevo Innovation Summit’ – najveći događaj o inovacijama u regionu

Treći Sarajevo Innovation Summit u organizaciji Ekonomskog fakulteta u Sarajevu počeo je danas u online izdanju pozdravnim govorima dekanese Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Jasmine Selimović i idejnog tvorca Summita Amile

MADE IN BOSNIA-387

U Bosni roboti postepeno odmjenjuju radnike (Video)

Iako Robotika u Bosni i Hercegovini nije zaživila, bilježe se brojni pomaci zahvaljujući Centru za robotiku iz Tuzle. Usluge ovog centra traže brojna javna i privatna preduzeća, kako u Bosni