Svijetu prijeti nestašica metala kojeg na granici Bosne i Srbije ima u izobilju

Svijetu prijeti nestašica metala kojeg na granici Bosne i Srbije ima u izobilju

Na globalnom tržištu uskoro bi moglo da dođe do velike nestašice litijuma, ključne komponente u proizvodnji baterija.

Nedostatak ovog dragocjenog metala mogao bi se odraziti na proizvodnju brojnih uređaja, od mobilnih telefona, preko tableta, laptopova, pa sve do električnih automobila.

“Trenutna situacija je toliko haotična da je teško predvidjeti šta nas očekuje u budućnosti”, komentarisali su stručnjaci za “The Verge”, dodajući kako je trenutna kriza uzrokovana korona virusom dodatno zakomplikovala stanje na tržištu zbog zatvaranja brojnih proizvodnih pogona, zbog čega je nemoguće sa sigurnošću precizirati kakvo je pravo stanje.

Dodatnu komplikaciju stvara i otežani plasman roba na tržišta. Uprkos ponovnom otvaranju kineskih fabrika, ali i daljeg rada rudnika litijuma u zemljama poput Australije i Čilea, izvoz ovog metala i dalje nailazi na poteškoće.

Naime, stručnjaci upozoravaju kako je u ovom kriznom periodu potražnja za uređajima koji koriste ovaj metal i te kako pala, ali naglašavaju da uprkos padu potražnje i dalje postoji nekoliko kompanija koje imaju ugovorene velike narudžbine koje su sada zaustavljene.

“Možemo li dobiti brodove i kontejnere? To je glavno pitanje svih nas”, komentarisao je rukovodilac jednog od rudnika, prenosi “Telegraf.rs”.

Podsjećamo, ranije je višegodišnje istraživanje koje vodi svjetska rudarska kompanija “Rio Tinto” pokazalo da područje Jadar na granici Srbije i Bosne i Hercegovine spada u unikatno nalazište litijuma svjetskih razmjera i značaja, podsjećaju ‘Nezavisne’.

Višegodišnja geološka istraživanja koja vodi svjetska rudarska kompanija “Rio Tinto” rezultirala su pronalaskom novog minerala bora (B) i litijuma (Li), poznatijeg kao jadarit.

I Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, govorio je o informacijama o nalazištu litijuma.

“Kod Loznice se nalazi deset odsto svjetskih rezervi litijuma, što je fantastično bogatstvo za našu zemlju. To bi bio strašan bum koji bi mnogo značio za Podrinje, ne samo s naše strane nego i za Republiku srpsku i dobar dio Bosne i Hercegovine”, rekao je Vučić.

-Kemal Gutić, dekan Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli, kaže za “Avaz” da izjave predsjednika Srbije nisu date napamet i da su u potpunosti tačne.

“Radi se o nalazištima ne samo u Podrinju nego u cijeloj Bosni i Hercegovini. Fridrih Kacer, jedan od najznačajnijih geologa u Bosni i Hercegovini još u vrijeme Austrougarske, rekao je: ‘Bosna i Hercegovina je zemlja izuzetno bogata rudama i mineralima’. Kada je u pitanju litijum, ima ga i na teritoriji Domaljevca, Šamca, dijelu srednje Bosne”, kaže Gutić.

On dodaje da tuzlanski fakultet još od šezdesetih godina prošlog vijeka radi geološka kartiranja kompletne Bosne i Hercegovine.

“Posjedujemo sve podatke. Znamo da su za litij u Podrinju zainteresirane neke njemačke kompanije. U Bosni i Hercegovini je već formirana firma uz preporuku kompanije ‘Thyssen’ iz Njemačke, upravo za ova nalazišta”, kaže Gutić.

Litijum se koristi za pravljenje litijum-jonskih baterija za mobilne telefone i laptope, a biće sve traženiji zbog sve veće proizvodnje električnih automobila.

Koliko je značajan, govore procjene stručnjaka da bi evropsko tržište baterija 2025. godine moglo da vrijedi 250 milijardi eura.

Previous AVA Star Kakanj: Proizveli i isporučili više od 7000 vizira za bolnice, klinike, apoteke, BH Poštu..
Next Bosansko bogumilstvo (Nastavak 5.)

You might also like

Ekonomija/Biznis

Ino kompanije u Bosni i Hercegovini: Zapošljavanje u jeku pandemije

„Iako možda neki misle da nemaš priliku u Bosni, ipak mislim da se ostvarujem kao mlada žena u Bosni i Hercegovini. Na taj način imam priliku da ostajem ovdje gdje

MADE IN BOSNIA-387

U automobilskoj industriji FBiH radi više od 10.000 radnika

  Snažnije prisutvo Grupacije automobilske industrije na tržištu Njemačke Redovna sjednica Grupacije automobilske industrije održana je 8.2.2018. godine u Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH u Sarajevu. Dnevni red sastanka je obuhvatio najvažnije

Ekonomija/Biznis

Velika poslovna delegacija Malezije potvrdila dolazak na 11. Sarajevo Business Forum

Vlada malezijske države Melake snažno podržala 11. SBF Kao i prethodnih godina, i ovogodišnji Sarajevo Business Forum ugostit će veliku poslovnu delegaciju, kao i istaknuta politička i poslovna imena iz