Svjetska banka – ekonomski rast Bosne i Hercegovine 3,4 posto u ovoj godini

Svjetska banka – ekonomski rast Bosne i Hercegovine 3,4 posto u ovoj godini

 

Svjetska banka je potvrdila raniju prognozu ekonomskog rasta Bosne i Hercegovine za 2019. od 3,4 posto, izvještava Indikator.ba. 

U najnovijem izvještaju o globalnim ekonomskim perspektivima, Svjetska banka je navela da će ekonomski rast Bosne i Hercegovine u 2018. iznositi 3,2 posto što je u skladu sa prethodnim prognozama objavljenim u junu prošle godine.

Ova međunarodna finansijska institucija očekuje da će ekonomija Bosne i Hercegovine ubrzati na 3,9 posto u 2020. godini, te na 4,0 posto u 2021. godini.

Svjetska banka blago je, za 0,1 procentni poen, povisila procjenu rasta hrvatske ekonomije u ovoj godini, na 2,8 posto.

Svjetska banka Srbiji predviđa rast od 3,5 posto, koliko je prema procjenama bio rast i u prošloj godini, a Crnoj Gori 2,8 posto nakon procijenjenih 3,8 posto u prošloj godini. Rast od 2,9 posto očekuje se u Makedoniji u 2019., nakon 2,5 posto u prošloj godini.
Kosovo bi prema ovoj instituciji, trebalo da ostvari rast od 4,5 posto u ovoj godini, nakon očekivanih 4,2 posto u prošloj.

(Indikator/MiruhBosne)

 

Previous Nakon iscenirane doping afere, Adnan Ćatić se vraća u ring
Next Hasečić: Što se budala ponosi, normalan se stidi. I ptice na grani znaju da se u Bosni desila agresija i genocid

You might also like

Ekonomija/Biznis

PUFBiH: Javni prihodi viši za 16 posto, a broj zaposlenih za 12 hiljada

Porezna uprava Federacije BiH obavještava javnost da su porezni obveznici Federacije Bosne i Hercegovine u periodu januar-april 2022. godine uplatili 2.111.459.444 KM javnih prihoda, što je u odnosu isti period 2021. godine više za 295.889.165 KM,

Ekonomija/Biznis

Bosanski brend GlamWood proizveo torbe koje će uskoro prezentovati u Milanu i Dubaiju

GlamWood je novi brend koji je na tržište plasirao unikatne proizvode od drveta među kojima prednjače ženske torbe kao i razni drveni modni dodaci drvene naušnice, ogrlice, narukvice, prstenje te

RIJEČ-

Naredne godine veliki investicioni zamah na Sarajevskom aerodromu

Direktor Međunarodnog aerodroma “Sarajevo” Armin Kajmaković najavio je u razgovoru za Fenu da će veliki investicioni zamah na ovom aerodromu, koji bilježi rekordan broj putnika, početi naredne godine. -S obzirom