Svjetska banka – ekonomski rast Bosne i Hercegovine 3,4 posto u ovoj godini

Svjetska banka – ekonomski rast Bosne i Hercegovine 3,4 posto u ovoj godini

 

Svjetska banka je potvrdila raniju prognozu ekonomskog rasta Bosne i Hercegovine za 2019. od 3,4 posto, izvještava Indikator.ba. 

U najnovijem izvještaju o globalnim ekonomskim perspektivima, Svjetska banka je navela da će ekonomski rast Bosne i Hercegovine u 2018. iznositi 3,2 posto što je u skladu sa prethodnim prognozama objavljenim u junu prošle godine.

Ova međunarodna finansijska institucija očekuje da će ekonomija Bosne i Hercegovine ubrzati na 3,9 posto u 2020. godini, te na 4,0 posto u 2021. godini.

Svjetska banka blago je, za 0,1 procentni poen, povisila procjenu rasta hrvatske ekonomije u ovoj godini, na 2,8 posto.

Svjetska banka Srbiji predviđa rast od 3,5 posto, koliko je prema procjenama bio rast i u prošloj godini, a Crnoj Gori 2,8 posto nakon procijenjenih 3,8 posto u prošloj godini. Rast od 2,9 posto očekuje se u Makedoniji u 2019., nakon 2,5 posto u prošloj godini.
Kosovo bi prema ovoj instituciji, trebalo da ostvari rast od 4,5 posto u ovoj godini, nakon očekivanih 4,2 posto u prošloj.

(Indikator/MiruhBosne)

 

Previous Nakon iscenirane doping afere, Adnan Ćatić se vraća u ring
Next Hasečić: Što se budala ponosi, normalan se stidi. I ptice na grani znaju da se u Bosni desila agresija i genocid

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

ATT, vrlo uspješna firma iz Gornjeg Vakufa: Sve što proizvedu izvezu u Njemačku

  Kompanija ATT iz Gomjeg Vakufa raste nevjerovatnom brzinom, zahvaljujući angažmanu sa njemačkim firmama. Prošle godine ostvarili su rast od 30 posto, a ove godine očekuju da će taj rast

Ekonomija/Biznis

Bičakić: Blok 7 Termoelektrane Tuzla velika razvojna šansa za Bosnu i Hercegovinu

  Blok 7 kao zamjenski termoenergetski blok u Tuzli koji će, kada se izgradi, dovesti do gašenja blokova 3,4 i 5, generacijski je projekat i sigurno najveći projekat u elektroenergetici BiH u

Ekonomija/Biznis

Sajam namještaja u Sarajevu – za četiri dana preko četrdeset hiljada posjetilaca

 Najveći privredni događaj u Bosni i Hercegovini u sferi namještaja i prateće industrije, Međunarodni sajam „Sarajevo4Walls“ danas je zvanično zatvoren, i donio je najbolje rezultate od svog nastanka što je