TK: Rekordan iznos podrške za razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća i obrta

TK: Rekordan iznos podrške za razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća i obrta

Na današnjoj sjednici Vlada je utvrdila uslove, kriterije i postupke za raspodjelu sredstava sa budžetske pozicije „Podrška razvoju Kantona”. Ovim programom Vlada je ove godine, za podršku malim i srednjim preduzećima, te obrtima na području Tuzlanskog kantona, predvidjela rekordan iznos od 4,7 miliona KM.

Od ovog iznosa za subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima planirano je ukupno 4,58 miliona KM, 100.000 KM je planirano za sufinansiranje razvojnih projekata finansiranih iz EU i/ili drugih međunarodnih fondova, a 20.000 KM je planirano za nabavku baze podataka za analizu stanja privrede na području Tuzlanskog kantona, troškove pripreme i realizacije promotivnih aktivnosti za promociju privrede i privrednih potencijala, troškove izrade i realizacije medijskih projekata u svrhu promocije poduzetništva i razvoja Tuzlanskog kantona.

Od 4,58 miliona KM, koliko je planirano za podršku privatnim preduzećima i obrtima, za subvencioniranje dijela kamatne stope privrednim subjektima na području Tuzlanskog kantona planirano je 1,1 milion KM. Podsjećamo radi se o kreditnoj liniji koja je osigurana sa UniCredit Bank d.d. Mostar, kojom je za privredu Tuzlanskog kantona osigurano 60,5 miliona KM kreditnih sredstava, a gdje Ministarstvo privrede subvencionira kamatnu stopu od 2,95%.

Za Program „Subvencije mikro, malim i srednjim preduzećima za nabavku opreme, alata i repromaterijala” planirana su 2 miliona KM. Ovim se želi postići održivost, rast i razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća. Također, 220.000 KM je planirano za subvencije digitalne transformacije mikro, malih i srednjih preduzeća. Radi se o subvencioniranju troškova nabavke ili izrade digitaliziranih rješenja u poslovanju s ciljem postizanja održivosti, rasta i razvoja mikro, malih i srednjih preduzeća na području Kantona. Za afirmaciju, razvoj i jačanje obrta sa sjedištem na području Tuzlanskog kantona putem podrške obrtima u nabavci opreme, alata i repromaterijala obrtima planirano je 950.000,00 KM, a od 300.000,00 KM je planirano za novoosnovana mikro, mala i srednja preduzeća i obrte za subvencioniranje nabavke opreme, alata i repromaterijala. Za sufinansiranje implementacije projektnih aktivnosti obrtničkih komora i udruženja obrtnika namijenjenih razvoju i afirmaciji obrta, aktivnosti na promociji obrtništva u obrazovnim institucijama, interesnom umrežavanju obrtnika, organizovanom zastupanju interesa obrtnika na zajedničkom tržištu, edukaciji članova komora i udruženja, organizovanju obrtnika u cilju promocije i jačanja obrtništva i srodnih djelatnosti, organizaciju aktivnosti iz područja obrazovanja i osposobljavanja za potrebe obrtništva propisane Zakonom o obrtu i srodnim djelatnostima, planirano je 10.000,00 KM.

Privrednicima u TK na raspolaganju garantni fond potencijala 4,7 miliona KM


Vlada je danas prihvatila Informaciju o radu Garantnog fonda Udruženja za razvoj NERDA Tuzla za 2021. godinu. Zaključno sa 31.12.2021. ukupna vrijednost deponovanih sredstava u Fond iznosi 1.192.000,00 KM od čega su 810.000 KM deponovana sredstva Vlade TK, 301.000 KM sredstva Grada Tuzla, a 81.000 KM Udruženja za razvoj Tuzla. Uz multiplikator od 4,0 dogovoren sa Sberbank d.d. trenutna vrijednost garantnog potencijala Fonda iznosi 4.768.000,00 KM. U dosadašnjem periodu Garantnom fondu do sada je ukupno pristupilo preko 890 poduzetnika, od čega je njih 158 dobilo sredstva ukupne vrijednosti 8.080.614,14 KM, dok su ostali ili odbijeni od strane Kreditnog odbora banke ili su sami odustali. Tokom 2021. godine jedan od glavnih razloga opadanja interesa za Garantni fond je pandemija Covid-19, koja je sa jedne strane donijela veliku nesigurnost u investiranje mikro i malom segmentu poduzetništva, dok je s druge strane ostavila traga na bilanse uspjeha većine manjih firmi, gdje su u 2020. godini prikazali negativno poslovanje, sto je eliminatorni faktor kada je u pitanju apliciranje na sredstva Garantnog fonda. Većina aktivnosti Fonda se stoga odnosila na obezbjeđenje dodatnih moratorija i reprogramiranje za postojećih aktivnih kredita u garantnom fondu, kako se ne bi dodatno ugrozilo njihovo poslovanje i iznašao način da prebrode trenutnu finansijsku krizu. Čak 28 preduzeća je pokrenulo moratorij na kredite Garantnog fonda, od kojih je 14 njih već otplatilo kredite, dok ostale firme vise ne prijavljuju probleme u otplati duga.

S obzirom da je jedna od najvećih prepreka finansiranju mikro segmenta poduzetništva neatraktivna kamatna stopa, jedna od glavnih aktivnosti u 2022. godini biće pregovori o smanjenju kamatne stope sa partnerskom bankom, a pored toga NERDA će uraditi i istraživanje tržišta i tražiti ponuda od strane i drugih banaka koje djeluju na području FBiH.

Sredstva podrške povratku prognanih povećana za 100%


Imajući u vidu da je Izmjenama i dopunama Budžeta TK za 2022. godinu uduplan iznos sredstava planiran za podršku povratku prognanih lica, Vlada je danas izmijenila Program o utvrđivanju uslova, kriterija i postupaka za raspodjelu sredstava Budžeta Tuzlanskog kantona za 2022. godinu „Podrška povratku prognanih lica”. Današnjom izmjenom, umjesto 780.200,00 KM, koliko je bilo prvobitno planirano, za ovu namjenu na raspolaganju je ukupno 1.560.400,00 KM. Također i sve stavke unutar programa povećane su za 100%. Tako je za hitne intervencije umjesto 400.000,00 KM sada na raspolaganju 800.000 KM. Sredstva za projekte održivog povratka su umjesto 360.200,00 KM, sada planirana u iznosu od 720.400 KM, a sredstva za sufinansiranje troškova readmisije ranjivih readmisiranih osoba koje se vraćaju po osnovu sporazuma o readmisiji planirana su u iznosu od 40.000,00 KM.

600.000 KM za sufinansiranje razvojnih projekata u turizmu


Na danas održanoj sjednici Vlada je utvrdila uslove, kriterije, način i postupak dodjele finansijskih sredstava planiranih za sufinansiranje razvojnih projekata u turizmu na području Tuzlanskog kantona za 2022. godinu. Za ovu namjenu u Budžetu TK za 2022. godinu su planirana sredstva u iznosu od 600.000 KM. Od ovog iznosa 500.000 KM je planirano za kapitalne transfere privatnim preduzećima i poduzetnicima, dok je za kapitalne transfere neprofitnim organizacijama planirano 100.000,00 KM. Korisnici ovih sredstava su lokalne turističke zajednice, neprofitne organizacije i udruženja sa iskustvom u vođenju razvojnih projekata iz oblasti turizma, privatna preduzeća, obrti i samostalni poduzetnici registrovani za obavljanje turističko – ugostiteljske djelatnosti. Sredstva će se dodijeliti za projekte iz oblasti javne i poslovne turističke infrastrukture, a koji će se implementirati isključivo na području Tuzlanskog kantona.

Previous Džindić: U Bosni i Hercegovini cijena energenata najbolja u regionu
Next Bratić Kalabuhovu: Vi ste gost u našoj državi Bosni i Hercegovini i trebate da poštujete naše gostroprimstvo

You might also like

Ekonomija/Biznis

Godišnje izvezemo 79 000 tona mliječnih proizvoda – 22 000 tona više nego što uvezemo

Bosna i Hercegovina izveze 79 000 tona mliječnih proizvoda godišnje, što je količinski za 22 000 tona više nego što uvezemo. Međutim, vrijednost izvoza u 2018. je stigla na 89

Ekonomija/Biznis

Primjer razvoja agroturizma u Brezi – Turisti sami beru voće na plantaži

Banjevac kod Breze, dom plantaže voća “Baš Bašča”, lokacija je koja je posljednjih godina postala destinacija za primjer razvoja agroturizma u Bosni i Hercegovini. Šefket Hrustanović, domaćin i vlasnik plantaže,

Ekonomija/Biznis

Nagrade najuspješnijim menadžerima i ličnostima godine – Ministru Šaroviću uručena nagrada “Ličnost godine BiH”

  U organizaciji Direkcije evropske agencije za izbor i promociju najmenadžera i najkompanija večeras su u Banjoj Luci dodijeljene nagrade istaknutim pojedincima i firmama koji bilježe izvanredne rezultate u poslovanju.