Turci i Azerbejdžanci najavljuju investicije u bosansku poljoprivredu

Turci i Azerbejdžanci najavljuju investicije u bosansku poljoprivredu

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić sastao se sa Elnurom A. Guliyevom, savjetnikom Diplomatske misije Republike Azerbejdžan u Bosni i Hercegovini.

Teme sastanka bile su unapređenje ekonomske saradnje te mogućnosti novih investicija Azerbejdžana u poljoprivredni sektor.

Gulyev je podsjetio da je Azerbejdžan uložio značajna sredstva u fabriku za proizvodnju pomfrita Srebreničanka, u kojoj radi 35 osoba. Naveo je i da je do sada uloženo 10 miliona eura u tvornicu za preradu voća i povrća u Doboju, a ukupni iznos ove investicije je 40 miliona eura. Planirano je da u ovoj tvornici posao dobije 300 radnika.

Na današnjem sastanku je razgovarano i o izvozu malina u Azerbejdžan, pogotovo zaliha koje se trenutno nalaze u hladnjačama u FBiH. Razmatrane su i mogućnosti poticanja otkupa krompira u FBiH, budući da je za fabriku Srebreničanka godišnje potrebno 15.000 tona krompira. Također, prezentirani su i drugi projekti ulaganja u poljoprivredni sektor.

Ministar Dedić je naglasio da su dosadašnje investicije Azerbejdžana od velikog značaja za domaći poljoprivredni sektor te je izrazio nadu da će sličnih investicija biti i više u budućnosti.

Pomenuto ministarstvo bilo je aktivno i prethodnih dana…

Turska kompanija Galata Lokum želi investirati 4 miliona KM

Prije par dana Federalni ministar Dedić sastao se sa Hasanom Gulyuzom, direktorom kompanije TGT d.o.o. Galata Lokum koja u okviru projekta Galata Garden želi investirati 4 miliona KM u organsku proizvodnju Federacije Bosne i Hercegovine, pri čemu bi se otvorilo 150 novih radnih mjesta u FBiH.

Ministar Dedić je pozdravio planove ove kompanije te je izrazio svesrdnu podršku Ministarstva u realizaciji projekta.

Galata Garden će biti projekat fokusiran na plasteničku organsku proizvodnju salate, čeri paradajza i jagoda uz pomoć najsavremenijeg sistema navodnjavanja, a proizvodi bi bili plasirani na tržišta regiona i EU.

Predstavnici kompanije Galata Lokum trenutno su u potrazi za obradivim zemljištem u FBiH koje pogoduje ovoj vrsti proizvodnje, a na današnjem sastanku željeli su se informirati o mogućim lokacijama za realizaciju projekta te poljoprivrednom sektoru u FBiH.

Predstavnicima kompanije Galata Lokum ministar Dedić je ponudio pomoć u koordiniranju sastanaka sa nižim nivoima vlasti zavisno od područja općine ili kantona za čije zemljište turski investitori izraze želju, kako bi se razvijala poljoprivredna proizvodnja FBiH.

„Organska proizvodnja je veoma perspektivan sektor u Bosni i Hercegovini koja ima komparativne prednosti kao što su zemljište i bogatstvo voda. Na tržištu EU će uvijek biti potražnje za ovim proizvodima“, rekao je Dedić.

Ministar Dedić je podsjetio da je u Federaciji BiH na snazi Zakon o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji te da je u toku izrada pravilnika kojima će se dodatno regulirati ova oblast.

„Trenutno u BiH imamo veoma uspješne proizvođače u organskom sektoru, iako je isti u začetku. Organska proizvodnja nije strana našim poljoprivrednicima koji su koristili potencijale kao što su povoljna područja po broju sunčanih razdoblja i vodna bogatstva“, istakao je Dedić, navode iz resornog ministarstva.

Iranske kompanije zainteresovane za meso i ljekovito bilje iz Bosne i Hercegovine

Bosna i Hercegovina i Iran mogu u narednom periodu poboljšati saradnju u oblasti poljoprivrede pogotovo zato što postoji interes iranskih kompanija za crveno i bijelo meso te ljekovito bilje iz BiH, istaknuto je na jučerašnjem (19.04.2017.) sastanku federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića i ambasadora Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini Mahmouda Heidarija.

„Više kompanija iz Irana izrazilo je interes za poljoprivredno-prehrambene proizvode iz Bosne i Hercegovine. Ukoliko proizvodi iz Bosne i Hercegovine budu konkurentni, Iran će dati prednost tim proizvodima u odnosu na druge zemlje. Iransko tržište je veliko jer naša zemlja ima preko 80 miliona stanovnika i spremni smo uložiti dodatne napore na jačanju ekonomskih odnosa i povećanju robne razmjene“, kazao je Heidari.

 

(MiruhBosne)

 

Previous Zubak: Čović šuti dok njegov partner Dodik napada biskupa Komaricu
Next Bingo zvanično preuzeo Alta Shopping Center u Sarajevu: Čim se steknu uslovi otvaraju hipermarket

You might also like

Ekonomija/Biznis

HIFA će u poljoprivredu u Sanskom Mostu uložiti 25 miliona KM

U poljoprivrednu proizvodnju na području Općine Sanski Most, kompanija „Hifa group“ iz Tešnja uložiće u narednom periodu 25 miliona maraka. To je u intervjuu od prije nekoliko dana izjavio vlasnik

Ekonomija/Biznis

Autoindustrija: Do kraja godine početak gradnje još jednog proizvodnog objekta u Rajlovcu

I dok na jednom kraju naše općine traje uništavanje firme Zrak koja zbog dugogodišnjeg nemara vlasnika – Vlade Federacije BiH i potpunog ignorisanja od strane Kantona koji se ponaša kao

Ekonomija/Biznis

Lani bosanski izvoz u Austriju iznosio milijardu i 32 miliona, uvoz 988 miliona KM

  Poslovni forum privrednika Bosne i Hercegovine i Austrije o temi „Drvo, arhitektura i dizajn“ okupio je danas u Sarajevu dizajnere, arhitekte i proizvođače s ciljem unapređenja saradnje dvije države