Turska grupacija zainteresovana za izgradnju fabrike solarnih panela u našoj zemlji

Turska grupacija zainteresovana za izgradnju fabrike solarnih panela u našoj zemlji

FIPA organizovala prezentacije investicijskih mogućnosti i projekata iz Bosne i Hercegovine

Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) na čelu s direktoricom Milicom Marković je uz partnerstvo Odbora za ekonomske odnose s inostranstvom Republike Turske (DEIK) i predsjedavajućim Tursko-bosanskohercegovačkog poslovnog vijeća Hasanom Topalogluom, te ambasadorom BiH u Turskoj Adisom Alagićem organizovala poslovni forum u Istanbulu.

Tokom foruma predstavljeni su projekti iz oblasti energetike, izgradnje turističkih kompleksa, metalo-prerađivačkog sektora i sektora proizvodnje hrane. Predstavljeni su projekti za koje su turske komapnije iskazale interes, čime se unapređuje učinkovitost ovakvih privrednih manifestacija.

Kao rezultat ove posjete Turskoj dogovorena je posjeta velike turske grupacije BiH s ciljem ispitivanja lokacija i uslova za izgradnju fabrike solarnih panela.

U saradnji s Gradom Konyom, gradonačelnikom Ugur Ibrahim Altayom, generalnim sekretarom i počasnim konzulom BiH u Konyi Ercanom Usluom  i Industrijskom komorom Konje organizovan je i poslovni forum u Konyi. Predstavnici FIPA-e i ambasador Alagić su tom prilikom predstavili osnovne karakteristike poslovnog ambijenta i prednosti za ulaganje BiH.

Direktorica Marković je istaknula da u posljednje dvije decenije bilateralni odnosi dvije zemlje su znatno unaprijeđeni i da je Turska u 2021.godini među tri najveća investitora u BiH. Prvi Sporazum o slobodnoj trgovini BiH i Turske potpisan je 2003. godine, koji je proširen i obogaćen 2019. godine i stupio na snagu 1. avgusta 2021.

Takođe je između ostalog navela da su niža cijena električne energije, niži porezi na dobit kompanija i blizina tržišta EU su ključni faktor za ulaganje turskih privrednika u BiH.

Dogovoren je dolazak turskih kompanija zainteresovanih za turističko-ugostiteljski sektor, te proizvodnju energije iz otpada i bio mase.

Previous Sutra protest ispred OHR-a: Povlačenje ili smjena Schmidta!
Next Bosanski građani ispred OHR-a na ruke vežu bijele trake

You might also like

Ekonomija/Biznis

Fabrika ‘Srebreničanka’ – Za izvoz namijenjeno 70 posto proizvodnje

Fabrika za proizvodnju pomfrita “Srebreničanka“, koja trenutno zapošljava 15 radnika, uskoro bi zvanično trebala početi s radom nakon što dobije sve potrebne dozvole. Šef proizvodnje u fabrici Osman Agić kaže

MADE IN BOSNIA-387

TACTICAL S – nova linija opreme za vojsku i policiju iz Tešanjskog Koteksa

  KOTEKS PRODUCTION – oprema za vojsku i policiju i specijalne službe je u saradnji sa partnerima iz Njemačke, Poljske, Slovenije i Hrvatske počela proizvoditi novu liniju proizvoda po nazivom

Ekonomija/Biznis

Voda nađena prilikom iskopavanja tunela Hranjen moguće rješenje za snabdijevanje Goražda

Radovi na Tunelu Hranjen, koji je budući dio brze ceste Goražde-Sarajevo otpočeli su na jesen 2019.godine. Pet godina kasnije, na ukupnoj dužini tunela koji seže do 5,5km urađeno je nešto