Turska ima ponudu za izgradnju mreže autoputeva u Bosni i Hercegovini

Turska ima ponudu za izgradnju mreže autoputeva u Bosni i Hercegovini

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik najavio je za danas sastanak sa ministrima entiteta i u Vijeću ministara u tehničkom mandatu iz resora komunikacija i transporta radi razgovora o ponudi Turske za izgradnju mreže auto-puteva u Bosni i Hercegovini.

Dodik smatra da bi na ponudu koju Turska daje za izgradnju mreže auto-puteva u Bosni i Hercegovini trebalo odgovoriti tako što bi se sabrale sve ideje u Bosni i Hercegovini i predložile turskim investitorima koji su poslali signal da su spremni da finansiraju i podrže takav projekat.

“Projekat će privući sigurno oko milijardu i po eura u narednih nekoliko godina i bitno je da mi brzo radimo, a to možemo, i da ne smetamo jedni drugima”, rekao je Dodik za BHRT.

On je poručio da niko ne bi trebalo da negira ovaj projekat, već da bi svi trebalo da ga podrže.

Na marginama “Ekonomskog foruma BiH 2019”, koji se održava u Sarajevu, Dodik je rekao da u Bosni i Hercegovini, osim auto-puteva, postoje i energetski objekti.

“Na forumu smo mogli da čujemo da su ključni izazovi budućnosti obrazovanje, energetika, ekologija i IT obrazovanje mladih ljudi. Imamo taj okvir poznat u svijetu i trebalo bi da se usmjerimo ka tome i napravimo svako na svome mjestu operativni i lični i zajednički plan, kako bi se radilo u okviru tih pitanja”, istakao je.

USAGLAŠENA TRASA AUTOPUTA SARAJEVO – BEOGRAD

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se danas u sjedištu Republike srpske u Istočnom Sarajevu sa ministrima Vlade Republike srpske, Vlade FBiH i Vijeća ministara iz resora komunikacija i transporta, sa kojima je razgovarao o ponudi Turske za izgradnju mreže auto-puteva u Bosni i Hercegovini, prenose agencije.
 
Kako je naveo Dodik, usaglašena je jedinstvena trasa koja će biti formalno predložena turskim vlastima i koja će biti formalno ucrtana u kartu Bosne i Hercegovine u narednim danima kako bi na Predsjedništvu BiH mogli to prihvatiti kao jedinstven prijedlog nakon čega će se uputiti Turskoj na daljnje odlučivanje i proceduru. 
 
 “Mogu da kažem da, zahvaljujući naporima svih, smo se usaglasali da ta trasa ide od Rače, preko Bijeljine, Brčkog, od Lončara prema Tuzli i spušta se prema Sarajevu, ide preko Pala, Rogatice, Višegrada i tu se pravi konekcija za Goražde. To bi bila jedinstvena trasa koju ćemo predložiti turskoj strani. Sve će se to uklopiti na ono što već radimo u RS. Ovo je veliki investicioni poduhvat. Preliminarno se govori o tri milijarde eura, sa nekoliko desetina tunela, mostova… Bilo je nepohodno da utvrdimo jedinstvenu trasu”, rekao je Dodik na konferenciji za medije nakon sastanka. 
 On se zahvalio ministrima što su dali doprinos za kvalitetan sastanak. 
 
 “Ukoliko trasa od Gradiške preko Doboja dalje prema Sarajevu, Višegradu, Nišu i Srbiji bude stavljena u funkciju u profilu autoputa, put od Ljubljane do Soluna bio bi kraći za 200 kilometara i tu je ta razvojna šansa. Države moraju da prave puteve jer velikim putevima ljudi dolaze, a malim putveima odlaze. Moramo da pravimo autoputeve”, naveo je Dodik. 
Podsjetio je da će Srbija svoj dio autoputa početi graditi u junu prema Kuzminu, odnosno između Beograda i Semberije. 
Ono što je također bitno jeste pozitivna funkcija cjeline autoputa od Bosanske Gradiške do Višegrada, a to je direktna konkurencija autoputa kroz Slavoniju. 
 
 “Ukoliko trasa od Bosanske Gradiške preko Doboja pa prema Sarajevu i Višegradu bude stavljena u funkciju autoputa, put Od Ljubljane do Soluna bi bio kraći za 200 kilometara i to je šansa. A i dio odgovora za one koji budu protiv takve ideje”, rekao je Dodik. 
 
 Ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić pojasnio je da će dio autoputa u FBiH ići preko već planrane trase od Žepča preko Tuzle pa na Bijeljinu. 
Previous Novi trener Čelika radit će bez naknade - došao zbog duga koji osjeća prema svojim precima
Next Sarajevo: Obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine na otvorenom!

You might also like

ŽIVOT

Konjic: Finansiranje poljoprivrede i stambena finansiranja za mlade po stopi od nula posto u BBI banci

U Konjicu su ovog mjeseca potpisani ugovori o poslovnoj saradnji između Grada Konjica i Bosna Bank International d.d. Sarajevo, za projekte povoljnog finansiranja mladih do 40 godina sa područja Konjica

MADE IN BOSNIA-387

Kompanija Laks godišnje proizvodi stotine tona ribe: ‘Cilj nam je hiljadu tona’

Kompanija Laks je punosistemsko ribogojilište, što znači da je ovdje zaokružen ciklus prozvodnje ribe, od majke, ikre, mlađi, konzumne ribe do finalne pakirnice. Smatra se da je ovo jedno od

Ekonomija/Biznis

Broj zaposlenih u FBiH za sedam dana porastao za 504

Broj zaposlenih u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), prema prebivalištu zaposlenika, 22. novembra ove godine bio je 533.429 i taj broj je veći za 504 u odnosu na podatak od