Tužilaštvo i MUP da utvde ko su osobe koje su pjevale u slavu genocida i ratnih zločina i kazni ih u skladu sa zakonom

Tužilaštvo i MUP da utvde ko su osobe koje su pjevale u slavu genocida i ratnih zločina i kazni ih u skladu sa zakonom

Povodom snimka koji se pojavio na društvenim mrežama na kojem su pojedinci za koje sandžački mediji navode da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) – Inicijativa poručuje – ako je to istina, već sutra ne smiju biti policajci. 

Tekst Sandžak pressa o incidentu. 

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji zahtijeva od Tužilaštva i od MUP-a da hitno pokrenu odgovarajuće postupke protiv pripadnika MUP-a koji pjevaju najmorbidniju nacionalističku pjesmu “Oj Pazaru novi Vukovaru, oj Sjenice nova Srebrenice”. Ova pjesma predstavlja zvučnu podlogu za spomenik Ratku Mladiću koji i dalje stoji u Njegoševoj ulici, kao i za vojnu spomenicu Vinku Pandureviću.    

Pojedinci koji pjevaju ovu pjesmu u javnosti, niti jedan dan više ne smiju biti pripadnici policije. Nacionalističke tenzije koje se podgrijavaju u Beogradu, u Sandžaku proizvode osjećaj straha, nebezbjednosti i uznemirenosti, a snimak na kome policajci pjevaju pjesmu koja poziva na genocid otvaraju stare i nove rane i traume. Iako se jedan od prisutnih policajaca koji je organizovao slavlje na kome se pjevala ova pjesma, Dragan Zeković, javno izvinio putem objave na Facebook-u, epilog ovog slavljenja genocida i ratnih zločina mora biti u odlukama sudova i disciplinskim kaznama MUP-a, a ne na društvenim mrežama. 

Ukoliko istinski želi da unaprijedi povjerenje bošnjačkog stanovništva Sandžaka, zvanični Beograd mora da rasvijetli do kraja zločine u Sjeverinu, Štrpcima i Kukurovićima, da privede pravdi sve nalogodavce, organizatore i počinioce ovih zločina, ali i da prizna i obešteti žrtve i njihove porodice.

Zahtijevamo da MUP hitno obavijesti javnost o postupcima koji su preduzeti protiv pripadnika MUP-a sa snimka. Ukoliko ministarstvo koje vodi portparol Srpskog sveta Aleksandar Vulin ne reaguje, jer se ministar slaže sa porukama koje šalje ova pesma –  očekujemo od premijerke Ane Brnabić da podnese zahtjev za razrješenje ministra Vulina i u skladu sa zakonskim ovlašćenjima obezbijedi da se utvrdi odgovornost pripadnika MUP – navode.

Previous Na Bjelašnici rekordan broj skijaša
Next U Sarajevu završen mural legendarnom Michaelu Schumacheru

You might also like

SANDŽAK

Sjenica: Ski centar Žari ove zime omiljena destinacija Sandžaklija

Sjenicu, opštinu na jugozapadu Srbije poznatu po niskim temperaturama i velikim količinama snežnih padavina, ove godine, više nego ranije, posećuju turisti iz čitave zemlje, a najodaniji su joj oni iz

SANDŽAK

Novi Pazar: Očekuje se uspjeh popisa stanovništva u Sandžaku

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova počeo je jutros u Republici Srbiji i trajaće do 31. oktobra. Popis je na vrijeme i bez problema počeo i u Novom Pazaru, najvećem gradu

SANDŽAK

Bijelo Polje: Stara kuća porodice Salemović priča priču iz davnina

U doba savremenog i divljeg urbanizma, kada stari tradicionalni objekti propadaju, porodica Salemović iz Bijelog Polja je odlučila sačuvati svoju kuću za naraštaje koji dolaze, pišu Dnevne novine. Kuća u