U Blažuju započela rekonstrukcija naftnih terminala, kapacitet 42 miliona litara

U Blažuju započela rekonstrukcija naftnih terminala, kapacitet 42 miliona litara

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić i predsjednik Uprave privrednog društva “Operator-Terminali Federacije” Hermedin Zornić danas su u krugu Podružnice Blažuj, ozvaničili početak radova rekonstrukcije terminala tečnih naftnih tereta Blažuj, privrednog društva “Operator-Terminali Federacije”.

Tom prilikom su konstatovali da će Federacija BiH uskoro raspolagati sa novih 42 miliona litara naftnih rezervi. Vrijednost ovih radova je 25 miliona KM.

– Danas smo došli u fazu kada krećemo sa rekonstrukcijom jednog od najvećih terminala u Federaciji. Dakle, 42 miliona litara naftnih rezervi. Kad to uporedimo sa 5,9 miliona litara terminala u Živinicama i sa 80 miliona litara naših terminala u Pločama, možemo reći da sa završetkom ovog projekta imamo trećinu ispunjenog zahtjeva što se tiče obaveza prema Evropskoj uniji i Evropskoj energetskoj zajednici – izjavio je Džindić.

Nadam se da će ovaj projekt biti završen u rokovima koji su predviđeni, te pušten u funkciju i da će služiti svrsi zbog koje je on i urađen. Rok za radove je godinu i po do dvije. 

Istakao je kako prvi put Kanton Sarajevo dobija terminal da funkcioniše i radi. Osim toga će biti izgrađena i obavezna infrastruktura koja ide uz terminale.

Predsjednik Uprave privrednog društva “Operator-Terminali Federacije” Hermedin Zornić istakao je da će se krajem juna krenuti sa početkom izvođenja radova na terminalu u Bihaću, kapaciteta oko 20 miliona litara.

– Vlada Federacije BiH sa federalnim ministrom Džindićem uradila je nadljudske napore da se riješe imovinsko-pravni odnosi kako bi došli danas u priliku da otvaramo početak radova terminala – dodao je Zornić.

Kaže da Federacija nakon 25 godina dobija zalihe naftnih derivata. Naime, nakon što su ranije započeli radovi na rekonstrukciji terminala u Bihaću, sada su pokrenuti radovi rekonstrukciji terminala u Sarajevu u Općini Ilidža, u naselju Blažuj. 

Previous Amar Osim novi šef stručnog štaba FK Velež
Next Džindić: U Bosni i Hercegovini cijena energenata najbolja u regionu

You might also like

Ekonomija/Biznis

U Travniku nastao domaći brend obuće – JUST-STAR modeli idu za Evropu, uskoro plasman i na domaće tržište

U martu 2021. godine Fadil Salihović i njegova supruga Karmela su pokrenuli vlastitu veleprodaju i maloprodaju odjeće i obuće. Kako je on već radio u tvornici obuće na poziciji menadžera

Ekonomija/Biznis

Prezentovana urbanistička studija za izgradnju turističko – rekreativnog centra Bijambare

  U sali Općinskog vijeća Ilijaš upriličena je prezentacija urbanističke studije u svrhu izgradnje turističko – rekreativnog centra Bijambare. Investitor projekta firma Imar Urban Consultants je angažovala arhitektonski studio AHAKNAP

MADE IN BOSNIA-387

Poslovni poduhvati iz Kalesije: Prešli entitetsku liniju pa osvajaju evropsko tržište

  Velike međuentitetske investicije u Bosni i Hercegovini i dalje su rijetke, ali ono što je dosad realizovano pokazuje se kao pun pogodak. Možda najsvjetliji primjer je investicija firme Lafat komerc