U Bosanskoj Krupi sada imaju više zaposlenih nego prije izbijanja pandemije

U Bosanskoj Krupi sada imaju više zaposlenih nego prije izbijanja pandemije

Ministrica privrede u Vladi Unsko-sanskog kantona Samra Mehić boravila je danas u radnoj posjeti firmama u Poduzetničkoj zoni u općini Bosanska Krupa, a kojima je ovo ministarstvo kroz različite vrste poticaja i programa pomoglo. Razlog današnje posjete je dodjela sredstava u iznosu od 80 hiljada maraka koje je Općina Bosanska Krupa tražila od ovog ministarstva, javlja rtvusk.

Atraktivne lokacije za investiranje, efikasan općinski sistem koji olakšava proces investiranja i poslovanja, te poticaji koji stimuliraju ulagače samo su neki od razloga zbog kojeg investitori biraju upravo Bosansku Krupu. O tome koliko je ova općina poželjna opcija za poslovanje svjedoči i činjenica da je jedna od firmi u poslovnoj zoni ‘Pilana’ svoja vrata otvorila za vrijeme pandemije, i od tada bilježi samo uspjehe. Da je to jedan pozitivni tok u poduzetništvu potvrdili su nam danas i sami vlasnici i menadžeri firmi koje su svoje poslovne aktivnosti postavili u ovoj zoni, navodeći brojne uspjehe i prednosti.

Podršku i ‘vjetar u leđa’ poduzetnicima u Bosanskoj Krupi dala je i današnja radna posjeta delegacije Vlade USK na čelu sa ministricom privrede Samrom Mehić. Ovo ministarstvo je i ranije prepoznalo potencijal poduzetništva u Krupi kroz različite projekte i poticaje. Kako nam je kazala sama ministrica Mehić, upravo je razvoj poduzetništva bio ključni motiv za dodjelu 80 hiljada maraka ovoj lokalnoj samoupravi. Ova sredstva biće uložena u završne infrastrukturne radove u novoj Poslovnoj zoni ‘Vatreni Mlin’, za koju se općinske vlasti nadaju da će biti osposobljena već u proljeće,  jer su prepostale zone skoro popunjene, a interesa kako kažu itekako ima.

Da su i dalje pozitivni procesi aktivni potvrdio je i sam Armin Halitović načelnik Bosanske Krupe, navodeći kako u ovom trenutku imaju više zaposlenih nego prije izbijanja pandemije koronavirusa.

I predstavnici zakonodavne vlasti u USK uključeni su u davanje podrške poduzetnicima i privrednicima. Zastupnik u Skupštini USK-a Nisvet Jusić uz ostalo kaže kako je u predstojećem vremenu pred njima u zakonodavnoj vlasti kantona usvajanje seta zakona koji su važni kada je u pitanju rad ovdašnjih jedinica lokalne samouprave. Podsjeća ovom prilikom na novi Zakon o građenju koji je u pripremi, novi Zakon o koncesijama, vjerujući da će ta dva zakona olakšati djelovanje lokalnim samoupravama.

Pozitivan trend ekonomskog rasta Općine Bosanska Krupa pozitivan je primjer i ostalim u Unsko-sanskom kantonu koliko se može napraviti kada surađuju općinske i kantonalne vlasti.

Previous Bebravska pećina u Kladnju zvanično otvorena za posjetioce
Next Dodik ne prestaje s opasnom igrom

You might also like

Ekonomija/Biznis

Svi hotelski kapaciteti u bosanskoj prijestolnici bili popunjeni tokom proteklih praznika

  Svi hotelski kapaciteti u glavnom gradu Bosne i Hercegovine bili su popunjeni tokom proteklih praznika, ali i u danima prije njih, a Sarajevo je privuklo desetine hiljada turista iz

Ekonomija/Biznis

Hadžići: U februaru sa poslovanjem kreće preduzeće Oba Food

  Početkom februara 2018. godine iz Hadžića će na bosanskohercegovačko i inostrano tržište biti plasirani prvi proizvodi novoosnovane kompanije za proizvodnju, preradu i pakovanje voća i povrća. Radi se o

MADE IN BOSNIA-387

‘Yavuz company’ povećala izvoz i izgradila novi pogon – 40 novih radnih mjesta

Za kompaniju Yavuz ova godine je, uprkos složenim uslovima poslovanja u okolnostima pandemije, bila uspješna – povećali su izvoz za više od sto posto i izgradili novi proizvodno-magacinski pogon u