U Bosni i Hercegovini rast industrijske proizvodnje od 2,1 posto u prvom polugodištu

U Bosni i Hercegovini rast industrijske proizvodnje od 2,1 posto u prvom polugodištu

U Bosni i Hercegovini je u prvom polugodištu ove godine ostvaren rast industrijske proizvodnje od 2,1 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Direkcija za ekonomsko planiranje BiH objavila je informaciju o kretanju makroekonomskih pokazatelja u prvom polugodištu u kojoj se navodi da je povećanje proizvodnje u sektoru rudarstva iznosilo 7,1 posto, te da je pored sektora rudarstva, najznačajniji doprinos povećanju ukupne industrijske proizvodnje u Bosni i Hercegovini ostvaren u okviru prerađivačke industrije.

Proizvodnja u bh. prerađivačkoj industriji uvećana je za 2,2 posto, a posmatrano po granama, najznačajnija povećanja postignuta su u okviru proizvodnje hemijskih proizvoda 17,2 posto, tekstila 12,9 posto, gotovih metalskih proizvoda 11,7 posto, mašina i uređaja oko 10 posto, te električne opreme u okviru koje je proizvodnja udvostručena.

S druge strane, smanjenje proizvodnje je registrirano u okviru proizvodnje namještaja 25 posto, te ostalih nemetalnih minerala (građevinski materijal) 15 posto.

Tokom prvog polugodišta, kako navode iz Direkcije za ekonomsko planiranje, u zemljama EU nastavljen je trend ekonomskog rasta iz prošle godine, a registrirane stope rasta bile su nešto više u odnosu na isti period prethodne godine.

-Dodajmo ovome još jednu pozitivnu vijest iz ekonomije. Naime, izvoz iz Bosne i Hercegovine u prvih osam mjeseci iznosio je 7 milijardi i 80 miliona KM, što je porast za više od milijardu maraka u odnosu na isti period prošle godine.

Previous Ljekovito bilje iz Bihaća stiglo u Dubai i Abu Dabi
Next Nastavljena arheološka istraživanja na lokalitetu Gradac u Prozor-Rami

You might also like

Ekonomija/Biznis

Vlada FBiH: Interventnim mjerama bit će obezbijeđeno 105 mil. KM za pomoć privredi

Vlada Federacije BiH je usvojila informaciju Radne grupe zadužene za izradu Uredbe o ciljanim interventnim mjerama u pojedinim sektorima privrede Federacije Bosne i Hercegovine u okolnostima pandemije COVID-19. Vlada FBiH

Ekonomija/Biznis

Novalić: Banovići su došli u središte pažnje, imaju potencijala da tu priliku iskoriste

 Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je danas u Banovićima da je 10. septembar važan datum kao početak slobode u tom gradu jer je odbranjen tog datuma tokom proteklog rata u

Ekonomija/Biznis

Novi Zakon o obrtu i srodnim djelatnostima donio brojne pogodnosti

Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u Federaciji Bosne i Hercegovine, nakon što je 5. jula dobio podršku Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, usvojili su i delegati Doma naroda