U Brezi otvoren novoizgrađeni pogon kompanije ‘Kokoda’

U Brezi otvoren novoizgrađeni pogon kompanije ‘Kokoda’

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić svečano je otvorio novoizgrađeni proizvodni pogon za uzgoj i tov pilića kompanije “Kokoda” d.o.o. u Brezi.

Bračni par Mahir i Selma Hodžić odluku o pokretanju porodičnog biznisa i osnivanju kompanije “Kokoda” donijeli su prije dvije godine kada su uvidjeli da će potražnja za hranom iz godine u godine biti sve veća.

Ministar Dedić je ovom prilikom istakao da je intencija programa Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da pomognu vrijednim poljoprivrednim proizvođačima.

– Mi danas svjedočimo otvaranju novoizgrađenih proizvodnih kapaciteta za uzgoj i tov pilića u Brezi. Svakom od proizvođača, u početku je potrebna podrška države. Stoga smo uz podršku grant sredstava resornog ministarstva i povoljna sredstva osigurana iz kreditne linije Razvojne banke FBiH podržali investiciju – kazao je Dedić.

Naglasio je da će proizvodnja biti podržana i u ovogodišnjem budžetu. Otvoren je i javni poziv za nove investicije za nabavku nove opreme, mehanizaciju i izgradnju objakata u poljoprivrednom prehrambenom sektoru.

– Sretni smo da naši poljoprivredni proizvođači započinju takve projekte, te da su oni garancija da ćemo imati više domaće hrane, imat ćemo veću prehrambenu sigurnost i da u Bosni i Hercegovini imamo resurse, vrijedne ljudi koji to mogu realizirati – naglasio je ministar Dedić.

Bračni par Hodžić ističe kako je sve veća potražnja na tržištu za hranom te su u tom pravcu odlučili usmjeriti investiciju. Prije dvije godine došli su na ideju o uzgoju brojlera. Pokrenuli su projekt, te su uložili dosad 500.000 KM. Zahvaljujući i grant sredstvima resornog ministarstva u iznosu od 128.900 KM uspjeli su realizirati projekt.

– Zahvaljujem Federalnom ministarstvu poljoprivrede na čelu s ministrom Dedićem, koji su prepoznali naša nastojanja da svojim radom doprinesemo boljem poslovnom ambijentu i podrže nas kroz program kojim je uz grant sredstva ministarstva od 129 hiljada KM osigurana i povoljna kreditna linija Razvojne banke FBiH. Svakako zahvalnost dugujemo i lokalnim vlastima kao i našim poslovnim partnerima. Očekujem da kroz određeno vrijeme uposlimo i dodatne radnike i proširimo proizvodnju – kazala je direktorica kompanije “Kokoda” Selma Hodžić.    

Načelnik Općine Breza Vedad Jusić je porodici Hodžić poželio sreću i uspjeh u radu, te naglasio da je otvorenje objekta mali, ali značajan korak za napredak te općine.

– Ovaj objekat je dokaz da naša sredina ima privrednu perspektivu, da naši građani trebaju ostati ovdje i ulagati u malu privredu i tako osigurati egzistenciju svojoj porodici, ali i razvijati sveukupnu privredu društva, naše lokalne zajednice i naše domovine – kazao je on i zahvalio ministru Dediću i svima koji su doprinijeli realizaciji projekta koji ima blistavu budućnost.

Objekat će, kako je rečeno, tokom otvorenja imati mogućnost uzgoja od 10.000 pilića po jednom turnusu a vlasnici su već ugovorili kompletnu isporuku utovljenih pilića domaćim bosanskohercegovačkim kompanijama koje se bave otkupom, preradom i prodajom piletine.

Fena
Previous Još jedan bosansko-američki biznismen u bosanskoj Premijer ligi
Next Izetbegović će sav svoj povećani prihod uplaćivati u humanitarne svrhe

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Vuneno srce iz Travnika osvaja tržište i donosi korist za dvadesetak žena (Video)

Proizvodi od vune ovce sa obronaka Vlašića, koja većinom završava na divljim deponijama, postali su svakodnevni dio porodične njege, kako u našoj zemlji tako i regiji. Videoprilog FTV.

Ekonomija/Biznis

Vizionari iz Livna proizvode organsko bilje i žitarice

Kako kaže Denis Jandić, član Zadruge Aroma Organica, Livanjsko polje površine 405 km2 najveće je krško polje u Evropi, ali se jedva koristi za uzgoj žitarica ili bilo kojih drugih usjeve.

Ekonomija/Biznis

Niče nova bolnica u sarajevskom Novom Gradu

Izgradnja nove bolnice, prve u općini Novi Grad napreduje prema planovima investitora ASA Holding grupacije. -Investicija vrijednosti veće od stotinu miliona KM u vremenu globalne ekonomske i finansijske krize poželjna