U Cazinu počinje s radom fabrika s najmodernijom tehnologijom za skladištenje voća

U Cazinu počinje s radom fabrika s najmodernijom tehnologijom za skladištenje voća

Za mjesec dana počeće s radom pogon za otkup jagodičastog voća u cazinskom naselju Donja Koprivna.

Riječ je o investiciji turske firme čija vrijednost je preko dva miliona konvertibilnih maraka i prvoj sličnoj tehnologiji u Bosni i Hercegovini. Kako je istaknuo investitor Džemil Turan, ovo je projekat na čijoj se uspostavi radi već duže vrijeme u saradnji s Gradom Cazinom koji je cijelom procesu pružio punu podršku.

-„Već prilikom prvog dolaska ovdje upoznati smo s problemima u kojima su se našli ovdašnji proizvođači maline i ostalog jagodičastog voća, ali kako naša firma nema problema s tržištem i vjerujući u vlastite snage, krenuli smo u ovaj projekat. Imamo osigurano tržište u Turskoj i širom Evrope tako da kada je u pitanju otkup i količine proizvoda, mi zaista nemamo nikakvih problema. Htjeli smo da mjesto naše investicije bude baš Cazin i smatramo ovaj projekat jačanjem veza naših dviju zemalja“, kaže Turan.

Najveći dio opreme već je instaliran i u pitanju su savremene tehnologije  za skladištenje maline, jagode, borovnice, kupine i ostalog voća. To je upravo segment koji je nedostajao na našem području kada su u pitanju domaći malinari čija je proizvodnja upropaštena posljednjih godina.

-„Ovo je velika investicija za Cazin, ali i cijeli Unsko- sanski kanton. Gospodin Turan i njegovi saradnici su pokazali zaista jedan veliki entuzijazam i duže vrijeme su se borili s brojnim administrativnim preprekama kako bi došlo do uspostave ovakve fabrike i tehnologija koje omogućavaju i veću cijenu proizvoda i sigurnost za poljoprivredne proizvođače. Naravno da je trenutno kod domaćih poljoprivrednih proizvođača prisutno opravdano nepovjerenje, ali zbog ozbiljnosti same ove kompanije koja posluje od Turske do Švicarske i ostatka zapadne Evrope, siguran sam da će se stvari vrlo brzo promijeniti“, istaknuo je gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević prilikom obilaska postrojenja.

Skupa s gradonačelnikom novu fabriku je obišao i kantonalni ministar privrede  Nijaz Kadirić.

„Prvi put će se na našem kantonu otkupljivati svježe voće koje će se kao takvo i prodavati i imaće tu dodanu vrijednost zbog čega vjerujem i da će i naši proizvođači imati bolju otkupnu cijenu jer ovdje se malina i drugo jagodičasto voće neće zamrzavati i neće biti industrijski proizvod nego će se kao svjež proizvod plasirati na tržište zemalja EU“, kazao je ministar Kadirić.

Osim hladnjača, u gornjem dijelu objekta planirana je instalacija modernih postrojenja za sušenje odnosno dehidraciju voća što će dodatno proširiti kapacitete fabrike. „Agriverde“, kako se zove novoosnovana tursko- cazinska firma, u narednom će periodu sigurno donijeti još puno dobrih vijesti od direktnog i indirektnog zapošljavanja velikog broja radnika do plasmana domaćih proizvoda u inozemstvo i nastavka modernizacije fabričkih postrojenja.

„Nećemo odustati od ostvarivanja međusobnog povjerenja između nas i domaćih poljoprivrednih proizvođača jer nam je jedini cilj uspješan projekat koji će biti primjer i ohrabrenje svim ostalim investitorima koje ovdje očekujemo“, poručio je Džemil Turan, vlasnik i osnivač „Agriverde“ d.o.o.

Previous Broj radnika u pozivnim centrima u Bosni i Hercegovini skoro udvostručen
Next 'Mogli smo otići na dva svjetska i dva evropska prvenstva' (VIDEO)

You might also like

TURIZAM

Novi hotelski brend Ibis Styles u Sarajevu, investicija vrijedna 30 miliona KM

  Na mjestu nekadašnjeg hotela Sarajevo u općini Novi Grad uskoro će biti otvoren novi hotelski brend Ibis Styles, čime će biti obogaćena hotelsko – turistička ponuda u glavnom gradu

TURIZAM

Turizam u Bosni i Hercegovini čini 9,7 posto BDP-a, u Crnoj Gori ima daleko veći značaj

Putovanja i turizam važan su dio ekonomije većine zemalja južne Evrope, ali ne zavise sve zemlje u velikoj mjeri o turizmu. Analiza Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC) koristeći podatke iz

NAŠI DANI

U Sarajevu sutra počinje Sajam malih porodičnih firmi

Sajam malih porodičnih firmi, u organizaciji Udruženja “Kupujmo i koristimo domaće – kvalitetno proizvedeno u Bosni i Hercegovini”, bit će održan od 11. do 14. aprila na Trgu oslobođenja –