U Goraždu otvorena 15. privredno-kulturna manifestacija “Dani jabuke“

U Goraždu otvorena 15. privredno-kulturna manifestacija “Dani jabuke“

 

U Goraždu je danas svečano otvorena 15. privredno-kulturna manifestacija “Dani jabuke”.

Tradicionalnu manifestaciju sajamskog karaktera čiji je cilj vratiti imidž voćarskog kraja ovom dijelu države otvorio je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Šarović je mišljenja da bi jabuka trebala biti izvozni brend ovog područja.

– Smatramo da je ovo vrijedno i da je potrebno, da je važno da se ministarstvo osvrne na ovaj kraj i ovaj sajam koji se održava posljednjih 15 godina. Mi ćemo sigurno podržavati sajam i u narednim godinama jer jabuka je nakon šljive najzastupljenija kultura u BiH – kazao je Šarović.

Sajam “Dani jabuke”, koji se nalazi u kalendaru bh. sajmova, ove godine okupio je više od 100 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Mirsad Hubanić, predsjednik Organizacionog odbora manifestacije i istoimenog udruženja „Dani jabuke“, ističe zadovoljstvo interesovanjem izlagača i posjetilaca za ovaj događaj čija je svrha promocija potencijala u oblasti poljoprivredno-prehrambene proizvodnje.

 

– Bitno je da vodimo računa o iskorištenju resursa koje imamo, a to je dobra klima, kvalitetna zemlja i sve što nam omogućava da se bavimo intenzivnim voćarstvom. Ovo je svojevrsna promocija svega toga i sasvim sigurno ovaj sajam iz godine u godinu postiže svoj cilj – istakao je Hubanić.

O značaju manifestacije danas su govorili i zvaničnici Grada Goražda, BPK-a, Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta i Privredne komore Federacije BiH.

Organizatori sajma su osim izložbenog dijela i stručnih predavanja poseban akcenat stavili na kviz znanja za učenike poljoprirednih-tehničkih škola u kojem ove godine učestvuje 12 škola iz četiri države. Planirana su i takmičenja škola iz BiH i regiona “Jabuka u tradicionalnoj i modernoj gastronomiji”, te okrugli sto o temi “Pravilna upotreba pesticida u biljnoj proizvodnji u cilju zaštite okoliša i pčelinjih društava” uz učešće eminentnih profesora s poljoprivrednog fakulteta.

Za podršku ovoj manifestaciji danas su uručena posebna priznanja Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvu poduzetništva i obrta FBiH, Vladi BPK i kancelariji SGV-a iz Užica.

I ove godine izlagačima će biti dodijeljena priznanja za kvalitet proizvoda, a sajam će trajati do 13. oktobra.

Previous Večeras šesti ogled Bosne i Hercegovine i Turske - test "Zmajeva" pred Sjevernu Irsku
Next Zenica: Počeo sa radom najsavremeniji terminal tečnih goriva na Balkanu

You might also like

Ekonomija/Biznis

Kismet iz Doboja Istoka pokrenuo vlastiti brend Maestro Suits

Porodična firma Kismet iz Doboj Istoka, poznata po izradi odijela za italijanski Armani, pokrenuo je vlastiti brend pod nazivom Maestro Suits. Kako je objasnio za eKapiju direktor Kismeta Armin Hasić,

MADE IN BOSNIA-387

Porodica Orman uspješno se bavi proizvodnjom Livanjskog sira

Porodica Orman pod brendom Farmersko blago danas radi različite varijacije istih sireva, a neki od njih su s maslinovim uljem, smokvama, biberom i limunom. Ormanovi su se iz Njemačke vratili 2000.

MADE IN BOSNIA-387

Tešanj: Nove investicije i poslovni uspjesi

U Tešnju je proizvedena prva cipela iz tzv. brizganog programa. Ovo je prva ovako proizvedena cipela u Bosni i Hercegovini, jer se do sada u našoj zemlji i Tešnju prozvodio