U Jelahu otvorena još jedna metalska firma: Bosanska CNC rezačica u rangu sa poznatim svjetskim CNC mašinama

U Jelahu otvorena još jedna metalska firma: Bosanska CNC rezačica u rangu sa poznatim svjetskim CNC mašinama

 

Kada je prije godinu dana mašinski tehničar Mehmed Husaković, povratnik u Grapsku kod Doboja osmislio kompjutersku mašinu za rezanje metala malo je ko vjerovao da će ona naći svoje mjesto u domaćoj metalnoj industriji, jer je u toku njene probne faze bio veći interes stranih kompanije nego naših, piše Oslobođenje.

Mehmed bi znao reći da su mu se mnogi smijali kada je krenuo u izradu CNC mašine, ali nakon 8 mjeseci rada ekipa u kojoj su pored Mehmeda bili i Žarko Cvjetić, Samir Šejtanić, Enver Smajić i Hasib Hurtić je uspjela.

Napravili su bosansku CNC mašinu ili preciznije CNC rezačicu plazmi, koja je u rangu i cijenom i kvalitetom, sa poznatim svjetskim CNC mašinama. Samo projektovanje CNC mašine uradili su Mehmed i Žarko. Dimenzije su 7,50m x 3,5m, težina mašine je oko 5 tona. Mašina je urađena kvalitetno i može raditi 24 sata bez prestanka. Urađena je od vrhunskog materijala, cijenom i kvalitetom parira svjetskim mašinama i u rangu je vrhunskih brendiranih mašina ove vrste.

Ni u jednom trenutku, bez obzira na sve teškoće koje su ga pratili oko mašine Mehmed Husaković nije gubio nadu da se ona neće naći negdje na Zapadu,u proizvodnim halama. Njegova potajna želja je bila da se mašina proda i da ostane u Bosni i Hercegovini, da se nastavi sa izradom drugih. Znao je da će biti problema oko prodaje i transporta preko granice, jer nemaju svu potrebnu dokumentaciju koja je potrebna za prodaju, što je bio alarm i poziv domaćim poslodavcima i vlastima da prepoznaju rad ovih ljudi te da konačno proradi svijest o jačanju bosanskih proizvoda, koje zaista treba zaštiti i koje treba podržati.

Mehmed kaže da je zvao ljude iz vlasti, ali oni izgleda ne prepoznaju snagu bosanske pameti. Naišao je na razumijevanje kod jedne Njemačke metaloprerađivačke firme koja ima nekoliko svojih sestrinskih firmi među kojima je jedna i u Hrvatskoj. Stupivši u kontakt sa gospodinom Dragutinom Fischerom iz Njemačke, Mehmed ga je razuvjerio da bi bilo dobro da njegova firma u Njemačkoj osnuje sestrinsku firmu i u Bosni i Hercegovini, firmu u kojoj bi radila BH CNC rezačica i u kojoj bi nafaku našlo nekoliko vrsnih naših radnika.

image

„Ko čeka i dočeka“,kaže Mehmed koji je zajedno sa Dragutinom Fischerom iz Njemačke, Franjom Oreškim iz Hrvatske u Jelahu pronašao idealnu lokaciju, instalirali CNC rezačicu i uposlili u prvoj fazi pet radnika metalske struke. Na svečanom otvaranju ove firme pored domaćina prisustvovali su brojni politički, javni i društveni radnici, te ovdašnji privrednici koji su zaželjeli novoj firmi „Procassa“, njihovom menadžmentu i uposlenicima puno uspjeha u budućem radu.

Na ceremoniji otvaranja prisustvovali su, Gerhardt Geiger iz Njemačke, Mijo Meštrović iz Rijeke, Filip Fischer, Josip Pejanović iz Leverkuzena i Marcus Eckert, konsultant nekoliko firmi u Njemačkoj. Marcus Eckert je kazao da je zadovoljan što je „Prokassa“ pokrenula proizvodnju i u Bosni i Hercegovini, a o njima će se još puno čuti.

Sav asortiman proizvoda koji se obrađuju putem domaće CNC rezačice namjenjen je izvozu.

U toku svečanosti prisustvovali smopotpisivanju ugovora sa novouposlenim radnicima među kojima je i elektroinstalater Edin Urtić, povratnik iz Doboja koji nam je rekao da je prezadovoljan uslovima rada i ugovorom. Pošto mu je ovo prvo zaposlenje, poručio je mladima da ne gube nadu, da se moraju malo trgnuti iz učmalosti i tragati za poslom, kontaktirati sa menadžmentom firmi, a njih je na Dobojskoj regiji na hiljade koje su itekako uspješnje. Tešanj u oblasti metaloprerađivačke industrije u tome prednjači.

Previous Biznis u Maglaju: 'Natron' planira investiciju od 120 miliona eura (VIDEO)
Next Zastava Bosne i Hercegovine postavljena na najistočniju tačku zemlje, na granici sa Srbijom

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Preduzeće ‘Pamuk’ educira i zapošljava osobe sa invaliditetom

Na ‘Sajmu zapošljavanja i poduzetničkih inicijativa’ koji je održan ove sedmice na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović u Sarajevu, štand preduzeća „Pamuk“ koje zapošljava više od 15 osoba sa invaliditetom, privukao

Ekonomija/Biznis

U svaki novoproizvedeni Land Rover ugrađen je dio proizveden u Bosni (Video)

Livnica Wagner Automotiv iz Gradačca, jedini je distributer aluminijskog kućišta za elektroniku automobilskom brendu Land Rover.   Ugovor s njima otvorio im je vrata poslovanja i s drugim velikim imenima

Ekonomija/Biznis

Med, sir i vino iz naše zemlje uskoro na kineskom tržištu

Tvrdi sir, med i vino prvi su proizvodi koji bi iz Bosne i Hercegovine mogli biti izvezeni u Kinu, istakao je za “Nezavisne” Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih