U krugu Pretisa otvorit će se još jedna fabrika namjenske industrije – posao za 250 radnika

U krugu Pretisa otvorit će se još jedna fabrika namjenske industrije – posao za 250 radnika

 

Namjenska industrija u našoj zemlji bilježila je izvoz od milijardu dolara. Donedavno, bila je pred nestankom, a danas je ponovo jedna od najperspektivnijih razvojnih grana.

Svakodnevno bilježi rast proizvodnje, izvoz i porast zaposlenosti. Za naredni period nadležno ministarstvo najavljuje otvaranje još jedne firme u krugu Pretisa, a na bazi zajedničkog ulaganja bh. firmi.

Prema podacima nadležnog federalnog ministarstva, firme iz namjenske industrije zajedno s privatnim imaće realizaciju od gotovo 300 miliona maraka, od čega Pretis 64 miliona, koliko je i planirano. Ministar ističe i da Zrak i TRZ Hadžići, koji su trebali otići u stečaj, također bilježe dobre poslovne rezultate.

U preduzeću Zrak ističu da će plan za ovu godinu biti i prebačen te da su ugovoreni poslovi za iduću godinu.

„Sa ugovorima koje planiramo sklopiti mislim da ćemo uposliti sve naše proizvodne i montažne kapacitete“, rekao je za TVSA Husein Habibović rukovodilac sektora kontrole kvaliteta preduzeća Zrak.

U preduzeću Zrak trenutno radi 150 radnika. Od toga su, kažu, trećina mladi kadrovi. Za daljnji razvoj, naglašavaju, ostalo je da se, uz pomoć Ministarstva, riješe dugovanja iz prošlosti prema radnicima.

„Čine se svi napori da se ta stara dugovanja riješe i da Zrak krene dalje bez balasta“, dodaje Habibović.

Nermin Džindić federalni ministar industrije,energetike i rudarstva ističe nastojanja da se jednim kreditom rješe ta dugovanja kako bi Zrak bez opterećenja mogao poslovati po tržišnim principima.

Za sljedeću godinu, naglašava ministar, u planu je otvaranje tvornice u okviru Pretisa, vrijedne između 20 i 30 miliona maraka. Novac će, uz Pretis, osigurati i „Igman“ – Konjic, Gineks te Unis-grupa a, prema prvim studijama, bilo bi zaposleno novih 250 radnika, kaže ministar.

Previous Komandant Hamdija Abdić Tigar pušten na slobodu!
Next Džumhur: Bitno da narednu sezonu počnem dobro (VIDEO)

You might also like

Ekonomija/Biznis

Klas reducirao izvoz brašna radi obezbjeđenja domaćeg tržišta

 Usljed velikog interesovanja i potražnje brašna od inostranih i regionalnih kupaca, kompanija Klas odlučila je maksimalno reducirati, a nekim državama i obustaviti izvoz brašna kako bi osigurala dovoljne količine za

Ekonomija/Biznis

Poljoprivrednici iz cijele države žele jedinstvenu asocijaciju

Predstavnici poljoprivrednih udruženja iz cijele Bosne i Hercegovine okupili su se danas u Odžaku kako bi pokrenuli inicijativu za osnivanje Asocijacije poljoprivrednika BiH.  Prvi je to korak ka krovnom udruživanju,

Ekonomija/Biznis

Bihać: Gradi se fabrika za obradu metala vrijedna pet miliona eura

Podrška Gradske uprave Bihać svakom novom investitoru koji želi otvarati proizvodne pogone na području grada jedan je od prioritetnih zadaća Grada Bihaća i njegovih resornih službi. Potvrdio je ovo i