U proljeće počinje uzgoj lješnika na području donjovakufske općine

U proljeće počinje uzgoj lješnika na području donjovakufske općine

 

Na lokaciji Voćnjak u općini Donji Vakuf obavljaju se posljednje pripreme za podizanje jedne od najvećih plantaža lješnika u Bosni i Hercegovini.

Po riječima direktora Zemljoradničke zadruge “AT“ Nermina Šutkovića, ideja o pokretanju proizvodnje lješnika rodila se nakon susreta s predstavnicima italijanske fondacije SIE Onlus Alessandria.

– Prije nešto više od dvije godine obišli smo plantaže u Italiji i upoznali se s tehnologijom uzgoja i prerade lješnika. Prošle jeseni, imali smo uzvratnu posjetu stručnjaka iz te zemlje, i oni su nam pomogli da izvršimo analizu zemljišta, kojom prilikom smo ustanovili da je naše područje idealno za uzgoj ove poljoprivredne kulture – naglasio je.

Ističe da je, nakon provedenih aktivnosti, određena površina od trideset dunuma, na kojoj bi već u aprilu mogla početi sadnja lješnika.

– Prijatelji iz Italije obezbijedit će sadnice za ovu našu proizvodnju, a podršku smo dobili i od načelnika Huse Sušića. Osim plantažnog uzgoja, planiramo podići i rasadnik lješnika, s ciljem pružanja kvalitetnog sadnog materijala svim zainteresiranim proizvođačima – kazao je Šutković.

Dodaje da do prve berbe lješnika treba proći 4-5 godina, te da se puni rod postiže u šestoj, odnosno sedmoj godini nakon sadnje.

Previous Doboj Jug: Rast prometa i rekordni prihodi firmi 'Euro Roal' i 'Euro metali'
Next Zapečaćeno 20 kladionica na području Sarajevskog, Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Firma koja se bavi proizvodnjom ambalaže planira zaposliti 250 ljudi u Kalesiji

Kompanija Buscherhoff-Plastikal Kalesija, koja se bavi proizvodnjom ambalaže, planira proširenje proizvodnje i zapošljavanje 200 do 250 radnika. Kalesijski načelnik Sead Džafić primio je Berna Bišerhofa (Buscherhoff) vlasnika fabrike. Razgovarali su

Ekonomija/Biznis

Dva nova građevinska poduhvata u glavnom gradu: ‘Sarajevo Tower’ i ‘Sarajevo Waves’

U narednih mjesec dana zvanično će početi izgradnja najvećeg stambeno-poslovnog kompleksa “Sarajevo Tower”. Kompleks će se graditi u Kolodvorskoj ulici (u blizini Hitne pomoći u opštini Novo Sarajevo). Investitori projekta

Ekonomija/Biznis

Traži se investitor za izgradnju hotela i šoping mola na sarajevskom aerodromu

Na Sarajevo Business Formu, koji je počeo u srijedu, 11. maja i traje još danas, prezentovan je projekat hotela i šoping mola na sarajevskom aerodromu. Riječ je o značajnoj investiciji