U Sandžaku obilježen Dan školstva na bosanskom jeziku

U Sandžaku obilježen Dan školstva na bosanskom jeziku

 

Bošnjačja djeca prvi put u sistemu školstva Republike Srbije izučavaju svoju kulturu, sandžačke pisce, likovnu tradiciju, muzičku kulturu i proučavaju historiju Sandžaka, rečeno je danas Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u Novom Pazaru na obilježavanju Dana školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku.

Na svečanoj sjednici BNV-a je poručeno da je „od posebnog značaja za bošnjački narod u Sandžaku da se osiguraju povoljni uvjeti za obrazovanje na maternjem jeziku, od predškolskog do univerzitetskog obrazovanja“.

Za poseban doprinos u implementaciji nastave na bosanskom jeziku u Sandžaku istaknutim pojedincima i ustanovama, uz adekvatan novčani iznos, dodijeljene su diplome “Muhammed Hevai Uskufi”, kao poseban znak zahvalnosti i priznanja.

Za izuzetan doprinos razvoju i unapređenju nastave na bosanskom jeziku, dodijeljeno je i pet plaketa BNV-a. Među dobitnicima su i autor više udžbenika Hadžem Ništović iz Tuzle i postuhmno predsjednik Društva za bosanski jezik Amir Dautović.

Jedan od dobitnika ove nagrade, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Sead Šemsović je, obraćajući se u ime nagrađenih, rekao da je BNV prije više od deset godina okupio značajan broj istaknutih pojedinaca iz oblasti struke kako bi se što kavlitetnije i uspješnije započeo proces obrazovanja na bosanskom jeziku.

„Danas, 13-14 godina od tog početka, imamo jedan zaokružen sistem koji treba preuređivati, naravno, popravljati i zaokružiti sa dodatnim poslovima i angažmanom. Udruženim snagama smo uspjeli da napravimo zaokružen i sasvim funkcionalna sistem manjinskog obrazovanja“, rekao je profesor Šemsović koji je i član Odbora za obrazovanje BNV-a.

Obraćajući se vijećnicima i prisutnima na skupu predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Sulejman Ugljanin je ocijenio da je uvođene kompletne nastve na bosanskom u školama u Sandžaku historijski posao. Kako je istakao, taj posao su postigli ljudi koji su nacionalno svjesni, odvažni i ustrajni u tom poslu.

On je posebnu zahvalnost iskazao učiteljima, nastavnicima, profesorima, vaspitačima i direktorima obrazovnih institucija što su, kako je naveo, omogućili bošnjačkoj djeci obrazovanje na maternjem bosanskom jeziku i pismu i time stvorili uslove da oni ostvaruju Ustavom i zakonom zagarantovana prava.

„Čestitam bošnjačkom narodu u Sandžaku, i šire u Srbiji, na svim ovim velikim ostvarenim rezultatima jer smo na ovaj način stvorili preduslove da djeca u predškolskom, osnovnom i srednjem vaspitanju učvrste i njeguju svoj bošnjački nacionalni identitet“, poručio je Ugljanin i najavio početak rada Bošnjačkog prosvjetnog savjeta u Republici Srbiji.

Kako je ukazao Ugljanin, formiranjem te stručne institucije stvoreni su uslovi da se bošnjačka djeca u Sandžaku i ostatku Srbije obrazuju i usavrašavaju na osnovu najboljih i najstručnijih metoda.

Na svečanosti povodom 21. februara, Dana školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku, pored vijećnika, prosvjetnih radnika i predstavnika obrazovnih ustanova, prisustvovali su istaknuti pojedinci, gosti iz Bosne i Hercegovine i predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Crnoj Gori.

Međunarodni Dan maternjeg jezika i Dan školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku je u školama obilježen uz literarne i recitatorske programe. Ovaj datum posebno obilježava i Društvo za bosanski jezik sa sjedištem u Novom Pazaru.

Za nastavu na bosanskom jeziku, u svim nivoima obrazovanja, od predškolskog do univerzitetskog, u upotrebi je preko 230 udžebenika, svi nastavni programi su odobreni i zvanično objavljeni. Izgrađeni su opšti standardi za nastavu, cjelokupna školska evidencija je prevedena na bosanski jezik, kompletirane su zbirke za završni ispit na bosanskom, za osnovce se održavaju općinska i regionalna takmičenja iz bosanskog jezika.

Prvi javni čas bosanskog jezika u Sandžaku održan je 20. oktobra 2004. godine u OŠ “Ibrahim Bakić”, u Ljeskovi, općina Tutin. To je bio prvi čas bosanskog jezika na području Sandžaka, od zabrane upotrebe tog jezika 1907. godine.

Kao izborni nastavni predmet za učenike osnovnih škola Bosanski jezik je uveden u školama u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju 2009. godine.

Cjelokupna nastava na bosanskom jeziku u osnovnim školama na području regije Sandžak u Srbiji počela je da se uvodi 21. februara 2013. godine i taj datum je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), kao zvanično predstavničko tijelo Bošnjaka u Srbiji, proglasilo kao Dan školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku.

Danas na području općina Novi Pazar, Tutin i Sjenica više od 15 hiljada djece, u predškolskim ustanovama, osnovmim i srednjim školama pohađa kompletnu nastavu na bosanskom jeziku. U Novoj Varoši, Prijepolju i Priboju, gradovima gdje su Bošnjaci u manjini, još nije uvedena nastava na bosanskom.

Previous Jezik je intelektualna arheologija naroda koji se njim služi
Next Tuka i Pezer pobjednici mitinga u Beogradu , Mujezinović drugi

You might also like

SANDŽAK

Novi Pazar – obilježavanje 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave

Izložbom radova, dodjelom nagrada pobjednicima sa likovnog konkursa “Boje moje zastave” i svečanim podizanje zastave na jarbol, Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) je danas, u Glavnom uredu u Novom Pazaru, započelo

ŽIVOT

Sandžak: Tri brata, dvanaestoro djece – devet doktora

Tri brata, Remzo, Mirsad i Reho Honsić iškolovali su do sada osam doktora a uskoro će se taj broj uvećati za još jednog. -Mislimo da se ovakav primjer teško može

SANDŽAK

Obilježen Dan bošnjačke nacionalne zastave: Očuvati nacionalni identitet i riješiti status Bošnjaka i Sandžaka

Svečanim podizanjem zastave na jarbol uz intoniranje himne sandžačkih Bošnjaka večeras je ispred Glavnog ureda Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), kao i defileom folklornih grupa koje učestvuju u manifestaciji “SBONI 2022”