Uskoro početak gradnje vjetroelektrane kod Livna vrijedne 75 miliona eura

Uskoro početak gradnje vjetroelektrane kod Livna vrijedne 75 miliona eura

 

Izgradnja vjetroelektrane Široka draga kod Livna vrijedne 75 mil EUR trebalo bi da počne u ovoj godini, rekao je za eKapiju predsjednik Uprave firme Imres Smart Greenergy iz Livna Pero Vrdoljak nakon potpisivanja memoranduma o saradnji sa turskom kompanijom Enprode.

Sporazum o realizaciji izgradnje VE Široka draga potpisan je u srijedu (25. aprila 2018. godine) na devetom Sarajevo Business Forumu.

– Projektom je predviđenja izgradnja vjetroparka sa 16 turbina. Izgradnja će se odvijati u dvije faze. Prva faza se odnosi na instalisanu snagu od 65 MW, dok će nakon završetka druge faze instalisana ukupna snaga vjetroelektrane biti oko 100 MW – objasnio nam je Vrdoljak.

Dodao je da je sada u fazi izbor proizvođača turbina i da je tender otvoren do sredine maja.

– Već smo izgradili glavne pristupne puteve, a trenutno se rade pristupni putevi ka mikro lokacijama. Izvođač ovih radova je firma Roko commerce iz Livna – rekao je Vrdoljak.

Podsjećamo, u blizini ovog vjetroparka planirana je i izgradnja hidroelektrane Široka dragavrijedne oko 1,6 mlrd EUR, što će biti najveća reverzibilna hidroelektrana (RHE) u jugoistočnoj Evropi.

– Trenutno smo u fazi projektovanja reverzibilne hidroelektrane Široka draga i to može da traje i do tri godine – istakao je Vrdoljak.

Podsjećamo,  u obližnjem Duvnu/Tomislavgradu prehodnog mjeseca u rad je puštena vjetroelektrana Mesihovina, jedna od najvećih vjetroelektrana na području jugoistočne Evrope. Ukupna investicijska vrijednost tog projekta je oko 82 miliona eura.

(MiruhBosne/eKapija)
Previous Izbjeglice u Sarajevu: Građani nude smještaj, hranu i odjeću
Next Almir Kapić svjetski prvak u brazilskoj džiju-džici!

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

U hotelu za krave: Mlijeko uz pjesmu

U Trnopolju kod Prijedora, Jusuf Arifagić podigao jednu od najvećih i najsavremenijih farmi za uzgoj crvenog norveškog govečeta na svijetu. Na kompjuterskom ekranu podijeljenom u 30 polja, Marko Sabljić prati

Ekonomija/Biznis

Novalić: Jedini smo u regionu prihvatili obavezu da podržimo sve ugrožene firme

 Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je da je Zakon o ublažavanju negativnih posljedica pandemije ili tzv. anti-korona zakon kreiran na temelju najboljih praksi, analiza i kapaciteta u ovom trenutku

MADE IN BOSNIA-387

Na ‘Danima šljive’ u Gradačcu očekuje se više od 100 izlagača

„Dani šljive“- 48. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije, bit će održan od 25. do 28. augusta u Gradačcu.  Svečano otvaranje sajma je predviđeno za srijedu, 25. augusta, na platou