Uskoro početak gradnje vjetroelektrane kod Livna vrijedne 75 miliona eura

Uskoro početak gradnje vjetroelektrane kod Livna vrijedne 75 miliona eura

 

Izgradnja vjetroelektrane Široka draga kod Livna vrijedne 75 mil EUR trebalo bi da počne u ovoj godini, rekao je za eKapiju predsjednik Uprave firme Imres Smart Greenergy iz Livna Pero Vrdoljak nakon potpisivanja memoranduma o saradnji sa turskom kompanijom Enprode.

Sporazum o realizaciji izgradnje VE Široka draga potpisan je u srijedu (25. aprila 2018. godine) na devetom Sarajevo Business Forumu.

– Projektom je predviđenja izgradnja vjetroparka sa 16 turbina. Izgradnja će se odvijati u dvije faze. Prva faza se odnosi na instalisanu snagu od 65 MW, dok će nakon završetka druge faze instalisana ukupna snaga vjetroelektrane biti oko 100 MW – objasnio nam je Vrdoljak.

Dodao je da je sada u fazi izbor proizvođača turbina i da je tender otvoren do sredine maja.

– Već smo izgradili glavne pristupne puteve, a trenutno se rade pristupni putevi ka mikro lokacijama. Izvođač ovih radova je firma Roko commerce iz Livna – rekao je Vrdoljak.

Podsjećamo, u blizini ovog vjetroparka planirana je i izgradnja hidroelektrane Široka dragavrijedne oko 1,6 mlrd EUR, što će biti najveća reverzibilna hidroelektrana (RHE) u jugoistočnoj Evropi.

– Trenutno smo u fazi projektovanja reverzibilne hidroelektrane Široka draga i to može da traje i do tri godine – istakao je Vrdoljak.

Podsjećamo,  u obližnjem Duvnu/Tomislavgradu prehodnog mjeseca u rad je puštena vjetroelektrana Mesihovina, jedna od najvećih vjetroelektrana na području jugoistočne Evrope. Ukupna investicijska vrijednost tog projekta je oko 82 miliona eura.

(MiruhBosne/eKapija)
Previous Izbjeglice u Sarajevu: Građani nude smještaj, hranu i odjeću
Next Almir Kapić svjetski prvak u brazilskoj džiju-džici!

You might also like

Ekonomija/Biznis

Elektroprivreda BiH i Siemens grade 15 vjetroagregata VE ‘Podveležje’

  U Direkciji JP Elektroprivreda BiH u Sarajevu, 26. februara 2019.godine, Bajazit Jašarević, generalni direktor i dr.sci.Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije, potpisali su sa predstavnicima Konzorcija Siemens Gamesa

NAŠI LJUDI

Poslovno carstvo Tahira Zukića u SAD: Ima 120 kamiona, 180 prikolica i 155 zaposlenih

Svakoga dana na putevima širom Sjedinjenih Američkih Država nalazi se 2,6 miliona kamiona i isto toliko vozača sa svojim životnim sudbinama. A brojne životne sudbine ispisao je i Bowling Green,

Ekonomija/Biznis

Nakon boravka i rada u dijaspori, mnogi Jajčani odlučili se vratiti i započeti svoj biznis

  Minulog vikenda Jajce je bilo domaćin 1. Biznis foruma jajačke dijaspore “Iskustva i poslovno umrežavanje sa dijasporom”.   U prisustvu brojnih gostiju iz privrednog, političkog i društvenog života u