Utrostručen izvoz za Katar: Bosna i najbogatijima ima šta da ponudi

Utrostručen izvoz za Katar: Bosna i najbogatijima ima šta da ponudi

Bosna i Hercegovina je u prošloj godini utrostručila izvoz u Katar, ali on je i dalje na zanemarivom nivou u odnosu na potencijal koji postoji u jednoj od najbogatijih zemalja na svijetu.

U Ambasadi Bosne i Hercegovine u Kataru kažu kako saradnja nije ni izdaleka onakva kakva bi mogla da bude.

“Prisustvo proizvoda iz Bosne i Hercegovine je minorno i neprimjetno. Država Katar se poslije blokade koju su nametnule zemlje u Zalivu koje su bile tradicionalni snabdjevači proizvodima morala otvoriti prema novim snabdjevačima i otvoriti nova tržišta, kako za izvoz, tako i za uvoz, što je dovelo do porasta robne razmjene. Naravno, mogućnosti su daleko veće i ovise od aktivnosti naših proizvođača, njihovog marketinga i prisutnosti na ovom tržištu kada je izvoz u pitanju”, kaže za “Nezavisne” Bisera Turković, ambasador u Kataru.

Prema njenim riječima, u toj zemlji je evidentno prisustvo proizvoda iz čitavog svijeta, tako da simpatije prema nekoj zemlji nisu dovoljne za plasman njenih proizvoda.

“Potreban je mnogo agresivniji nastup, upornost s ponudom i prisutnost na tržištu”, ocijenila je Turkovićeva.

Raspoloživi podaci pokazuju kako je Bosna i Hercegovina tokom 2018. godine u Katar izvezla robu i proizvode u vrijednosti 6,86 miliona maraka, uglavnom mašina, a što je za 4,73 miliona KM više nego godinu dana ranije, a čak deset puta više nego 2014. godine.

Kada je prehrana u pitanju, “AS Holding” na ovo tržište plasira tuzlansku so, te “Klasove” i “Vispakove” proizvode.

Sa druge strane, uvoz iz Katara je na zanemarivom nivou. Prošle godine bio je najveći od 2014. godine, a njegova vrijednost je bila tek 414.248 KM.

U Spoljnotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine kažu kako je od velikog značaja unapređenje poslovne saradnje s ovom zalivskom zemljom.

“Država Katar je najavljena kao jedna od najperspektivnijih stranih destinacija za bosanskohercegovački građevinski sektor. Pokretanje velikih investicionih projekata dio je priprema za održavanje Svjetskog fudbalskog prvenstva 2022. godine, čime Katar postaje jedno od najvećih gradilišta na svijetu”, ocjenjuju za “Nezavisne” u Komori.

Međutim, B.P. iz okoline Banjaluke, koji u Dohi ima svoje građevinsko preduzeće, za “Nezavisne” kaže kako je nakon uvođenja sankcija arapskih zemalja Kataru došlo do određene doze neizvjesnosti u poslovanju.

“Prije sankcija za cijenu niko nije pitao. Sve što radiš, plaćano je uredno. Bio je to pravi mali poslovni raj. Međutim, situacija se promijenila i novac se sada veoma teško izvlači”, svjedoči on.

Dodaje i kako su građevinari iz Bosne i Hercegovine već duže vrijeme prisutni na ovom tržištu.

“Uglavnom su angažovani na unutrašnjim radovima na stadionima koji se sređuju za Svjetsko prvenstvo”, rekao nam je on.

Spoljnotrgovinska razmjena između Bosne i Hercegovine i Katara

Godina        Izvoz (KM)                     Uvoz (KM)

2018.            6.860.329                        414.248

2017.            2.093.937                         29.992

2016.              778.521                        188.601

2015.           1.104.182                        172.591

2014.             662.085                         795.035

Previous Preživjela tri rata: Fata Husić iz Mostara zapostila 104. ramazan
Next U martu ove godine turista 8,5% više u odnosu na mart 2018.

You might also like

Ekonomija/Biznis

Novalić i Branković o tunelu Prenj – deveti najveći u Evropi, bit će završen za sedam godina (Video)

Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je danas u Sarajevu da bi jedna cijev tunela Prenj sa pristupnim dionicama mogla biti završena za sedam godina. Profesor na Fakultetu za saobraćaj i

Ekonomija/Biznis

Investicije u TK: U Lukavcu bi se trebalo otvoriti 800 novih radnih mjesta

Planovi za poslovni razvoj kompanije Boxmark, izgradnja novih proizvodnih kapaciteta, a time i otvaranje novih radnih mjesta u realnom sektoru bili su tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića

Ekonomija/Biznis

Ena Zolić: Rođena u Njemačkoj, nakon studija dolazi u Bosnu da pokrene posao na očevom imanju

  Rođena je i odrasla u njemačkom gradu Stuttgartu, a po završetku gimnazije odlučila je upisati Poljoprivredni fakultet u Nürtingenu. Trenutno je završna godina te piše diplomski rad na temu uzgajanja