Vanjskotrgovinska komora organizovala susrete bosanskih i libijskih privrednika

 Vanjskotrgovinska komora organizovala susrete bosanskih i libijskih privrednika

U sklopu posjete državno-privredne delegacije Libije Bosni i Hercegovini, Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine organizovala je „Dan partnerstva Bosne i Hercegovine i Libije,“ s ciljem ponovnog uspostavljanja saradnje i povratka bh. kompanija na ovo tržište.

Događaju su prisustvovali predstavnici više od 60 kompanija iz obje zemlje. U Državi Libiji je poslovalo više od 30 bh. kompanija, a trenutno je aktivno svega desetak. U posljednje tri godine ostvaren je izvoz u Libiju u vrijednosti od 11,2 miliona eura,a uvoza iz Libije nije bilo. Potpredsjednik VTK/STK BiH Zdravko Marinković istakao je da bh. kompanije imaju izuzetno pozitivna iskustva na libijskom tržištu, na kojem su realizirale različite infrastrukturne projekte u građevinskom sektoru te poslovale i imale proizvodne pogone u prehrambenoj industriji,  naftnom, farmaceutskom i elektro sektoru.

„Nažalost, zbog nesretnih okolnosti i dešavanja u Libiji, većina tih kompanija je bila prinuđena povući se s libijskog tržišta. Neke od njih su ostavile proizvodne pogone da miruju, a malo ih je nastavilo svoje poslovanje. Nastojimo da bh. kompanije ponovo vrate svoje pozicije na libijskom tržištu, ali i da se poveća prisutnost libijskih proizvoda u BiH,“ rekao je Marinković.  Mogući potencijali za saradnju su, kako je istakao Marinković, u energetskom sektoru, koji ima veliki uticaj na rast i razvoj privrede BiH, metalskom sektoru, koji u prosjeku čini oko 32% od ukupnog izvoza BiH te industriji namještaja, prehrambenoj i IT industriji.

U sastavu privredne delegacije Libije bili su predstavnici firmi iz sljedećih sektora: industrija čelika i metala, građevinarstvo i inžinjering, prehrana, drvna industrija, turizam i dr.

„Veze BiH i Libije u prošlosti su bile veoma jake i nadam se da će se obnoviti,  kako bi bile još jače i samoodržive. Potrebno je aktivirati partnerstva između dvije zemlje i potaći investicije u različitim oblastima, zbog čega smo upravo danas, prvi put, i to u BiH, predstavili investicijski mapu Libije,“ rekao je šef libijske delegacije  Isam Al Aloul.

Dodao je da poziva bh.  kompanije da učestvuju na Međunarodnom sajmu privrede u Tripoliju kako bi uspostavile nova partnerstva i napravile snažan povratak na tržište Libije.

Nakon prezentacija potencijala bh. i libijske privrede te investicionih mogućnosti u obje zemlje, održani su i poslovni sastanci privrednika. Potpisan je i Memorandum o razumijevanju između VTK/STK BiH i Odbora za sajmove Države Libije, a radi unapređenja saradnje u nastupima na sajmovima i organizaciji konferencija.

Previous Reuf Bajrović: Trojka je HDZ, Čović je gazda
Next Osamnaest godina crnogorske nezavisnosti: Članstvo u NATO-u, politička previranja i porast plata i penzija

You might also like

Ekonomija/Biznis

Počela sa radom nova fabrika u Živinicama: Zaposleno 120 žena, kad krene izvoz novih 200 radnih mjesta

  U okviru poslovne zone Općine Živinice počela je sa radom Fabrika za preradu ribe. Prije par mjeseci u proizvodnju je ušla sa probnim radom u kojem se obavljaju potrebna

Ekonomija/Biznis

Muzafer Čilek, turski biznismen bosanskog porijekla, planira nove investicije u našoj zemlji

Bosna i Hercegovina je idealna zemlja za investicije, to dokazuje i uspješni turski biznismen bosanskohercegovačkog porijekla, Muzafer Čilek koji je u Bosni i Hercegovini aktivan u nekoliko sektora. Najprije je

Ekonomija/Biznis

Džaferović za vodeći nizozemski list: Prijetnje Rusije prema Bosni i Hercegovini su ozbiljne, moramo u EU i NATO

 Tokom zvanične posjete Kraljevini Nizozemskoj, gdje se susreo sa najvišim zvaničnicima ove države, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović dao je intervju za vodeći tamošnji list de Volkskrant. U