Višemilionska investicija: U Vogošći počinje proizvodnja crnog karbona

Višemilionska investicija: U Vogošći počinje proizvodnja crnog karbona

U sklopu Slobodne zone Vogošća RCB Nanotehnologija d.o.o. je osnovala Tehnološki razvojni centar za preradu perliranog karbona od materijala koji su upotrijebljeni do mjere da više nisu iskoristivi.

Višemilionska investicija u inovativnu tehnologiju je u završnoj etapi i uskoro počinje raditi. Hanadi Džabić, direktorica RCB Nanotehnologija, navodi kako je već šest godina u branši koja se bavi cirkularnom ekonomijom i jedna je od osnivačica matične firme RCB Nanotechnologie GmbH u Njemačkoj, gdje je i patentirana tehnologija izdvajanja crnog karbona iz materijala na kraju njegovog životnog vijeka.

Saradnja s njemačkim institutom

“Brojne industrijske grane svoje poslovanje temelje na upotrebi crnog karbona. Nalazi se u automobilskim gumama, plastici, printerima… Sirovi crni karbon je crni prah koji se dobija sagorijevanjem fosilnih goriva i takva tehnologija šteti okolišu. Prije tri godine smo uočili da se reciklažom starih guma dobija ulje, plin i željezo, ali ne i crni karbon željene čistoće i iskoristivosti, što znači da cirkularni krug nije zatvoren. Istražili smo, pronašli način i patentirali tehnologiju koja nam osigurava crni karbon visoke čistoće”, pojasnila je Džabić.

Projekat i tehnologija se temelje na ugovoru s poznatim njemačkim Frounhofer institutom za primijenjenu gradnju, koji je vlasnik patenta i ubuduće će sarađivati na verifikaciji i unapređivanju projekta koji će se razvijati u Vogošći.

“Svoju djelatnost namjeravamo proširiti u nekoliko zemalja svijeta s ciljem 15 posto svjetske proizvodnje crnog karbona. Također, radimo na istraživanju kako smanjiti toksičnost u proizvodnji baterija za električne automobile, proizvodnjom drugačijih, samoodrživih”, dodaje Džabić, prenosi Boomberg Adria.

Previous Mladi Tešanjci pokrenuli kompaniju koja se bavi izradom namjenskih CNC mašina
Next Sapna: U Godušu obilježena 31. godišnjica od pružanja prvog organizovanog otpora agresoru

You might also like

Ekonomija/Biznis

Brčanski Bimal kupio fabriku jestivog ulja u Vojvodini

U Brčkom, 28. novembra, biće održana konferencija za novinare kompanije Bimal, povodom završenog postupka preuzimanja somborske (Vojvodina, Srbija) fabrike za proizvodnju jestivog ulja Novo Sunce. Na konferenciji će prisustvovati predsjednik

MADE IN BOSNIA-387

Sardine iz vrele Hercegovine – Žuvela iz Stoca zapošljava nove radnike

Kompanija Žuvela iz Stoca uskoro će na tržište izaći sa novim proizvodom. Radi se o sardinama u biljnom ulju, feferonima, paradajz sosu i skušama u biljnom ulju. Za realizaciju ovog

Ekonomija/Biznis

Kapo: Trebamo se okrenuti domaćim sirovinama, a mi uvozimo 30 t. žare i zove

Bosna i Hercegovina je zemlja koja je bogata raznim priordnim bogatstvima pa tako biljem i ljekobilje, koje kao i ostalo uvozi u velikim količinama iz zemalja regije ali i svijeta. Samo