Višemilionska investicija: U Vogošći počinje proizvodnja crnog karbona

Višemilionska investicija: U Vogošći počinje proizvodnja crnog karbona

U sklopu Slobodne zone Vogošća RCB Nanotehnologija d.o.o. je osnovala Tehnološki razvojni centar za preradu perliranog karbona od materijala koji su upotrijebljeni do mjere da više nisu iskoristivi.

Višemilionska investicija u inovativnu tehnologiju je u završnoj etapi i uskoro počinje raditi. Hanadi Džabić, direktorica RCB Nanotehnologija, navodi kako je već šest godina u branši koja se bavi cirkularnom ekonomijom i jedna je od osnivačica matične firme RCB Nanotechnologie GmbH u Njemačkoj, gdje je i patentirana tehnologija izdvajanja crnog karbona iz materijala na kraju njegovog životnog vijeka.

Saradnja s njemačkim institutom

“Brojne industrijske grane svoje poslovanje temelje na upotrebi crnog karbona. Nalazi se u automobilskim gumama, plastici, printerima… Sirovi crni karbon je crni prah koji se dobija sagorijevanjem fosilnih goriva i takva tehnologija šteti okolišu. Prije tri godine smo uočili da se reciklažom starih guma dobija ulje, plin i željezo, ali ne i crni karbon željene čistoće i iskoristivosti, što znači da cirkularni krug nije zatvoren. Istražili smo, pronašli način i patentirali tehnologiju koja nam osigurava crni karbon visoke čistoće”, pojasnila je Džabić.

Projekat i tehnologija se temelje na ugovoru s poznatim njemačkim Frounhofer institutom za primijenjenu gradnju, koji je vlasnik patenta i ubuduće će sarađivati na verifikaciji i unapređivanju projekta koji će se razvijati u Vogošći.

“Svoju djelatnost namjeravamo proširiti u nekoliko zemalja svijeta s ciljem 15 posto svjetske proizvodnje crnog karbona. Također, radimo na istraživanju kako smanjiti toksičnost u proizvodnji baterija za električne automobile, proizvodnjom drugačijih, samoodrživih”, dodaje Džabić, prenosi Boomberg Adria.

Previous Mladi Tešanjci pokrenuli kompaniju koja se bavi izradom namjenskih CNC mašina
Next Sapna: U Godušu obilježena 31. godišnjica od pružanja prvog organizovanog otpora agresoru

You might also like

Ekonomija/Biznis

Izvoz namještaja za 6 mjeseci preko pola milijarde maraka

Za pola godine iz Bosne i Hercegovine izvezeno je namještaja, posteljine, madraca i sličnih proizvoda u vrijednosti od 525 miliona KM. Istovremeno je uvoz iznosio 150 miliona KM, iz čega

Ekonomija/Biznis

Šćuric: Sarajevski aerodrom će i bez davanja pod koncesiju lako doći do tri miliona putnika

Stručnjak za avijaciju i glavni i odgovorni urednik portala Zamaaero Alen Šćuric izjavio je za Fenu kako smatra da će  sarajevski aerodrom i bez davanja pod koncesiju lako doći do

Ekonomija/Biznis

Visoko – “Vema” na proljeće otvara svoja vrata, posao dobija i 230 radnika

Šoping centar i hotel „Vema“ na kojem se radi već neko vrijeme, poprima svoje pune obrise, a danas su ovaj reprezentativni objekat obišli gradonačelnik Mirza Ganić i investitor Osman Suša.