Vlast i privrednici složni: Maksimalno pomoći sjetvu, nijedna njiva ne treba ostati nezasijana

Vlast i privrednici složni: Maksimalno pomoći sjetvu, nijedna njiva ne treba ostati nezasijana

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je da su Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica preuzela obavezu da maksimalno pomognu ovogodišnju sjetvu i razvoj poljoprivrede.

– Naše robne rezerve su pune. Federacija ima hrane i brašna i niko ne treba da strahuje za to. Također, u kontaktu smo sa velikim prozivođačima, i oni su pokazali veliku društvenu odgovornost. Svejedno, Vlada će maksimalno motivisati što veću proljetnu, a onda i jesenju sjetvu, kako bismo bili još sigurniji. Proteklih godina imali smo ogroman procenat neobrađene zemlje, i ova kriza je vrijeme da se to značajno promijeni. Sada je vrijeme kada nijedna njiva ne treba da ostane neiskorištena i nezasijana. Za početak, Federalno ministarstvo poljoprivrede povećalo je fond za sjeme, sadni materijal i đubrivo za 10 puta, sa 500 hiljada na 5 miliona. Svi će imati priliku da podnesu zahtjeve, a operativnim planom osigurano je i 10 miliona za početak isplate poticaja, izjavio je Novalić za Fenu.

Bozalija: Pozivam sve Bosance i Hercegovce da zasade svaki pedalj svoje zemlje!

Hoše komerc, jedna od vodećih maloprodajnih kompanija u našoj zemlji koja ima i vlastitu proizvodnju, zasad funkcionira normalno uprkos problemima izazvanim pandemijom novog koronavirusa.

Proizvode u punom kapacitetu, veleprodaja se odvija bez poteškoća a maloprodaja funkcioniše normalno.

– Nikome nije drago što se nalazimo u ovakvoj situaciji, ali kao što kaže naš narod “svako zlo, za poneko dobro”. Potrošači su se gotovo u potpunosti okrenuli domaćim proizvodima – kaže Izet Bozalija, direktor Hoše komerca, u intevjuu za BiznisInfo.

Kako kompanija Hoše Komerc podnosi trenutna dešavanja u BiH, odnosno ima li poremećaja u poslovanju?

– Nemamo nikakvih poremećaja u poslovanju. Neki procesi su istina otežani, ali naše radnice i radnici pokazuju maksimalnu odgovornost. Sva tri naša poslovna segmenta besprijekorno funkcionišu: proizvodimo u punom kapacitetu, veleprodaja se odvija bez poteškoća, maloprodaja funkcioniše normalno.

Sada je važno da pokažemo pribranost  profesionalnost, tj. neka svako radi svoj posao najbolje što zna. Isto tako, važno je da pokažemo humanost i solidarnost jedni prema drugima. Da pomognemo onima kojima nema ko pomoći, pogotovo starima i nemoćnima. Da kao zajednica pokažemo da smo jači od svakog virusa i problema koji dolazi sa njim.

Treba sačuvati zdravlje jer ono je najvažnije. U cilju zaštite zdravlja naših uposlenih i građana skratili smo radno vrijeme. Također, već ranije smo poduzeli sve potrebne mjere zaštite zdravlja uposlenih na njihovim radnim mjestima, kao i zaštite zdravlja kupaca unutar objekata Hoše marketa.

Imate li dovoljno zaliha za snabdijevanje tržišta?

– Imamo sasvim dovoljno zaliha svih roba. Ovih dana, usljed vanrednih okolnosti izazvanih pandemijom virusa korona, zabilježili smo nešto povećan izlaz prehrambenih, i proizvoda za ličnu higijenu.

Naši nas dobavljači redovno snabdijevaju. U proteklom periodu potražnja za brašnom je bila puno veća nego obično, ali i taj se omjer ovih dana dovodi u normalu.

Da li imate dovoljne količine sirovine za rad, budući da vi imate i vlastitu proizvodnju?

– Imamo dovoljno sirovina za proizvodnju. Kao što sam već kazao, proizvodnja se odvija nesmetano. Ovo se posebno odnosi na kafu Merku i Bony program, kao i tvornicu slastica.

Da li ova situacija pokazuje potrebu za okretanjem domaćoj proizvodnji, kada je riječ o hrani, ali i medicinskoj opremi itd.?

– U kriznim situacijama kakva je ova, kada se zatvore granice, zaustavi se ili nastane otežan protok roba, svi smo kao potrošači prinuđeni okrenuti se ka domaćem, jer strani prozvodi nisu dostupni. Tada “kupujmo domaće” postaje jedina opcija i egzistencijalno pitanje.

Nikome nije drago što se nalazimo u ovakvoj situaciji, ali kao što kaže naš narod “svako zlo, za poneko dobro”. Potrošači su se gotovo u potpunosti okrenuli domaćim proizvodima. Zato, koliko je važno ulagati u sigurnost, odbranu i namjensku industriju, jednako je važno imati vlastitu proizvodnju hrane, higijenskih proizvoda, lijekova i medicinske opreme.

I ranije ste insistirali na kupovini domaćeg i važnosti domaćih brendova. Potvrđuje li ova kriza koliko ste zapravo bili u pravu?

– Odgovorne nacije u vanrednim okolnostima zbijaju svoje redove i pronalaze rješenja za izazove. Ja sam uvjeren da ćemo iz ove krize izaći jači i pametniji. Proljeće je i vrijeme je sjetve.

Pozivam sve Bosance i Hercegovce da zasade svaki pedalj svoje zemlje. To smo svakako trebali i ranije raditi, ali evo iskoristimo ovu krizu kao priliku da trajno popravimo stvari, i prekinemo tu ovisnost o uvozu hrane.

Što se tiče Hoše komerca, mi smo domaći i oduvijek smo bili na strani domaćeg. Mi ne znamo kako bi moglo drugačije. Ekonomski patriotizam je osnova razvoja svake nacionalne ekonomije. Sada je prilika i vlastima da pokažu koliko su za ovaj narod i ovu našu priču “proizvodimo i kupujmo domaće”.

Koliko proizvodimo  – toliko vrijedimo. Bosna i Hercegovina je uvijek proizvodila, od kako postoji. Naši ljudi su vrijedni i sposobni. Evo nam prilike da to dokažemo.

Previous Branioci Goražda najoštrije osudili potez gradonačelnika Ramovića
Next Preporuka stručnjaka: Pozitivne misli su jak alat za jačanje imuniteta

You might also like

Ekonomija/Biznis

Pogledajte kako izgleda najluksuzniji hotel u Bosni i Hercegovini

  Počeo je s radom najluksuzniji hotel u Bosni i Hercegvini, Swissotel Sarajevo, koji posluje u okviru vodeće evropske hotelske korporacije AccorHotels. Hotel ima pet zvjezdica i smješten je u sklopu

NAŠI DANI

‘Neće on(a) niđe’ – Uspješne priče mladih koji grade Bosnu i Hercegovinu

  U Bosni i Hercegovini postoje priče koje su dokaz da je uspjeh najmanje vezan za geografsko područje, te da uz jaku želju, veliki trud i neprekidan rad uspjeh postaje

MADE IN BOSNIA-387

Corn Flips – Fabrika Majevica Srebrenik povećala promet za 100, a broj radnika za 50 posto

  Pet godina nakon okončanja stečajnog postupka, fabrika Majevica Srebrenik, poznatija kao Corn Flips, dominira među domaćim proizvođačima takozvanih snack proizvoda. Od 2013. godine, kada je uspješno okončan stečajni postupak,