Zaokret njemačko-austrijske politike prema Balkanu: Sarajevo centar, Beograd usputna stanica

Zaokret njemačko-austrijske politike prema Balkanu: Sarajevo centar, Beograd usputna stanica

Posljednjih dana i sedmica Bosnu i Hercegovinu i Balkan posjećuju brojni EU zvaničnici, kao i vodeće političke ličnosti Njemačke te Austrije.

Tako je njemačka ministrica vanjskih poslova  Annalena Baerbock svoju turneju počela u Sarajevu gdje je doputovala 9. marta, a brojne sastanke u glavnom bosanskom gradu obavila dan kasnije. Njemačka šefica diplomatije našla je vremena i za šetnju starim dijelom Sarajeva. Nakon toga otputovala je za Kosovo (otvorila i vjetropark, njemačko-kosovsku investiciju), da bi glavni grad Srbije posjetila nakratko te poslala nikad jasniju podršku Bosni i Hercegovini – iz Beograda.

Analitičari su već ranije predviđali da će nova njemačka vlada napraviti otklon od pojedinih režima na Balkanu. Bivšoj njemačkoj kancelarki mnogi su zamjerili da je u ‘oproštajnoj turneji’ krajem prošle godine posjetila i Beograd, dok je zaobišla Sarajevo.

Austrijski kancelar Karl Nehammer izjavio je u petak kako Evropska unija neće napustiti Bosnu i Hercegovinu te je sugerisao kako bi u odnosu na evropski put te zemlje trebalo imati nešto blaže kriterije.

Nehammer je boravio u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, gdje se sastao s najvišim državnim dužnosnicima, a novinarima je kazao kako je ta zemlja važan partner Austrije i cijele Evropske unije, naročito u sigurnosnim pitanjima, današnja je agencijska vijest.

Karl Nehammer se u Sarajevu sastao s najvišim državnim dužnosnicima Bosne i Hercegovine (Armin Durgut / PIXSELL)

Austrijski kancelar također je prenoćio u Sarajevu, u kojem je već sinoć imao određene sastanke sa bosanskim zvaničnicima. Jučer je posjetio Beograd.

Podsjetićemo da je ne tako davno austrijski kancelar S. Kurz u vrijeme napetosti na Balkanu, posebno u Crnoj Gori tih dana, roštiljao sa srbijanskim predsjednikom u Beogradu i primio orden od istog.

Mnogo toga se promijenilo od jeseni 2021. Situacija na istoku Evrope, ruski napad na Ukrajinu, ponajviše je doprinijela tome.

(MiruhBosne)

Previous Obnovljeni depo Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH čuva 20.000 originalnih eksponata
Next Raste interes za bosanskim turističkim destinacijama na platformi TripAdvisor

You might also like

RIJEČ

Irfan Peljto, prvi bosanski sudija u UEFA-inoj Ligi prvaka: Tri puta teže je suditi u Premijer ligi Bosne i Hercegovine

Irfan Peljto (37) iz Sarajeva najbolji je FIFA internacionalni sudija kojeg je Bosna i Hercegovina imala od obnove nezavisnosti 1992. godine. U prilog toj tvrdnji ide i fakt da je

RIJEČ

SRĐAN ŠUŠNICA: KO NAS BRE ZAVADI?!

Džamija i UNESCO-ov zaštićeni spomenik kulturnog nasljeđa Banjaluke, Bosne i Hercegovine, Balkana i svijeta; prijeratni simbol i turistička atrakcija grada na Vrbasu unikatne arhitekture i estetike ne samo u balkanskim

RIJEČ

Bajrović: Ustavni sud će poništiti Schmidtovu odluku i on će otići iz Bosne i Hercegovine

Gosti današnjeg izdanja Rezimea (FTV) bili su novinar i politički analitičar Ranko Mavrak i Reuf Bajrović, potpredsjednik evropsko-američke alijanse. Mavrak kaže da je očekivao da Milorad Dodik bude proglašen predsjednikom