Zaslužuje li visočka pečenica geografsku zaštitu brenda?

Zaslužuje li visočka pečenica geografsku zaštitu brenda?

Prema Lisabonskoj konvenciji svaki proizvod koji ima oznaku geografskog porijekla ne podliježe carinskim barijerama, nema ograničenih kvota za izvoz na EU tržište, a na domaćem i stranom tržištu ima veću prodajnu vrijednost od proizvoda koji nemaju tu oznaku. Mnogi u regiji su to prepoznali pa danas imamo geografski zaštićene proizvode poput: Baranjski kulen, Lički krompir, Dalmatinski pršut, Sremski kulen, Futoški kupus, Požarevačka kobasica, Zlatarski sir, Cazinski kestenov med itd.

Lista zaštićenih proizvoda je jako duga, prema oznakama porijekla (PDO), geografskog porijekla (PGI) i gastronomski tradicionalni specijaliteti (TSG) u EU ima preko 1300 zaštičenih proizvoda. Ovoj listi uskoro bi se mogla priključiti i Visočka pečenica, specifično suho meso karakteristično za područje grada Visoko, sa izuzetno bogatom tradicijom i specifičnom tehnologijom proizvodnje.

Projekat zaštite u toku

Sigurno da ne postoji manji proizvodno ograničen prostor poput nekoliko naselja u okolici grada Visoko gdje postoji preko 50 obrtničkih/zanatskih proizvođača suhog mesa i 5 velikih industrijskih proizvođača što daje specifičnu oznaku ograničenog geografskog prostora gdje se proizvodi pečenica.

Visočko suho meso je postalo brend, u narodu nadaleko poznato po visočkom suhom bifteku, zarebnici, stelji ili visočkoj sudžuci, stoga je prošle godine i pokrenut projekat: Provođenje procedure za zaštitu brenda i dobijanje oznake geografskog porijekla “Visočka pečenica“.

Kopija i loš kvalitet

Mnogi pokušavaju kopirati visočko suho meso, tehnologiju proizvodnje, sušenja i sl. pa pod “narodskim brendom” prodavati visočko suho meso nažalost vrlo lošeg kvaliteta, što je i dovelo do narušavanja prepoznatljive reputacije najboljeg.

Upravo ovim projektom se pokušava zaštiti izvorno visočko suho meso – visočka pečenica, i specifična tradicionalna zanatska stoljetna proizvodnja. Određeni koraci su već poduzeti, terenska istraživanja, razgovori sa mesoprerađivačima, a aktivirano je i udruženje što je jedan od osnovnih koraka projekta.

Ponovno oživljavanje “VIPS-a”

Uz dogovor i konsultacije svih prisutnih na osnivačkoj skupštini odlučeno je da se reaktivira Udruženje mesoprerađivača “VIPS” Visoko, sa sjedištem u samom srcu mesoprerađivačkog zanatstva Arnautovićima. Ponovno oživljavanje VIPS-a, je veliki zamah i podstrek za daljnju projektnu proceduru ali i prilika da na jednom mjestu okupi veliki broj mesoprerađivača, zanatskih ali i onih iz sektora industrije kako bi zastupali svoje interese.

Nakon niza neuspjelih pokušaja da okupimo mesoprerađivače na jednom mjestu, konačno smo uspjeli skupiti u priličnom broju. Odlučili smo da reaktiviramo “VIPS”, jer želimo da kao Udruženje ostvarimo neke ciljeve koje ne možemo realizirati kao pojedinci. Smatramo da je “VIPS” dobro započeta priča i siguran sam da će ovo Udruženje donijeti veliki napredak u našem poslu i realizaciji projekta“, izjavio je Edin Babić, predsjednik “VIPS-a“.

Oživljavanjem udruženja, interesovanjem proizvođača i realizacija projekta dobijanja oznake geografskog porijekla, Visočka pečenica bi trebala potvrditi kvalitet i epitet broja jedan u Bosni i Hercegovini ali i šire –  piše AgroKlub.ba.

Previous Bosanski brend Artesana sa proizvodima za najmlađe ide na tržište Njemačke i Singapura
Next Njemački mediji - Beograd kuha: Nobelovka uvrijedila Srbiju

You might also like

Ekonomija/Biznis

Direktor ‘Cromexa’: Vrijedan smo narod i ne treba nam puno da bi nam i drugi pozavidjeli na uspjehu

U Bosni i Hercegovini postoji mnogo kompanija koje djeluju po različitim principima poslovanja setovanim svojevoljno prema ličnim i kolektivnim principima. Postoje kompanije koje su uspješne ali nisu društveno odgovorne, one

MADE IN BOSNIA-387

Zlatna džezva jedan od najznačajnijih bosanskih brandova

-Vispakova Zlatna džezva postala je jedan od najznačajnih brendova, ne samo u segmentu tradicionalnih kafa nego i jedan od najprepoznatljivijih bh. brendova općenito, rezultat je istraživanja koje je provela neovisna

Ekonomija/Biznis

Mljekari iz Gradačca prenose iskustva izvoza u EU; kompanija ‘MI99’ primjer uspjeha

  U pogonima gradačačke kompanije „MI99“ uspješno su organizovani treninzi pripreme malih i velikih proizvođača iz sektora mljekarstva za uslove izvoza na tržišta Evropske unije. Direktorica kompanije „MI99“ Indira Omeragić