Zenica: Otvoren 25. generalni BH sajam ZEPS, učestvuje 480 izlagača

Zenica: Otvoren 25. generalni BH sajam ZEPS, učestvuje 480 izlagača

 

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević svečano je otvorio jubilarni 25. generalni BH sajam “ZEPS“ i 15. međunarodni sajam metala “ZEPS Intermetal“, koji će trajati do 6. oktobra. 

Na ovogodišnjem ZEPS-u učestvuje 480 izlagača iz 19 zemalja svijeta, na blizu 8.000 kvadratnih metara, dok na ZEPS Intermetalu učestvuje 20 izlagača.

Galijašević je u svom uvodnom govoru istakao da ZDK ima najveći izvoz u FBiH te da je pokrivenost uvoza izvozom 91 posto.

-U izvozu FBiH učestvujemo sa 26 posto, negdje oko milijardu i 800 miliona KM. Opredjeljenje i cilj Vlade ZDK-a je da stvorimo što povoljniji ambijenta za privređivanje i podizanje konkurentnosti naših preduzeća na domaćem i stranom tržištu – kazao je Galijašević.

Naglašava da je ovakvo okupljanje privrednika potrebno i poželjno te izražava zadovoljstvo što je na sajmu prisutan, pored ostalih, veliki broj domaćih izlagača koji se bave proizvodnom djelatnosću.

Direktor Poslovnog sistema RMK Promet Zenica Vedad Šestić naglasio je kako se, u sklopu dogovorne platforme u Bosni i Hercegovini, nastoje osigurati svi uslovi da bosanskohercegovačke firme uspiju na poslovnom planu.

-Ali, nikako da naučimo iz naših grešaka te da objektivno pogledamo gdje smo pogriješili. Imamo cunami u odljevu naših mladih mozgova i mladih ruku u sve zemlje svijeta. O tome moramo javno govoriti i tome stati ukraj – rekao je Šestić.

Smatra da će ZEPS, kao najstariji bh. sajam, još dugo godina ostati brend Zenice i ZDK-a.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović pozvao je sve privrednike da investiraju u taj grad te najavio da će biti iznenađeni brzinom kojom će im izdavati potrebna dokumenta za rad, a uskoro će, najavio je, u dvije radne zone moći kupiti i zemljište za svoje firme po cijeni od samo jedne KM.

-U narednom ćemo periodu, u ovom gradu imati oko 200 miliona KM investicija – ustvrdio je Kasumović.

Predsjednik Vanjsko-trgovinske komore Bosne i Hercegovine Vjekoslav Vuković naglasio je da svi ekonomski pokazatelji pokazuju ukupan rast bh. privrede, koja pritom 70 posto svoje proizvodnje izvozi u zemlje Evropske unije. Bosna i Hercegovina je, naveo je, u prvih osam mjeseci izvezla preko osam milijardi KM.

-Sve skupa kazano, čini povećanje imidža Bosne i Hercegovine u odnosu na postojeće kompleksno administrativno okruženje, u kojem svojim vrijednošću, zalaganjem i maksimalnim naporima u povećanju kvalitete i brzine vaših usluga, naši privrednici stvaraju pravu sliku o BiH – izjavio je Vuković.

 

Previous Jug zemlje: Uhapšeno 15 migranata, obradovalo ih saznanje da su u Bosni!
Next Nedžad Salković obilježio 60 godina umjetničkog rada

You might also like

Ekonomija/Biznis

Komšije na bosanski pogon: 100.000 tona uglja iz Banovića za Elektroprivredu Srbije

BANOVIĆKI UGALJ U TERMOELEKTRANAMA SRBIJE Ove sedmice je u Beogradu potpisan vrlo vrijedan Ugovor o prodaji 100.000 tona uglja između RMU „Banovići“ i JP „Elektroprivreda Srbija“, što je za ovu

Ekonomija/Biznis

Povećan obim posla: Pretis upošljava 126 radnika!

  Preduzeće Pretis d.d. Vogošća raspisalo je oglas za prijem 126 radnika, zbog povećanog obima posla – prenosi poslovni portal Indikator. Kompanija traži 30 kovača, 34 radnika za rad na

Ekonomija/Biznis

Najstariji bh. prerađivač mlijeka – Milkos godišnje preradi 20 miliona litara mlijeka

Milkos prerađuje oko 20 miliona litara mlijeka tokom godine, od čega najveći broj otpada na fermente i sireve. U prosjeku ova mljekara dnevno proizvede oko 70.000 litara mlijeka. – Mlijeko se