Zenički ‘Zenko’ kompletnu proizvodnju usmjerio u proizvodnju zaštitnih maski

Zenički ‘Zenko’ kompletnu proizvodnju usmjerio u proizvodnju zaštitnih maski

Zenički proizvođač službenih zaštitnih uniformi, preduzeće “Zenko“, kompletan svoj proizvodni program usmjerilo je prema proizvodnji zaštitnih maski za domaće tržište – izjavio je za Fenu vlasnik tog preduzeća Fahrudin Čančar.

“Zenko“ je već dugo godina svojim uniformama, između ostalih, opremao i policiju, graničare, medicinare…Austrije, Švicarske, Njemačke te nekih drugih evropski zemalja, ali je pandemija koronavirusa zahtijevala da se preorjentišu u hodu te preostali materijal iskoriste za pomoć bosanskohercegovačkom narodu u borbi protiv koronavirusa.

-Ogromna je potražnja, a naši su kapaciteti pet do 6.000 maski dnevno. Do sada smo ih uspjeli sašiti oko 50.000, a imamo materijala za još oko 500.0000 komada, odnosno za desetak dana rada. Cijena materijala svakim danom raste, ali valjda će do tada prestati i potreba za našim maskama – nada se Čančar.

Ističe da su njihove maske višekratne, višeslojne te da ih je potrebno oprati prije upotrebe.

-Maske su pamučne, od materijala za potkošulje, majice, posteljinu…Sterilizirane su peglanjem, a mogu se prati na temperaturi do 90 stepeni Celzijusa te koristiti ih i više mjeseci. Izrađujemo jednoslojne, dvoslojne i troslojne, od čega i zavisi njihova cijena, a koja iznosi od 0,90 do 1,90 KM – kaže Čančar.

Navodi također da su dio svojih maski i donirali.

-Zovu nas iz Hercegovine, Sarajeva, Republike srpske…Naravno, najviše smo ih plasirali posredstvom apoteka u Zenici i ZDK-u, ali i ministarstava. Nažalost, ne možemo odgovoriti svim zahtjevima iz drugih gradova – ističe on.

Preduzeće je, napominje, kao i druga bh. preduzeća suočeno s otežanim izvozom gotovih proizvoda.

-Poslali smo jedan kamion robe za Švicarsku, ali iskren da budem, ni ne znamo dokle je uspio doći. Valjda će uskoro stići na odredište – dodaje Čančar.

Previous Kalesija: Martovsku plaću načelnik usmjerava u nabavku zaštitnih maski, rukavica..
Next Turković posjetila 'Willonu' koja dnevno prizvodi 20.000 zaštitnih maski

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Novo otkriće: Bosanski bor je najstariji živi organizam u Evropi

Najstarije drvo i najstariji živući organizam u Evropi je bosanski bor, koji se nalazi u sjevernoj Grčkoj. Međunarodni tim istraživača je uspio odrediti starost na osnovu godova. Bosanski bor je

Ekonomija/Biznis

Nastavlja se rast! Prosječna plaća u FBiH 916 BAM

Prosječna mjesečna isplaćena neto-plaća po zaposlenom za mart/ožujak 2019. godine u Federaciji BiH iznosi 916 KM i nominalno i realno je viša za 2,3%, u odnosu na prethodni mjesec. U

TURIZAM

Lukavački sajam turizma prilika za promociju i poslovno povezivanje (Video)

Organizatori jedne od najznačajnijih turističkih manifestacija u Bosni i Hercegovini, Međunarodnog sajma turizma i ekologije  – LIST Lukavac, čije će 18. izdanje biti održano naredne godine u maju, očekuju da