Žepče: Nedim i njegove kolege nakon mature odmah na posao

Žepče: Nedim i njegove kolege nakon mature odmah na posao

Od vara zavisi jačina strukture nekog budućeg tunela. Zna to Nedim Kadić koji sa posvećenošću posao varioca obavlja već tri godine.

U preduzeću za proizvodnju proizvoda od armature stigao je kao srednjoškolac, predanost u radu mu je obezbjedila siguran posao. I nije jedini, svi varioci iz njegove generacije imaju posao.

“Svi za sada rade, to mi je drago, od svih nas-svi radimo. Kada dođeš raditi, moraš da znaš da radiš, neće te niko zaposliti ako dođeš ovdje i ne znaš ništa. Obuke su dobre, sve naučiš i odmah dobiješ posao. Imaš privilegiju prvi da budeš na listi kada se primaju radnici”, kazao je Nedim.

Trenutno firma u kojoj Nedim radi obučava deset srednjoškolaca, i njima će biti ponuđen posao. Tako rade posljednjih sedam godina. Drugi način na koji obezbjeđuju sigurnu radnu snagu su plate. Kažu prva plata za majstore je 750 KM.

“U ovim pogonima kada imamo velike projekte nastojimo napraviti norme da radniku omogućimo da prebačajem norme mnogo više zaradi. Strategija nam je da izađemo na nova tržišta koja su uslovno rečeno skuplja, i da time omogućimo povećanje plata”, Almir Šečić, direktor Velbosa.

Svake godine se u Žepču napravi anketa među privrednicima, najviše se u Srednju mješovitu školu upisuje onih kojih na tržištu ima najmanje – tekstilnih, metalskih radnika, varioca, mehaničara, kuhara – izvještava N1.

Previous ARBiH branila je državu i od stranih plaćenika u redovima HVO - njih više od hiljadu
Next Gradačac: Prijem Mašetovića kod Općinskog načelnika

You might also like

Ekonomija/Biznis

‘Bosankar’ u TK traži 50 radnika – prosjek plate radnicima uposlenim u pogonu B. Krupa 1.500 – 2.000 KM

Predstavnici italijanske firme ”Bosankar” iz Bosanske Krupe boravili su u Tuzli, gdje su se susreli  sa predstavnicima Instituta za zavarivanje i Službe za zapošljavanje TK, javlja rtvslon.ba. ”Bosankar” je firma

Ekonomija/Biznis

Domaći proizvođač sladoleda: ‘Crystal Ice’ plasira 22 nova halal proizvoda

Agencija za certificiranje halal kvalitete obavještava javnost i halal potrošače da je kompanija Crystal Ice doo Prozor – Rama uspješno okončala postupak halal certifiicranja shodno zahtjevima Halal standarda BAS 1049:2010.

Ekonomija/Biznis

Lakše do naše morske obale: Nova magistralna cesta M17.3 značajno će skratiti vrijeme putovanja

Kompletna cesta Stolac – Neum (M17.3) u dužini 36 kilometara trebala biti u funkciji do kraja naredne godine, čime će jedini bosanskohercegovački grad na moru konačno biti povezan s ostatkom