Završeni radovi na sanaciji zidova Bijele tabije

Završeni radovi na sanaciji zidova Bijele tabije

Završeni su radovi na sanaciji zidova u okviru Bijele tabije, a Višegradska kapija na Vratniku dobila je novu iluminaciju.

Grad Sarajevo realizuje ovaj projekat sa ciljem očuvanja i promovisanja arhitektonskog i kulturno-historijske baštine glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Radi se o sistemskom pristupu obnovi i očuvanju nacionalnog blaga, a aktivnosti će biti nastavljene i u budućnosti.

Ovi arhitektonski biseri na istočnom ulazu u Sarajevo proglašeni su nacionalnim spomenikom u okviru cjeline vratničkih zidina koje uključuju, osim Bijele i Žutu tabiju.

Mufid Garibija, arhitekta i vrsni poznavalac Sarajeva ističe da se radi o važnom projektu.

– Ovo je iskorak koji pokazuje da se vodi računa o starom vratničkom bedemu, a nakon što je osvjetljen i dio zida na Kovačima. Ako budemo znali čuvati našu prošlost onda imamo i budućnost. Osvježeni bedemi i Višegradska kapija su ukras ambijenta ne samo za one koji žive u blizini nego i za sve one koji gledaju Sarajevo, jer jednom kada nešto ovako osvijetlite to je znak da znate poštovati vrijednosti – rekao je, tim povodom, Garibija.

Tvrđava Bijela tabija, koja se nalazi na brdu sa kojeg se pruža fascinantan pogled na Sarajevo i njegovo okruženje, bila je jedna od pet tabija (utvrda), koje su činile odbrambeni bedem starog grada Vratnika. Stari grad Vratnik imao je i tri utvrđene kapi-kule, jedna od njih je gorespomenuta Višegradska.

Arheološka istraživanja su pokazala da dijelovi ove tvrđave, oni najstariji, potiču iz vremena srednjovjekovnog Bosanskog kraljevstva – 14. ili početak 15. vijeka.

Previous FBiH: 11 hiljada više zaposlenih nego prije godinu dana
Next Novi fudbalski klub u Sarajevu, ime dobio po našem slavnom ilirskom pretku - Batonu!

You might also like

BAŠTINA

Jedina na Bjelašnici preživjela posljednji rat (FOTO)

Džamija u Umoljanima, čiji datum izgradnje nije tačno utvrđen, jedina je ostala sačuvana na području Bjelašnice tokom posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini, a lokalno stanovništvo vjeruje kako je spasio

BAŠTINA

Bosna i Hercegovina je zemlja vrsnih majstora i umjetnika (Video)

Da biste vidjeli primjerke unikatanog nakita koji se nekada izrađivao u Bosni i Hercegovini ne morate ići samo u muzej. Isti takav možete da nosite i danas zahvaljujući zlatarima koji

SEHARA

Najstarija pronađena fotografija Konjica nastala je prije 1883. godine

Najstarija pronađena fotografija grada Konjica nastala je prije 1883. godine. Na njoj nema kasarne na Musali, koju je austrougarska vlast gradila od 1883. do kraja 1884., nema pravoslavne crkve koja