‘Jarunski’ dron pripadao je ukrajinskim vojnim snagama

‘Jarunski’ dron pripadao je ukrajinskim vojnim snagama

Bespilotna letjelica s bombom otela se kontroli te je umjesto na ruskim položajima u Ukrajini završila u Zagrebu

Nacional je od izvora bliskog Ministarstvu odbrane RH saznao da je utvrđeno da dron koji se koncem prošle sedmice srušio u neposrednoj blizini Studentskog doma Stjepan Radić u Zagrebu pripada ukrajinskim vojnim snagama te da je imao bombu koja je bila namijenjena za aktivaciju na ruskim položajima u Ukrajini. Isti izvor Nacionalu je otkrio da je izvjesno kako se bespilotna letjelica otela kontroli te je umjesto na ruskim položajima u Ukrajini završila u Zagrebu, gdje je pala kada je ostala bez goriva. Ostaje nepoznato je li se letjelica otela kontroli zbog ljudske pogreške ili je došlo do tehničke greške na letjelici, zbog koje je i završila u Zagrebu.

-Ovo otkriće pokazuje koliko je bilo opasno kad je državni vrh razgledavao mjesto na kojem je letjelica pala u četvrtak i u subotu se naslikavao ispred višemetarskog kratera u kojem se mogla nalaziti i neaktivirana eksplozivna naprava, piše ovaj hrvatski medij. To postavlja pitanje odgovornosti osiguranja visokih državnih dužnosnika koje je radilo procjenu koliko je sigurno bilo za državni vrh na čelu s premijerom da u subotu dođe do zagrebačkog Jaruna i mjesta pada drona.

Premijer Andrej Plenković s ministrom Tomom Medvedom na mjestu pada drona. FOTO: Zeljko Hladika/PIXSELL

Postojanje eksplozivne naprave u ponedjeljak navečer je potvrdio i premijer Andrej Plenković koji je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a izjavio da je ministar odbrane Mario Banožić ispravno izvijestio javnost kada je u pitanju aviobomba koja se nalazila na letjelici. 

Zrakoplovni stručnjak Alen Šćurić u utorak je gostovao u ‘Novom danu’ N1 televizije, gdje je komentarisao pad drona na zagrebačkom Jarunu. Smatra da je indikativna šutnja od strane NATO-a i da je to znak kako je riječ o letjelici koja je zalutala s ukrajinske strane.

Upitan zašto je tako teško odrediti precizno mjesto odakle je lansiran dron, Ščurić uzvraća pitanjem: “Zar mislite da je teško?”. Ističe da vlast već odavno zna odakle je dron došao, samo ne želi reći, prenio je Nacional.

Previous Tahirović: Jedino je Bošnjacima stalo do saveza, ‘drugi’ i ‘treći’ opstruiraju
Next Turistički kompleks u Trnovu dobio sve potrebne saglasnosti i spreman je za ulaganja

You might also like

NAŠI DANI

OBILJEŽENA GODIŠNJICA POGIBIJE KOMANDANTA 1. DRINSKE BRIGADE ARBIH – ZAIMA IMAMOVIĆA

  Polaganjem cvijeća i učenjem dove na mezarju Ali-pašine džamije u Sarajevu danas je počelo obilježavanje 23. godišnjice od pogibije heroja sa Drine Zaima Imamovića, koji je poginuo u mjestu

NAŠI DANI

Tegeltija savjetuje i ‘trojku’ – ‘Uklanjanje SDA iz vlasti je vitalni nacionalni interes svih naroda u BiH’

Milan Tegeltija, savjetnik Milorada Dodika i bivši čelnik VSTV-a (iz tog perioda najpoznatiji po aferi ‘Potkivanje’) aktivan je i na društvenim mrežama. Objava nerijetko u skladu s izjavama političara kojeg

NAŠI DANI

Bihać: Obilježena 24. godišnjica slamanja agresorske “Februarske ofanzive” (FOTO)

  Februarska ofanziva najveća je agresorska ofanziva na području tadašnjeg Okruga Bihać, a koja je za cilj imala protjerivanje snaga 5. korpusa Armije Republike BIH sa Grabeškog i Grmuško – srbljanskog