Cilj preuzimanje Dnevnika, veće slobode za vrijeme Tita no za Tita i Dina

Cilj preuzimanje Dnevnika, veće slobode za vrijeme Tita no za Tita i Dina

Gosti današnjeg izdanja Rezimea (FTV) bili su dugogodišnji novinari i urednici Kristina Ljevak-Bajramović i Avdo Avdić.

Ljevak-Bajramović, govoreći o BHRT-ovom gašenju signala FTV-u, kaže da je suština u depolitizaciji javnih emitera i medija općenito.

“Činjenica je da emitere javnog servisa tradicionalno posmatramo kao postizborni plijen, i nikada nije bilo gore. Nikada nismo imali ovako ekstreman oblik demonstracije moći. Ovo je bila demonstracija sile. Uvažavam sve probleme koje su postojali ili postoje, uz činjenicu da otkako postoji javni servis BiH, mislim na krovnu kuću, postoje i problemi. Problemi nisu od jučer. Potpuno je sumanuta situacija u kojoj se svi mi nalazimo da se poziva neko na neizmirene dugove, a ne omogućava da se nastavi raspodjela sredstava po dosadašnjem modelu“, ocijenila je ona.

Ovo je potpuno gašenje medijskih sloboda, ustvrdio je Avdić.

„I to smo jučer vidjeli, nisam očekivao da će ići do bukvalno isključivanja programa Federalne televizije. Razumijem da u poslovnom svijetu postoje načini pritisaka – kako će neko dobiti svoj novac. Ali nikad se ne poseže za krajnjom mjerom. To je bilo gašenje programa FTV-a. Javno informisanje je ustavna kategorija. Šta ste vi uradili – vi ste ‘zavrnuli’ FTV-u emitiranje programa. Jučer građani FBiH nisu imali pravo da budu informisani. Informisao ih je javni državni servis, tako se bar predstavljaju, i RTRS. Emitiranje FTV-a jučer je spriječio menadžment BHRT-a. Ono što je dobro –  sud je jučer ekspresno reagirao. Ta reakcija pokazuje koliko je ozbiljna situacija. Menadžment BHRT-a to nije mogao uraditi bez političke podrške. Oni su danas u istupima državnih zvaničnika dobili podršku. Niko nije jučer iz vlasti kritizirao menadžment BHRT-a, osim Damira Mašića djelomično“, objašnjava Avdić.

Dalje navodi da je Uprava BHRT-a pod kontrolom aktuelne vlasti, koja se, kako kaže, predstavlja liberalnom.

„Naša stranka sve vrijeme govori da je liberalna politička partija, solidarišu se sa svima osim s onima koji im upućuju kritike. Održali su danas press konferenciju, zamjenica ministra za ljudska prava Duška Jurišić faktički pozdravlja gašenje programa FTV-a. Gdje je ministar prometa i komunikacija – prometovao se tramvajem“, kazao je.

FTV nije hibrid, ona je brend

Ljevak-Bajramović poručila je da FTV nije hibrid već brend.

„Ja da sam na mjestu generalnog direktora FTV-a, iako je sve bilo užasno stresno, ja bih ovo doživjela kao veliki kompliment. Ako je potrebno praviti nešto nalik državnom udaru, samo da bi se smijenio čovjek koji uspješno vodi ovu kuću, onda oni šalju neku vrstu komplimenta njegovoj autoritativnosti i rezultatima. Ono što meni ukazuje da su ovo određeni ljudi iz vlasti podržali je upravo jedna politička nezrelost i autogol koji su sami sebi dali, ne samo zbog gušenja sloboda, nego gdje se može desiti da radnici i menadžment budu jedno – onda kada imaju zajedničkog neprijatelja – samo su poslali poruku koliko je jako ono što je FTV – ona je brend. FTV uz sve političke pritiske je televizija, sa svojim programom, ona nije hibrid, nije dejtonska tvorevina“, kaže Ljevak-Bajramović.

Avdić je konstatirao da svaka vlast želi da ovlada određenim medijskim prostorom.

„Ova vlast se posebno razlikuje od prethodne kada je u pitanju želja za ovladavanjem. Veće su medijske slobode bile za vrijeme Tita nego za vrijeme Tita i Dina.  Ako hoćete da smijenite generalnog direktora FTV-a, postoji zakon. Zakon propisuje da se Upravni odbor FTV-a imenuje na način da se svake godine imenuje jedan član. To što ste vi propustili da imenujete svake godine, danas biste imali riješene upravljačke strukture. Je li treba generalni direktor da napusti poziciju gdje nema Upravnog odbora, pa da nema nikog onda? Oni to žele. Oni nisu imenovali Upravni odbor, to je greška Federalnog parlamenta. Svake godine pokušavaju da postave sva četiri člana Upravnog odbora, mimo zakona, da bi odmah imali konsenzus da postave svog generalnog direktora, a onda da ide redom. Cilj je Dnevnik u pola osam, a ne generalni direktor. Da u Dnevniku izgledaju ljepše nego jesu“, smatra Avdić.

Tito je bio časniji prema meni nego Dino

Avdić je komentirao i kratki film koji je o njemu objavio ministar vanjskih poslova BiH.

„Mora Konaković da nadomjesti to što nema programa, svojom video arhivom. Šalu na stranu. Ja takve udare od njega trpim od kad je bio u SDA. Kad je bio kantonalni premijer SDA. Tad me je optuživao da pišem po nalogu SDP-a da je ukrao televizore u Zetri, i sud je presudio da jeste. Svaki put kad ga uhvatite da je nešto uradio, on nađe krivca ili u novinaru ili u nekoj trećoj osobi. On je ovim videom diskreditovao sebe. O kartelu Edina Gačanina Tita pišem pet godina. Puno se časnije prema meni odnosio Edin Gačanin Tito nego Elmedin Konaković. Kada sam 2019. počeo da pišem, stric Edina Gačanina mi je prijetio da će me naći u potoku. Vođa jednog od najvećih narkokartela na svijetu je poslao javno pismo u kojem osuđuje prijetnje. Nudio mi je ličnu zaštitu. Naravno nisam to prihvatio. Ali je pokazao da je zreliji od ministra vanjskih poslova BiH“.

SBiH o gašenju programa FTV: Pokušaj stranaka “Trojke” da FTV stave pod političku kontrolu

BHRT ugasio FTV!

Previous Španija, Malta, Irska i Slovenija uskoro priznaju Palestinu
Next Hafiz Kur’ana, učenik generacije i šampion Balkana: Enis Mehić

You might also like

NAŠI LJUDI

Džaferović položio cvijeće na skopskom spomen-obilježju žrtvama genocida u Srebrenici

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, u pratnji delegacije, položio je cvijeće na skopsko spomen-obilježje žrtvama genocida u Srebrenici, u skopskoj općini Čair. (Općina Čair sagradila je prije nekoliko

NAŠI DANI

Bošnjaci u Rudom: Odnos prema povratnicima u ovaj dio naše zemlje više nego korektan

Desimir Stanković, bez naknade, svojim kamionom i bagerom vrši zemljane radove na lokalitetu gdje se gradi spomen-obilježje za više od 100 ubijenih i nestalih Bošnjaka Rudog. Bošnjački povratnici u općinu

NAŠI DANI

Podrška Bosni i Hercegovini širom Turske

Retorika koju propagira srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik posljednih dana uznemirlila je građane Bosne i Hercegovine. Riječ rat je rak-rana stanovnicima Bosne i Hercegovine, a nažalost, ona se u