BHRT ugasio FTV!

BHRT ugasio FTV!

-Ono što nije uspjelo mi najvećem zlu institucionalnom ili pojedinačnom od devedesetih godina pa do danas uspjelo je Upravi BHRT-a. Nakon svih ucjena, prijetnji, uslovljavanja, kojima je naša TV-kuća  odolijevala, Upravni odbor BHRT-a odlučio se na sumanuti postupak.  Gašenje produkcije i realizacije našeg programa. Emisija Dobro jutro, Bosno i Hecegovino jutros, iako je ekipa jutarnjeg programa bila spremna, i gosti došli u zgradu nije realizirana. Gašenje programa naše kuće, samo je dokaz brutalnosti Uprave BHRT-a, koja, sigurni smo, za ovakav postupak uživa i nesebičnu podršku i pojedinaca iz aktuelne vladajuće strukture, saopćavaju iz FTV-a.

Samostalni sindikat uposlenika RTV FBiH poziva na proteste i reakciju javnosti

Osuđujemo nezakonitu i neodgovornu Odluka organa koji se naziva Poslovodni odbor BHRT o nasilnom prekidu programa Federalne radio televizije, a koja se dogodila jutros u 6 sati! I mi radnici RTV Federacije BiH imamo pravo na rad i život, kaže se na početku saopćenja koje je izdao Samostalni sindikat uposlenika RTV FBiH koje prenosimo u cjelosti.

Naša kuća Federalna radio televizija, nažalost, ponovo je izložena nezapamćenoj kampanji od strane određenih pojedinaca iz rukovodstva BHRT-a s ciljem ugrožavanja naše egzistencije i opstanka. Svakodnevno se u negativnom kontekstu u programima BHRT-a, od raznih ovlaštenih i neovlaštenih urednika, te cenzorski precizno, obmanjuje javnost kako postoji dug RTV Federacije BiH prema BHRT-u, koji je sam, nažalost, na vrhu neslavne liste najvećih dužnika u Bosni i Hercegovini i da je «reprezentativno» potvrđen ogroman dug prema uposlenicima BHRT- a po raznim stavkama neplaćenih doprinosa uključujući zdravstveno i penziono osiguranje.

Na temelju dostupnih podataka vidljivo je da je RTV Federacije BiH redovno uplaćivala 50 posto od prikupljene takse BHRT-u, u skladu sa Zakonom, te redovno platila iznose za razne usluge, prostore, za Arhiv, za Muzičku produkciju BHRT, za održavanje informatičkog sistema (sve skupa je mjesečni iznos preko 350.000 KM!) i još u posljednjih 12 godina vratila preko 30 miliona konvertibilnih maraka BHRT-u iz ranijeg razdoblja. Ovdje je važno napomenuti da su i te usluge korištenja kompromitirane javašlukom od strane vodstva s BHRT-a.

Prostori su neprimjereni zbog zastarjelosti, nerada, prokišnjavanja – ispada da smo robovi BHRT-ove zapuštenosti! Zbog toga iskazujemo, još jednom, oštar protest! I dok svi mi marljivo radimo, upravo preko leđa radnika RTV Federacije BiH, želi se opravdati katastrofalno poslovanje Uprave BHRT-a gdje dominiraju razni programski kompromisi i gdje se za potrebe vanjskih produkcija osiguravaju poslovi proizvodnje emisija, koji zasigurno puno koštaju. Ako je već trebalo nešto učiniti po pitanju lošeg poslovanja BHRT-a, dugovanjima RTRS-a, a treba, zašto to nije pokrenuto puno ranije i zašto se samo na štetu uposlenika RTV Federacije BiH oglašavaju iz Poslovodstva BHRT-a s potezima koji su destruktivni i kojima su meta životi i egzistencija radnika RTV Federacije BiH. Pozivamo sve nadležne institucije da još jednom preispitaju poslovanje BHRT-a, te i njihov najnoviji skandalozni potez prisilnog prekida programa Federalne radio televizije.

Samostalni sindikat uposlenika RTV Federacije BiH poziva Vladu Federacije BiH da hitno odgovori na zločinačke namjere Poslovodnog odbora BHRT da se ukine naše postajanje i da radnici RTV Federacije BiH ostanu bez svojih skromnih ali pošteno zarađenih primanja. Radnici RTV Federacije BiH su u proteklom razdoblju strpljivo i marljivo izvršavali svoje poslove. U posljednjem razdoblju broj radnika RTV Federacije BiH je smanjen za 20 posto, ukinute su vanjske produkcije i neracionalni izdatci, uvedene mjere štednje. Sada kada radnici RTV Federacije BiH imaju redovite plaće, uplate doprinosa, i kada se svakodnevno očekuje poboljšanje uvjeta rada i domaće produkcije, pokušava se ugroziti naše poslovanje i postojanje.

S druge strane, svjedoci smo da već godinama nema racionalizacije poslovanja na BHRT-u i mi ne želimo biti žrtve njihove rastrošnosti, lošeg poslovanja i planiranja. BHRT stalno povećava svoje izdatke i broj radnika o čemu svjedoče izdatci za bruto plaće koji su posljednjih godina rapidno rasli. Sve ove činjenice bole radnike RTV Federacije BiH. Snishodljivost menadžmenta BHRT-a prema privatnicima, destruktivnim politikama i njihovim kadrovima, neracionalnom poslovanju, naposljetku, se slomila na radnicima te kuće. Mi žalimo što se ta destrukcija s BHRT-a sada prelama i preko naših leđa. Sada je važno iskazati zajedništvo i solidarnost. Zahvaljujemo se na brojnim porukama podrške. Samostalni sindikat uposlenika RTV FBiH poziva na proteste i reakciju javnosti a nakon prisilnog gašenja našeg programa od strane BHRT-a.

Karamehmedović za BHRT: Vrlo je izvjesno da ćemo morati uskraćivati i svoj program, ne možemo više raditi za džaba

Belmin Karamehmedović, generalni direktor BHRT-a, gostujući u Jutru za sve, pojasnio je zašto je došlo do privremenog uskraćivanja pružanja usluga FTV-u, ponovio u kakvoj situaciji se nalazi BHRT zbog oba entitetska javna servisa koja nezakonito za sebe prisvajaju dio novca od prikupljanja takse koji pripada BHRT-u. Rekao je da postoji opcija i da BHRT mora redukovati svoj program, a možda i obustaviti emitovanje.

Previous Promovisana knjiga 'Foča: od postanja do nestajanja', autora dr. Mesuda Šadinlije
Next Poznati američki reper Macklemore objavio je propalestinsku pjesmu u kojoj kritikuje Bidena i hvali demonstrante

You might also like

NAŠI DANI

Njemačka podržala stav Holandije da je koncept konstitutivnih naroda u Bosni diskriminatoran

 Specijalni izaslanik Vlade Njemačke za zemlje zapadnog Balkana Manuel Sarrazin na Twitteru je objavio kako je ova država službeno podržala stav Holandije u kojem se protivi uvrštavanju koncepta konstitutivnosti u

NAŠI DANI

U Grčkoj zabranjena stranka čiji su pripadnici učestvovali i u genocidu nad Bošnjacima (Video)

Apelacioni sud u Atini donio je presudu kojom je krajnje desničarska stranka Zlatna zora proglašena zločinačkom organizacijom, javlja AA.  Nakon sudskog procesa koji je trajao pet godina, sud je donio

NAŠI DANI

Bolnica u Gazi: Palestinci zahtijevaju istragu MKS-a

Palestinske vlasti žele istragu Međunarodnog krivičnog suda (ICC) o smrtonosnom udaru na bolnicu u Gazi za koji se Izraelci i Palestinci međusobno optužuju, objavila je u srijedu njihova predstavnica u