Dopremljeni novi helikopteri za Oružane snage Bosne i Hercegovine

Dopremljeni novi helikopteri za Oružane snage Bosne i Hercegovine

Novi helikopteri za Oružane snage Bosne i Hercegovine, tipa Bell Huey II, dopremljeni su u subotu 4. decembra 2021. godine iz Sjedinjenih Američkih Država na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Na aerodromu su ih dočekali tehničari i specijalisti OS BiH i američkog proizvođača Bell Helicopters, koji su odmah pristupili njihovoj pripremi za probne letove.

Helikopteri su dopremljeni civilnim tansportnim avionom Antonov An-124, ukrajinske Antonov Aviation Company (AAC), koju je angažovala kompanija Bell. Avion je poletio s aerodroma u gradu Huntsvilleu, iz američke savezne države Alabame.

Slika može predstavljati 11 osoba, avion, helikopter i na otvorenom

Službena primopredaja helikoptera za OS BiH planirana je nakon probnih letova, uz prisustvo medija i visokih zvanica.

Iz MO i OS BiH informišu građane da u narednim danima, a već od danas, mogu očekivati povećanu aktivnost helikoptera u zoni glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Slika može predstavljati 8 osoba, avion i na otvorenom

-Radi se o četiri helikoptera, čiji je ugovor o nabavci ukupne vrijednosti 38,539.378 američkih dolara, od čega je Bosna i Hercegovina učestvovala sa 4,360.000 dolara, odnosno 7,5 miliona konvertibilnih maraka, kroz program Foreign Military Sales (FMS). Preostali iznos osigurala je Vlada SAD sredstvima iz američkog programa pomoći prijateljskim zemljama Foreign Military Financing (FMF).

Helikopter vojne oznake UH-1H-II Huey II modernizirana je, poboljšana i za održavanje jeftinija varijanta helikoptera opće namjene UH-1H Iroquois (poznat i kao „Huey“), koji se nalazi u inventaru Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane OS BiH. Ovom nabavkom Brigada će moći nastaviti i još bolje izvršavati zadatke zračnog prevoza, medicinske evakuacije, gašenja požara, traganja i spašavanja, kao i ostale zadatke u ispunjavanju glavnih misija Oružanih snaga.

Previous 'Deset u pola', duhovit i bajkovit film o prijateljstvu i porodici
Next Schwarz-Schilling: EU u Bosni brani svoje vrijednosti!

You might also like

NAŠI DANI

Od 15. juna BH vozom prema moru

Željeznice FBiH obavještavaju putnike da će u sezoni od 15.06. do 31.08.2019. godine doći do promjene Reda vožnje brzog putničkog BH voza na relaciji Sarajevo- Čapljina- Sarajevo i proširenja putničke

NAŠI DANI

Srebrenica – Prva članska karta Udruženja novinara ‘Nino Ćatić’ za Hajru Ćatić

Prva članska karta Udruženja novinara i medijskih radnika ‘Nino Ćatić’ uručena je u Srebrenici Hajri Ćatić. Time je postala prvi i počasni član novoosnovanog strukovnog udruženja koje nosi ime po

NAŠI DANI

Hastorova ASA Grupacija namjerava graditi bolnicu u Sarajevu

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić najavio je danas gradnju privatne bolnice u toj sarajevskoj općini. Efendić je na konferenciji za novinare govorio o Instrukcijama Ministarstva za prostorno uređenje, građenje