Dopremljeni novi helikopteri za Oružane snage Bosne i Hercegovine

Dopremljeni novi helikopteri za Oružane snage Bosne i Hercegovine

Novi helikopteri za Oružane snage Bosne i Hercegovine, tipa Bell Huey II, dopremljeni su u subotu 4. decembra 2021. godine iz Sjedinjenih Američkih Država na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Na aerodromu su ih dočekali tehničari i specijalisti OS BiH i američkog proizvođača Bell Helicopters, koji su odmah pristupili njihovoj pripremi za probne letove.

Helikopteri su dopremljeni civilnim tansportnim avionom Antonov An-124, ukrajinske Antonov Aviation Company (AAC), koju je angažovala kompanija Bell. Avion je poletio s aerodroma u gradu Huntsvilleu, iz američke savezne države Alabame.

Slika može predstavljati 11 osoba, avion, helikopter i na otvorenom

Službena primopredaja helikoptera za OS BiH planirana je nakon probnih letova, uz prisustvo medija i visokih zvanica.

Iz MO i OS BiH informišu građane da u narednim danima, a već od danas, mogu očekivati povećanu aktivnost helikoptera u zoni glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Slika može predstavljati 8 osoba, avion i na otvorenom

-Radi se o četiri helikoptera, čiji je ugovor o nabavci ukupne vrijednosti 38,539.378 američkih dolara, od čega je Bosna i Hercegovina učestvovala sa 4,360.000 dolara, odnosno 7,5 miliona konvertibilnih maraka, kroz program Foreign Military Sales (FMS). Preostali iznos osigurala je Vlada SAD sredstvima iz američkog programa pomoći prijateljskim zemljama Foreign Military Financing (FMF).

Helikopter vojne oznake UH-1H-II Huey II modernizirana je, poboljšana i za održavanje jeftinija varijanta helikoptera opće namjene UH-1H Iroquois (poznat i kao „Huey“), koji se nalazi u inventaru Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane OS BiH. Ovom nabavkom Brigada će moći nastaviti i još bolje izvršavati zadatke zračnog prevoza, medicinske evakuacije, gašenja požara, traganja i spašavanja, kao i ostale zadatke u ispunjavanju glavnih misija Oružanih snaga.

Previous 'Deset u pola', duhovit i bajkovit film o prijateljstvu i porodici
Next Schwarz-Schilling: EU u Bosni brani svoje vrijednosti!

You might also like

NAŠI DANI

Janja: Identifikovane dvije osobe koje su učestvovale u incidentu ispred Atik džamije

Policajci iz Janje su identifikovali dvije osobe koje su učestvovale u jučerašnjem incidentu ispred Atik džamije, kada je pucano iz kolone automobila koja je prevozila badnjak, i oni će biti

NAŠI DANI

Na Višegradskoj kapiji obilježena 73. godišnjica oslobođenja Sarajeva od fašizma

  Polaganjem vijenaca na spomen-obilježju narodom heroju Mustafi Dovadžiji, a zatim i borcima Oslobodilačkog rata 1992.-1995., te borcima na Višegradskoj kapiji obilježen je 5. april 1945. godine, kada su prve

NAŠI DANI

OS BiH bit će bogatije za 4 nova helikoptera (Video)

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš u petak, 13. decembra 2019. godine u Sarajevu je potpisala ugovor o nabavci četiri helikoptera Huey II (Hjui dva), američkog proizvođača Bell, za