NAJNOVIJE ISELJAVANJE BOŠNJAKA IZ CG: Prijeti li opustošenje životnog prostora ?

Radi se o „kontinuitetu odlazaka“ sa ovih prostora, prije svega bošnjačkog stanovništva.

migranti2-ledja-getty

Piše: Šemsudin Hadrović

Tek od nedavno se neke NVO u Crnoj Gori (Euromost) počinju zanimati za fenomen migracija, posebno na sjeveru Crne Gore ili crnogorskom dijelu Sandžaka.

Tako se u dnevnom listu „Vijesti“ od 24. maja 2015. godine iznose alarmantni podaci o iseljevanju preko 4.600 gradjana u posljednjih pet mjeseci prema zemljama EU. Kako navodi Euromost, podatke ne objavljuju ni predstavnici vlade, kao ni predstavnici ambasada zemalja EU u Crnoj Gori.

O čemu je riječ? Radi se o „kontinuitetu odlazaka“ sa ovih prostora, prije svega bošnjačkog stanovništva. Odlazilo se iz ovih krajeva i mnogo ranije.

Razlozi su uglavnom bivali isti. S jedne strane je to bio strah od lične, porodične i kolektivne ugroženosti života Bošnjaka sa ovih prostora, a sa druge ekonomska bezperspektivnost, siromaštvo i bijeda. Jedini momenat kada su Bošnjaci ( i ne samo oni) iz čisto ekonomskih razloga odlazili u druge zemlje je bilo vrijeme odlazaka na „privremeni rad“ u inostranstvo, sedamdesetih godina. Svi ostali talasi napuštanja ovih krajeva su bili izazivani životnom i savkom drugom ugroženošću.

Tako je bilo nakon balkanskih ratova, pa nakon Prvog i izmedju dva svjetska rata, a naročito drastično devedesetih godina kada su Crnom Gorom „haračile“ formalne i neformalne dobrovoljačke vojske. Većina gradjana koja nije imala privilegiju da se „svije“ uz skute vladajuće koalicije, pa i dio onih koji to jesu, je shvatila da se od DPS-socijale ne može živjeti dostojno, a posebno se ne mogu planirati ozbiljni životni projekti kao što su posao, porodica i dr. Sa druge strane, oni koji su ranije otišli, povremeno dolaze „puni k'o brod“, sa dobrim automobilima i novcem što normalno, dodatno podgrijava želju za odlaskom. I to je normalno.

Šta čini zvanična Crna Gora da taj trend makar ublaži?

Utisak je da to što čini ne donosi očekivane rezultate, jer se skromne insvesticije prema južnom Sandžaku ili sjeveru Crne Gore, posebno prema sredinama u kojima dominantno žive Bošnjaci slivaju u ruke stranačkih pripadnika i njihovih podobnika, od čega prosječan gradjanin nema nikakve koristi.

Dakle, ova bi se pojava ukoliko vlada želi da nešto preduzme, morala hitno i po posebnoj proceduri razmatrati na Tematskoj sjednici skupštine Crne Gore, gdje bi se donio „akcioni plan za spriječavanje iseljavanja sa sjevera Crne Gore“, i shodno tome obezbijedila adekvatna sredstva za investiranje u te sredine.

Sve izvan toga , a posebno oglušivanje zvaničnika u Podgorici o ovom problemu se s pravom može tumačiti kao učestvovanje i podržavanje ovog trenda, koji za Bošnjake i ostale gradjane Crne Gore ima nesagledive posljedice, a za Crnu Goru generalno pogubnu posljedicu depopulizacije, što može ugroziti njenu državničku ambiciju.

Izvor: diwan-magazine.com/najnovije-iseljavanje-bosnjaka-iz-cg-prijeti-li-opustosenje-zivotnog-prostora/

Previous Made in BiH: "Extra" toaletni proizvodi probijaju se na tržište
Next Na najljepšoj i najkrvavijoj ćupriji: Živ zakovan za daske i bačen u Drinu

You might also like

NAŠI DANI

Tarik Jašarević, glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije: Damask podsjeća na Sarajevo iz 1993.

Od Sarajeva, rodnog grada, u kojem je dio rata proveo kao pripadnik Armije BiH, preko studija komunikacija u Tunisu i postdiplomskog studija u Francuskoj, nekog vremena boravka u Siriji, potom

SANDŽAK

Sandžak: Nastavlja se implementacija nastave na bosanskom jeziku

  Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) danas su u tri novopazarske škole podijelili besplatne udžbenike i dodatke za prvi razred učenicima koji pohađaju nastavu na bosanskom jeziku, javlja Anadolu Agency

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Prof. Sejdić, dobitnik Obamine nagrade, u obraćanju studentima: Budite uporni i imajte jasan cilj

Fondacija za unapređenje obrazovanje i kulture “Izvor nade“ danas je za svoje studente i stipendiste organizirala predavanje prof. dr. Ervina Sejdića, mladog naučnika koji je prošle godine dobio nagradu od