NAJNOVIJE ISELJAVANJE BOŠNJAKA IZ CG: Prijeti li opustošenje životnog prostora ?

Radi se o „kontinuitetu odlazaka“ sa ovih prostora, prije svega bošnjačkog stanovništva.

migranti2-ledja-getty

Piše: Šemsudin Hadrović

Tek od nedavno se neke NVO u Crnoj Gori (Euromost) počinju zanimati za fenomen migracija, posebno na sjeveru Crne Gore ili crnogorskom dijelu Sandžaka.

Tako se u dnevnom listu „Vijesti“ od 24. maja 2015. godine iznose alarmantni podaci o iseljevanju preko 4.600 gradjana u posljednjih pet mjeseci prema zemljama EU. Kako navodi Euromost, podatke ne objavljuju ni predstavnici vlade, kao ni predstavnici ambasada zemalja EU u Crnoj Gori.

O čemu je riječ? Radi se o „kontinuitetu odlazaka“ sa ovih prostora, prije svega bošnjačkog stanovništva. Odlazilo se iz ovih krajeva i mnogo ranije.

Razlozi su uglavnom bivali isti. S jedne strane je to bio strah od lične, porodične i kolektivne ugroženosti života Bošnjaka sa ovih prostora, a sa druge ekonomska bezperspektivnost, siromaštvo i bijeda. Jedini momenat kada su Bošnjaci ( i ne samo oni) iz čisto ekonomskih razloga odlazili u druge zemlje je bilo vrijeme odlazaka na „privremeni rad“ u inostranstvo, sedamdesetih godina. Svi ostali talasi napuštanja ovih krajeva su bili izazivani životnom i savkom drugom ugroženošću.

Tako je bilo nakon balkanskih ratova, pa nakon Prvog i izmedju dva svjetska rata, a naročito drastično devedesetih godina kada su Crnom Gorom „haračile“ formalne i neformalne dobrovoljačke vojske. Većina gradjana koja nije imala privilegiju da se „svije“ uz skute vladajuće koalicije, pa i dio onih koji to jesu, je shvatila da se od DPS-socijale ne može živjeti dostojno, a posebno se ne mogu planirati ozbiljni životni projekti kao što su posao, porodica i dr. Sa druge strane, oni koji su ranije otišli, povremeno dolaze „puni k'o brod“, sa dobrim automobilima i novcem što normalno, dodatno podgrijava želju za odlaskom. I to je normalno.

Šta čini zvanična Crna Gora da taj trend makar ublaži?

Utisak je da to što čini ne donosi očekivane rezultate, jer se skromne insvesticije prema južnom Sandžaku ili sjeveru Crne Gore, posebno prema sredinama u kojima dominantno žive Bošnjaci slivaju u ruke stranačkih pripadnika i njihovih podobnika, od čega prosječan gradjanin nema nikakve koristi.

Dakle, ova bi se pojava ukoliko vlada želi da nešto preduzme, morala hitno i po posebnoj proceduri razmatrati na Tematskoj sjednici skupštine Crne Gore, gdje bi se donio „akcioni plan za spriječavanje iseljavanja sa sjevera Crne Gore“, i shodno tome obezbijedila adekvatna sredstva za investiranje u te sredine.

Sve izvan toga , a posebno oglušivanje zvaničnika u Podgorici o ovom problemu se s pravom može tumačiti kao učestvovanje i podržavanje ovog trenda, koji za Bošnjake i ostale gradjane Crne Gore ima nesagledive posljedice, a za Crnu Goru generalno pogubnu posljedicu depopulizacije, što može ugroziti njenu državničku ambiciju.

Izvor: diwan-magazine.com/najnovije-iseljavanje-bosnjaka-iz-cg-prijeti-li-opustosenje-zivotnog-prostora/

Previous Made in BiH: "Extra" toaletni proizvodi probijaju se na tržište
Next Na najljepšoj i najkrvavijoj ćupriji: Živ zakovan za daske i bačen u Drinu

You might also like

NAŠI LJUDI

Uspješni Bosanci – Mirza Cifrić: Na čelu kompanije koja je proglašena jednom od 50 najinovativnijh na svijetu

Mirza Cifrić, rođeni Tuzlak, suosnivač je i izvršni direktor jedne od najinovativnijih kompanija na svijetu, Veritas Genetics, te jedan od poduzetnika – pionira na polju prirodnih nauka. Njegova kompanija proglašena jednom

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Rođen u Njemačkoj, studira u Americi: Sa znanjem biomedicinskog inženjera planira se vratiti u svoju Bosnu

Demir Sikirić, student biomedicinskog inženjeringa na SLU, dizajnirao je prototipski 3D štampani protetik sa kombinacijom hardvera /softvera prilagođenim osobama sa paralizom gornjih ekstremiteta, piše bhinfodesk. Biomedicinska usmjerenja postaju sve prestižnija

NAŠI LJUDI

SLO: Selma Skenderović dobitnica prestižne književne nagrade

Devetnaesti festival književnosti mladih ‘Urška’ na slovenačku književnu scenu šalje novo mlado književno pero. Selma Skenderović iz Kopra nagradu za 2020. godinu zaslužila je svojim hrabrim rukopisom, u kojem prepliće