Zimskim centrima u Bosni i Hercegovini ove godine se smiješi rekordna sezona

Zimskim centrima u Bosni i Hercegovini ove godine se smiješi rekordna sezona

 

Glavni zimski centri u Bosni i Hercegovini u novu sezonu ulaze sa izgrađenim sistemima za vještačko osnježavanje čime prvi put skijaška sezona neće ovisiti od padavina i bit će produžena najmanje za mjesec dana. 

Olimpijski centar Jahorina, koji sezomu otvara 1.decembra, započeo je s proizvodnjom vještačkog snijega neophodnog za osnježavanje ski staza na Jahorini, a trenutno je u toku osnježavanje staze Poljice.

Sistem vještačkog osnježavanja proizvodit će vještački snijeg u kontinuitetu do zvaničnog početka zimske sezone u skladu s vremenskim uslovima.

Olimpijski centar (OC) Jahorina je od ove godine opremljen sa 88 lansera i 25 najsavremnijih snježnih topova za proizvodnju vještačkog snijega marke Tehnoalpin, čiji su prozivodi zastupljeni u 70 posto skijališta u svijetu.

Sa vještačkim osnježavanjem glavne staze počeli su i na Ravnoj planini, kod Pala.

Iz ovog ski-centra poručuju da je aktivno 11 topova za vještačko osnježavanje i dvije vodene akumulacije s dovoljnim kapacitetom da omoguće nesmetano i kontinuirano osnježavanje tokom cijele zimske sezone.

– Mi smo otvaranje zimske sezone planirali između 10. i 15. decembra što je ujedno i najava za prvu međunarodnu fis trku koja će se desiti na našim prostorima, međutim, ukoliko vremenski uslovi budu kao dosadašnji to nije razlog da mi zimsku sezonu ne otvorimo već početkom decembra kada možemo očekivati i prve skijaše, kaže z RTRS Ana Radojković, portparolka Ski-centra “Ravna planina”.

Zimskim radostima koje neće ovisiti o vremenskim prilikama moći će se radovati i posjetioci olimpijske planine Bjelašnice gdje je prošlog mjeseca završena izgradnja vještačkog jezera i stvoreni uslovi za pravljenje vještačkog snijega.

Ukupna investicija, koju je finansirala Vlada Kantona Sarajevo, iznosila je 7,5 miliona KM.
Uz upotrebu akumulacije i povoljne vremenske prilike zimska skijaška sezona, kako su najavili iz preduzeća ZOI 84 OC Sarajevo bit će pomjerena za mjesec dana.

Sva ova tri centra ulaze u sezonu sa i drugim investicijama, Bjelašnica ima vertikalni transport, Ravna planina ima dvije nove staze u dužini od četiri i po kilometra, a OC Jahorina ima uređene, proširene i standardima Međuanrodne skijaške federacije prilagođene staze.

Nakon prošlogodišnje sezone, koja je bila jako dobra, naši skijaški centri sada znatno opremljeniji u susret i velikom sportskom događaju EYOF 2019, očekuju rekordnu posjećenost i zaradu.

Kada je riječ o ostalim centrima, Vlašić vještačko osnježavanje na Babanovcu ima od prošle godine, Kupres odranije, a skrštenih ruku nisu bili ni u drugim skijaškim centrima (Blidinje, Kozara…) kada je u pitanju priprema zimske sezone tako da turistički radnici s optimizmom gledaju na naredne mjesece – piše poslovni portal Indikator.

 

Previous Pogled na Pariz kroz bosanski prozor
Next Bosanska firma svojom pouzdanošću dokazala se i na tržištu SAD-a

You might also like

TURIZAM

Otvoren hotel “Lipa” u Travniku – „Bajra“ investirala 10 miliona maraka

Sinoć je svečano otvoren obnovljeni hotel “Lipa” u Travniku. Svečanim presjecanjem vrpce hotel su otvorili premijer SBK, Tahir Lendo, načelnik općine Travnik, prof. dr. Kenan Dautović, Hajrudin Haseljić, vlasnik i

TURIZAM

FBiH: U januaru 2020. za 17,5% više turista u odnosu na isti mjesec lani

Ukupan broj dolazaka turista u januaru/siječnju 2020. godine iznosio je 52.389 što je za 17,5% više u odnosu na januar/siječanj 2019. godine, a u odnosu na decembar/prosinac 2019. godine manje

BH RAZGLEDNICA

Trebinje sa ‘Hercegovačkom kućom’ najbolja svjetska priča o održivom turizmu

Grad Trebinje sa pričom “Hercegovačka kuća” osvojio je prvo mjesto na međunarodnom takmičenju “Green destinations 100 – najboljih priča o održivosti u kategoriji lokalni lanci snabdijevanja. U najužoj konkurenciji za