Učesnici Marša mira stigli u Potočare

Učesnici Marša mira stigli u Potočare

Više od 5.000 učesnika Marša mira 2017. stiglo je nakon trodnevnog pješačenja u Memorijalni centar Srebrenica – Potočari kako bi prisustvovali 22. godišnjici genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

Učesnici iz svih dijelova svijeta krenuli su prije tri dana iz Nezuka, na području Sapne, na put dug više od 100 kilometara. Žene, djeca i muškarci pješačili su jedan do drugoga unatoč visokim temperaturama koje su zabilježene prethodnih dana.

Na čelu kolone, kao i prethodnih godina, nalazili su se oni koji su ’95-te preživjeli srebrenički genocid. Uspjeli su preko šume stići do slobodne teritorije – Tuzle.

Učesnike, od kojih je većina i plakala, dočekali su članovi porodica, komšije i prijatelji ubijenih Srebreničana. Nakon toga su položili cvijeće i proučili Fatihu u mezarju Memorijalnog centra.

Učesnici ovogodišnjeg Marša mira kasnije će prisustvovati iznošenju tabuta iz hale bivše Fabrike akumulatora koji su jučer stigli iz Sarajeva.

Fotoreporteri: AA/Samir Jordamović

Inače, 13. “Marš mira Nezuk – Potočari 2017.” i ove godine je, pored komemoracije i dženaze žrtvama, jedna od glavnih aktivnosti u sklopu obilježavanja 22. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Na trasi od Nezuka pa do Potočara učesnici prolaze maršrutom: Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci – Burnice – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Jaglići – Šušnjari – Budak – Potočari (Memorijalni centar).

U Memorijalnom centru u Potočarima 11. jula bit će klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop 71 novoidentifikovanih posmrtnih ostataka žrtava genocida kojeg su u julu 1995. godine počinile vojska i policija RS-a, kao i paravojne formacije iz RS-a i Srbije nad Bošnjacima “zaštićene zone UN-a”.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada su smiraj pronašle 6.504 žrtve genocida, a traga se za još oko hiljadu.

Previous Srbijanski glumac i reditelj Čedomir Petrović: 'Zašto smo takav narod?'
Next Ulica "Srebrenica" u francuskoj metropoli

You might also like

NAŠI DANI

Šeranić predlagač formiranja parainstitucije za lijekove u RS

U Banja Luci je u toku posebna sjednica NSRS na kojoj poslanici razmatraju situaciju u vezi s isporukama kiseonika javnim zdravstvenim ustanova u RS i zakon o lijekovima i medicinskim

NAŠI DANI

Obilježena godišnjica slamanja neprijateljske ‘Februarske ofanzive 94.’

Na Hasinom vrhu danas je obilježena 29. godišnjica od slamanja neprijateljske „Februarske ofanzive 94.“. Ovom ofanzivom neprijatelji su tokom posljednjeg rata htjeli zauzeti hidrocentralu Kostela. Nisu uspjeli. Htjeli su presjeći

NAŠI DANI

Đonlagić: Poenta Bevandine odluke je narušiti imidž države Bosne i Hercegovine

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda donio je odluku o prijenosu ovlaštenja s državnog na entitetska ministarstva finansija kada je riječ o dvostrukom oporezivanju. Tako je ustvrdio