Larisa Cerić nakon najvećeg uspjeha u karijeri: Nadam se još boljim rezultatima

Larisa Cerić nakon najvećeg uspjeha u karijeri: Nadam se još boljim rezultatima

 

Najbolja bosanskohercegovačka džudašica, ali vjerovatno i sportašica, Larica Cerić jutros rano se u domovinu vratila sa srebrenom medaljom sa Svjetskog prvenstva koje je održano u marokanskom Marakešu.

Samo nekoliko sati nakon što je sjetjela u prijestolnicu naše zemlje, Lara je stala pred novinare s odličjem koje je najveći rezultat u njenoj dosadašnjoj karijeri, a ujedno i najveći rezultat bosanskohercegovačkog džuda.

– Hvala svima koji ste došli. Ipak, nije mala stvar biti u finalu Svjetskog prvenstva za seniore. Zadovoljna sam dosadašnjim dijelom sezone, a ova medalja mi je nedostajala da upotpunim kolekciju. U Maroko sam otišla s ciljem da osvojim medalju, a moja karijera traje od juniorskih dana. U najboljim sam godinama, a ove godine ostvarila sam veliki uspjeh – kazala je Cerić na početku obraćanja.

Najbolja bh. džudašica u finalu je poražena od Japanke Sarah Asahine, koja je trenutno prva na svjetskog rang-listi, dok je Larisa na drugoj poziciji. Japanska džudašica bila je sve osim lagan protivnik jer je gotovo 50 kilograma teža od Larise.

– U finalu je Japanka bila dominantna, ali ja sam itekako zadovoljna mojim borbama koje su prethodile finalu. Nadam se da ću postići bolji rezultat u narednim godinama, no općenito sam zadovoljna nastupom, pripremama i hvala Branislavu Crnogorcu i Arijani Jahi, koji su bili uz mene. Ovaj rezultat nije samo moj, nego i njihov, kao i moje porodice i klupskih kolega, zbog činjenice da sam uspjela da uđem u finale SP i osvojim medalju. Japanka je 50-ak kilograma teža od mene, a mogu reći da ima i nevjerovatnu tehniku. Iako sam dala sve od sebe, ona je bila i suviše jaka. Neću reći da sam se zadovoljila samim plasmanom u finale, ali ovaj put sam realna i nisam mogla da pružim dostojan otpor takvoj protivnici – naglasila je Cerić, uz opasku da će se japanskoj džudašici revanširati možda u Tokiju 2020. godine aludirajući tako na Olimpijske igre.

Selektor reprezentacije BiH Branislav Crnogorac nazvao je nastup na Svjetskom prvenstvu u Open kategoriji velikim uspjehom za našu reprezentaciju, za bh. džudo ali i za sport u našoj zemlji.

– Veliki je ovo povod, jer je iza nas Svjetsko prvenstvo u Open kategoriji, gdje su pravo nastupa imali svi džudisti preko 90 kg i džudašice preko 70. Ono što je Larisa postigla je najveći rezultat u historiji BiH. Amel Tuka je bio treći, a Larisa druga. Kao selektor i trener sam ponosan na rezultat – rekao je Crnogorac, naglasivši da ovo nije incident već rezultat jednog kontinuiranog rada.

– Japanka je prva na rang-listi, Larisa je druga i nije bilo iznenađenja što su njih dvije u finalu. Velika je prednost što je Japanka bila teža i itekako utjecalo na sami ishod ove borbe. Razlika u kilogramima bila je presudna – naglasio je na kraju selektor reprezentacije i predsjednik Judo saveza BiH Branislav Crnogorac, piše Faktor.

Foto: FENA

 

Previous Bužim - Muzej 505. viteške brigade
Next Povratnička porodica Herceglija iz Rogatice: Uprkos napadima na imovinu ostajemo ovdje

You might also like

SPORT

Edin Džeko u Sarajevu: Primio državnu nagradu za sport; posjetio obnovljenu Grbavicu

Najbolji strijelac reprezentacije Bosne i Hercegovine svih vremena, fudbaler AS Roma i bivši igrač Želje, Edin Džeko, boravio je danas u posjeti svom matičnom klubu. Planetarno popularan fudbaler stigao je

SPORT

Tuka osvojio zlatnu medalju, Pezer bronzani

Na Balkanskom prvenstvu u Turskoj nastupilo je devet takmičara iz Bosne i Hercegovine, od kojih je dvoje osvojilo medalje – Amel Tuka i Mesud Pezer. Amel Tuka je nastupio u

SPORT

Novi igrači u reprezentaciji: Bajić i Cocalić ne kriju oduševljenje

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine priprema se u Zenici pred predstojeće mečeve,  kvalifikacioni s Andorom i prijateljski s Austrijom. Selektoru Mehmedu Baždareviću odazvali su se svi pozvani igrači. Pored već