Larisa Cerić nakon najvećeg uspjeha u karijeri: Nadam se još boljim rezultatima

Larisa Cerić nakon najvećeg uspjeha u karijeri: Nadam se još boljim rezultatima

 

Najbolja bosanskohercegovačka džudašica, ali vjerovatno i sportašica, Larica Cerić jutros rano se u domovinu vratila sa srebrenom medaljom sa Svjetskog prvenstva koje je održano u marokanskom Marakešu.

Samo nekoliko sati nakon što je sjetjela u prijestolnicu naše zemlje, Lara je stala pred novinare s odličjem koje je najveći rezultat u njenoj dosadašnjoj karijeri, a ujedno i najveći rezultat bosanskohercegovačkog džuda.

– Hvala svima koji ste došli. Ipak, nije mala stvar biti u finalu Svjetskog prvenstva za seniore. Zadovoljna sam dosadašnjim dijelom sezone, a ova medalja mi je nedostajala da upotpunim kolekciju. U Maroko sam otišla s ciljem da osvojim medalju, a moja karijera traje od juniorskih dana. U najboljim sam godinama, a ove godine ostvarila sam veliki uspjeh – kazala je Cerić na početku obraćanja.

Najbolja bh. džudašica u finalu je poražena od Japanke Sarah Asahine, koja je trenutno prva na svjetskog rang-listi, dok je Larisa na drugoj poziciji. Japanska džudašica bila je sve osim lagan protivnik jer je gotovo 50 kilograma teža od Larise.

– U finalu je Japanka bila dominantna, ali ja sam itekako zadovoljna mojim borbama koje su prethodile finalu. Nadam se da ću postići bolji rezultat u narednim godinama, no općenito sam zadovoljna nastupom, pripremama i hvala Branislavu Crnogorcu i Arijani Jahi, koji su bili uz mene. Ovaj rezultat nije samo moj, nego i njihov, kao i moje porodice i klupskih kolega, zbog činjenice da sam uspjela da uđem u finale SP i osvojim medalju. Japanka je 50-ak kilograma teža od mene, a mogu reći da ima i nevjerovatnu tehniku. Iako sam dala sve od sebe, ona je bila i suviše jaka. Neću reći da sam se zadovoljila samim plasmanom u finale, ali ovaj put sam realna i nisam mogla da pružim dostojan otpor takvoj protivnici – naglasila je Cerić, uz opasku da će se japanskoj džudašici revanširati možda u Tokiju 2020. godine aludirajući tako na Olimpijske igre.

Selektor reprezentacije BiH Branislav Crnogorac nazvao je nastup na Svjetskom prvenstvu u Open kategoriji velikim uspjehom za našu reprezentaciju, za bh. džudo ali i za sport u našoj zemlji.

– Veliki je ovo povod, jer je iza nas Svjetsko prvenstvo u Open kategoriji, gdje su pravo nastupa imali svi džudisti preko 90 kg i džudašice preko 70. Ono što je Larisa postigla je najveći rezultat u historiji BiH. Amel Tuka je bio treći, a Larisa druga. Kao selektor i trener sam ponosan na rezultat – rekao je Crnogorac, naglasivši da ovo nije incident već rezultat jednog kontinuiranog rada.

– Japanka je prva na rang-listi, Larisa je druga i nije bilo iznenađenja što su njih dvije u finalu. Velika je prednost što je Japanka bila teža i itekako utjecalo na sami ishod ove borbe. Razlika u kilogramima bila je presudna – naglasio je na kraju selektor reprezentacije i predsjednik Judo saveza BiH Branislav Crnogorac, piše Faktor.

Foto: FENA

 

Previous Bužim - Muzej 505. viteške brigade
Next Povratnička porodica Herceglija iz Rogatice: Uprkos napadima na imovinu ostajemo ovdje

You might also like

SPORT

Fudbal: Četiri selektora iz Bosne i Hercegovine na Svjetskom prvenstvu!

  BOSNA I HERCEGOVINA, koja još uvijek nema selektora, propustit će Svjetsko prvenstvo, ali će na njemu imati čak četiri selektora koji su rođeni na njenoj teritoriji, piše Index.hr. Tako

INTERVJU

Bivši reprezentativac Vedin Musić: Utakmice iz prošlih kvalifikacija za SP trebaju biti primjer kako da odigramo i u ovim

Vedin Musić ostao je upamćen kao jedan od najborbenijih igrača u fudbalskoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine. Ljevonogi fudbaler koji je u karijeri igrao za Slobodu, Istanbulspor, Como, Modenu, Torino, Padovu,

SPORT

RIO: Amel Tuka bez finala.. šta mogu bacači kugle?

Bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka nije se uspio plasirati u finale utrke na 800 m na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Tuka je u drugoj polufinalnoj grupi osvojio četvrto  mjesto