Nura Eston u Torontu radi na privlačenju investitora u Bosnu i Hercegovinu

Nura Eston u Torontu radi na privlačenju investitora u Bosnu i Hercegovinu

 

Nura Eston je rođena u Kanadi prije nešto manje od 30 godina. Njeni roditelji, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, preselili su se na američki kontinent u šezdesetim godinama. Danas radi kao menadžer za odnose sa klijentima za firmu koja se nalazi na Forbsovoj listi top 50 tehnoloških kompanija svijeta. Redovno održava dobre odnose sa partnerima kao što su HSBC, CIBC, National Bank of Canada…

Iako nema neke snažnije veze sa Bosnom i Hercegovinom, pa čak ni državljanstvo, Nura je prava Bosanka i Hercegovka koja osjeća Bosnu i Hercegovinu kao svoju domovinu. Prije desetak godina jedna posjeta domovini njenih roditelja, inspirisala ju je na veće uključivanje i podršku radu na promociji Bosne i Hercegovine u Torontu – piše Akta.ba.

“Nisam odrasla u bosanskohercegovačkoj zajednici u Torontu. Moja veza sa BiH se gradi sa posjetom 2003. godine, kada sam osjetila vezu sa ljudima i zemljom. Odmah nakon tog putovanja počela sam počela sve više učiti o kulturi, muzici, jeziku s kojim sam povezana po porijeklu”, priča nam Nura.

“Izazova je mnogo. Kao i u našoj zemlji, i sama dijasporska zajednica je sklona podjelama, najčešće po religijskim linijama. Nekad je teško naći relevantnu publiku, okupiti ljude oko pozitivnih inicijativa i ciljeva. Saradnja naše zajednice u Torontu je dosta limitirana, veoma rijetko se povezujemo na nivou profesionalne saradnje, već se više teži druženjima unutar već poznatih krugova”, dodaje Nura.

Nura Eston se povezala sa udruženjem “Restart” još 2016. godine, kada je po prvi put pokrenuta inicijativa koja bi se fokusirala više na poslovno povezivanje bosanskohercegovačke dijaspore, da bi u 2017. u Torontu organizirala događaj biznis umrežavanja.

“Nekad se čini da našu dijasporu možete okupiti samo na koncertu, ali mi smo pokušali nešto drugačije”, pojašnjava nam Nura.

Sa svojom sestrom Amandom, Nura radi na organizaciji okupljanja žena iz naše dijaspore, sa preko 300 učesnica na posljednjem događaju. Sa porastom broja obrazovanih žena u našoj zajednici, Nura smatra da je potrebno njihovo veće uključivanje u razgovore u izazovima bosanskohercegovačke dijaspore.

“Naša generacija nam često poručuje – i mi imamo nešto vrijedno za reći”, kaže Nura, smatrajući da su mladi i žene najčešće izostavljeni iz diskusije o ‘teškim temama’.

“Prostora za saradnju ima. Svake godine imamo neke nove pozitivne inicijative, poput BiH Diasporic Conference, koja se održava jednom godišnje u nekom od gradova Sjeverne Amerike. Veliki posao radimo sa Bosnian-American Professionals Association. U obje inicijative žene imaju važnu ulogu i to je iskorak u odnosu na stare prakse.”

Sa udruženjem “Restart” te USAID Projektom “Diaspora Invest” bosanskohercegovačka dijaspora će se u okviru događaja Reconnect2018 i ovog augusta okupiti u Sarajevu, s ciljem da nastave raditi na povezivanju biznis inicijativa, investitora i novih razvojnih projekata. Nura Eston i ove godine svoju podršku pruža kroz rad sa zajednicama u Kanadi.

“Svaki član naše dijaspore ima različita očekivanja. Neko Bosnu i Hercegovinu vidi kao dobro mjesto za odmor, drugi razmišljaju o promjenama političkog sistema. Za mene je važno da počnemo okupljati ljude, i za početak, to možemo uraditi na temi koja nas sve povezuje – ekonomski razvoj i smanjenje nezaposlenosti”, poručuje.

Nura Eston svoje volonterske sate provodi razgovarajući sa ljudima koji su zainteresovani za investicije u Bosni i Hercegovini. Poručuje im da je sada vrijeme za investiranje u Bosnu i Hercegovinu.

“Imamo obrazovane i kvalifikovane kadrove koji čekaju pravu priliku. Govorim im da mogu uštediti svoj novac pokretanjem posla u BiH, bez da izgube na kvalitete proizvoda i usluga. Možemo zajedno napraviti pozitivan iskorak u BiH. Zbog toga je važno da na tom putu radimo sa poduzetnicima i širimo dobre priče o njihovom uspjehu“, zaključuje Eston.

Bosanci i Hercegovci imaju izuzetno dobar imidž u Kanadi i ispunjene živote. Ono što im nedostaje je malo snažnija veza i više povjerenja u Bosnu i Hercegovinu, njene institucije, kompanije i profesionalce. A nama iz Bosne i Hercegovine predstoji pažljivo planirani put kako da vratimo poljuljano povjerenje i barem 10% od 2 miliona dijaspore stavimo u svrhu ekonomske transformacije države kroz stvaranje snažnih poslovnih veza. Naša dijaspora može učiniti mnogo za Bosnu i Hercegovinu, ali treba naći način kako da to bude uzajamno.

Previous Obnova kule Zmaja od Bosne dovest će veći broj turista u Gradačac
Next Premijerno prikazan film Avde Huseinovića “SARAJEVSKI VITEZOVI – POZDRAV DOMOVINI”

You might also like

NAŠI LJUDI

Formira se komitet podrške za priznanje bosanske manjine u Austriji

Ove godine prvi put u historiji austrijskog društva, tri Austrijanca bosanskog porijekla aktivno su uzeli učešća u parlamentarnim izborima Austrije. Jedna od glavnih tačaka njihovog programa je priznanje bosanske nacionalne

NAŠI LJUDI

Bol i razočarenje naše dijaspore: U Americi smo izgubili svoju djecu

  Piše: Senad Agić/Imigracija i asimilacija: Iskustvo bosanskih muslimana u Chicagu Već je spominjano da je većina iz prve generacije bošnjačkih imigranata imala malo ili nimalo formalnog obrazovanja. Porodica je

NAŠI LJUDI

Amerikanci oduševljeni Bosancem koji je svladao nasilnika u Chicagu

Muškarac iz Čikaga sa više od dvije decenije iskustva u samoodbrani oborio je navodnog lopova u ‘7-Eleven’ na sjevernoj strani grada, prikovavši ga za zemlju dok policija nije stigla, pišu