PK „Goražde-Maglić“ organizuje planinarske ture na Stari grad Samobor

PK „Goražde-Maglić“ organizuje planinarske ture na Stari grad Samobor

Planinarski klub (PK) “Goražde – Maglić” sutra će organizovati jednodnevnu planinarsku turu na Stari grad Samobor, kulu bosanskog vojvode Stjepana Vukčića Kosače.

Kako je Feni kazao vođa orijentiring tima planinarskog kluba Fahrudin Hasović, prvi put tura se organizuje za mlade članove ovog kluba.

– Stari grad Samobor ima dobre uslove za fizičke pripreme za takmičenja u orijentiringu i orijentaciji i ujedno to je prilika da se mladi upoznaju o bogatom kulturno-historijskom naslijeđu ovog dijela Bosne i Hercegovine. Tu ima jedna rijetka kapija na prostoru Balkana koja je trouglastog oblika – pojasnio je Hasović.

Dodao je da Planinarski klub “Goražde-Maglić” izlete i planinarske ture na Samobor organizuje i za druga planinarska društva iz Bosne i Hercegovine.

– Nedavno su dolazili planinari iz Kaknja, Vogošće, Sarajeva i njihovi utisci su fantastični. Nigdje, u cijeloj Bosbi i Hercegovini ne postoji lokalitet u kojem imate laganu rekreativnu planinarsku turu, nakon koje vas dočeka nešto veličanstveno iz 13. vijeka kao što je Stari grad Samobor koji i danas izgleda veličanstveno i misteriozno. Naravno tu je i Kula Pavlovića u općini Pale u FBiH koja također može biti iskorištena u ove svrhe. Ljudi trebaju doći i vidjeti to – kazao je Hasović.  

Samobor, stari srednjovjekovni grad, poznat kao ljetnikovac Kosača nalazi se na području opštine Novo Goražde i nacionalni je spomenik pod zaštitom države. Prvi put se spominje 1397. godine, a sagradio ga je vojvoda Sandalj Hranić Kosača na samoj litici planine Gostun kod Ustiprače, na nadmorskoj visini od blizu 800 metara. Nakon njegove smrti naslijedio ga je njegov bratić herceg Stjepan Vukčić Kosača koji je upravljao Samoborom i drugim utvrđenim gradovima koje su Kosače izgradile za vrijeme vladavine. Samobor je bio omiljeni grad Kosača u kojem su često ljeti boravili i u njemu primali strane poslanike i trgovce.

Tvrđava Samobor spada u red najvećih srednjovjekovniih tvrđava u Bosni i Hercegovini sa koje je u to vrijeme kontrolisana glavna raskrsnica puteva koji su Bosnu povezivali sa Srbijom, Dubrovnikom i drugim krajevima Balkana.

Iako ima status nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine Stari grad Samobor danas je u ruševnom stanju, posebno zidovi utvrđenja i objekata. Najbolje je očuvana glavna kula, koja još uvijek odolijeva vremenu.

Previous Omer Begović: Manimo se egzotike, uzgajajmo voće našeg podneblja
Next Tradicionalna humanitarna akcija Bišćana za Srebreničane (Video)

You might also like

NASLIJEĐE

U toku izrada projekta: Najstarija tuzlanska džamija bit će rekonstruirana

Prvi podaci o ovom vjerskom objektu datiraju iz 1533. godine, a tokom historije je džamija mijenjala imena. Danas je najpoznatija kao Šarena džamija. U toku je izrada projektne dokumentacije za

NASLIJEĐE

Stolačka ljepotica jedinstvenog minareta: Džamija u Dabrici ohrabrenje i pokretač stanovnika

Više od četiri vijeka otkako je prvi put izgrađena stolačka ljepotica, džamija Safer-age Begovića, poznata i kao džamija u Dabrici minareta jedinstvenog u osmanskoj arhitekturi, u obliku sahat-kule i sada

KULTURA I UMJETNOST

Kakanj: Replika prijestolne stolice bosanskih vladara (Foto)

JU KSC Kakanj trenutno radi na pripremi zabavnih sadržaja koji će biti izloženi i prezentovani za vrijeme Kulturno-sportske manifestacije “Kakanjski dani 2017”! Jedan od atraktivnih sadržaja je i prijestolna stolica