Australijski studenti industrijsku robotiku uče u našoj državi

Australijski studenti industrijsku robotiku uče u našoj državi

Fabrike budućnosti su nezamislive bez umjetne inteligencije te roboti sve češće zamjenjuju radnike. Da naša zemlja ne zaostaje za ostatkom svijeta, makar u edukaciji, pokazuje i činjenica da je univerzitet La trobe iz Melburna poslao svojih 11 studenata iz Australije, Indije, Vijetnama i Kenije da uče o industrijskoj robotici u Njemačkom centru za robotiku u Tuzli.

Studenti iz Australije na obuku u Tuzlu su stigli na preporuku svog profesora Edhema Čustovića koji dolazi iz naše zemlje. Znanje koje dobiju bit će im potrebno za predmet gdje izučavaju industrijsku robotiku.

“Nisam nikada ranije radio sa robotima. Pojasnili su mi mnogo o kodiranju, funkcijama, sigurnosnim procedurama. To je bilo novo i izbudljivo iskustvo za mene”, otkriva Manah Misra, Indija.

“Ovdje nam svi pomažu. Ako imamo neko pitanje, pomognu mi. I specifično je to što imamo. Ujutru učimo lekcije, poslijepodne radimo praksu tako da učimo mnogo lakše i brže”, dodaje Manh Ninh, Vijetnam.

Centar ima Fanuc, ABBa i KUKA robote, odnosno, robote za premještanje, varenje te brojne druge funkcije koje obavljaju ovi višenamjenski strojevi. Studenti su učili kako programirati funkcije za robot te rukovati s njim.

“Online programiranje znači da vi stanete uz robota i programirate na licu mjesta. Offline – kao što vidite ovo danas – znači da programirate na svom laptopu, preko USB sticka prebacite na robota i on će raditi pod vašim komandama”, pojašnjava Džemal Lilkić, Njemački centar za robotiku Tuzla.

“Mi smo jako ponosni što smo prvi centar u regionu koji može ponuditi ovako veliki projekat. Oni su oduševljeni samim centrom, našim trenerima koji su pristupačni i tu u svakom momentu za njih, ali oduševljeni su i toplinom naroda jer kažu da nisu sreli ovako topao narod i ovakvo gostoprimstvo”, kaže Zlatka Grgić, Njemački centar za robotiku Tuzla.

Ovi mladi studenti iz Australije po završetku kursa dobit će certifikat o završenoj edukaciji koji je priznat na njihovom fakultetu i ulazi u bodove koje moraju skupiti tokom školovanja.

“Ovo će biti jako korisno za moj studij. Naučio sam o PLC programiranju i kako da to pokreće robot, naučili smo o dva različita tipa robota KUKA i ABB”, priča Ninh.

“Mnoge je fabrike svugdje koje za pakovanje koriste robote . I definitivno oni su budućnost. I mojoj zemlji i u cijelom svijetu”, dodaje Misra.

Da su roboti budućnost pokazuje činjenica da je sve više mladi zainteresovano za ovu oblast te po znanje dolaze u Centar, koji osim edukacije, radi servisiranje robota, obuke za zavarivanje pomoću robota, obuke za CNC operatere, te integraciju različitih proizvođača robota.

Centar za robotiku u Tuzli postoji već dvije godine. Od tada do danas educiran je značajan broj kadrova, realizovano je niz velikih projekata koji su rezultirali saradnjom, kako sa domaćim, tako i sa stranim kompanijama, ali isto tako i saradnjom sa studentima iz naše zemlje i univerzitetima iz inostranstva. 

Izvor: N1

Previous Dok Dodik štiti interese Hrvatske u slučaju Pelješkog mosta, oni mu šalju otpad pod nos
Next Bosanski barak, pas od 100 dukata

You might also like

Ekonomija/Biznis

IT tehnologije i inovatorstvo ključ za jačanje bosanskohercegovačke ekonomije

  Treća naučno-stručna konferencija “Potrebe privrednog sektora za tehnikom i inovatorstvom” upriličena je u Sarajevu. Učestvovalo je oko 400 inovatora, privrednika, stručnjaka, profesora i studenata iz Bosne i Hercegovine i regiona.

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Bosanskohercegovački inovatori osvojili 15 priznanja

  Sa šest inovacija, predstavljenih tokom tri dana u Poljskoj i Češkoj, bosanskohercegovački inovatori osvojili su čak 15 priznanja. Najnovija priznanja bh. inovatori su osvojili na izložbama u Katowicama i

NAUKA I TEHNOLOGIJA

“Zlatni student” Nusmir Mekić – želi pridonijeti razvoju Bosne i Hercegovine (VIDEO)

  Student elektrotehničkog fakulteta u Tuzli, Nusmir Mekić, rodom iz Banovića, diplomirao je s ocjenom 9,7 i odlučio je ostati u Bosni i Hercegovini. Podučava mlade studente, pronalazi inovacije i