Zapošljavanja povratnika  u Podrinju (Video)

Zapošljavanja povratnika u Podrinju (Video)

S obzirom na to da je povratnicima u Podrinje teško dobiti posao u javnom sektoru, uglavnom se bave poljoprivredom ili biraju privatne biznise. Poduzetnici imaju na raspolaganju različite programe podrške Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice.

Iako je nekima promet u padu zbog mjera zaštite od koronavirusa, bilo je novih zapošljavanja i u vrijeme pandemije.

-Aluminijumska i PVC stolarija iz Glumine se izvozi u Austriju, Njemačku i Luksemburg. U ovoj zanatskoj radnji ima pet radnika. Jedan od njih je zaposlen zahvaljujući podršci Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice. 

-Programe podrške održivom povratku Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice  koristila je i fabrika za preradu voća i povrća u Glumini kod Zvornika. Aplicirali su na javne pozive pri izgradnji , a kasnije za proširivanje i zapošljavanje. U okviru Programa podrške zapošljavanju povratnika u maloj privredi dobili su 75 000 KM uz obavezu zapošljavanja 3 radnika na 3 godine. Više puta su dobijali podršku i za obavljanje pripravničkog staža.  Tako su dobili dva tehnologa.  

-Jedan od povratnika u Kamenicu 2010. je osnovao prevozničku firmu. Danas ima 20 kamiona i 21 radnika.  Od toga 4 su zaposlena preko programa podrške Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice i za to su dobili 60 000 KM.  

Namjera Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica je ojačati poduzetnički duh u povratničkim sredinama i pružiti podršku svima koji imaju dobre ideje.  Dosadašnja iskustva su ohrabrujuća. Broj korisnika programa podrške početnom biznisu se udvostručio.  Start up biznisi potiskuju raniju praksu „čekanja na donacije“.

Videoprilog RTVTK
Previous FlyBosnia obnavlja letove s tri aviona
Next Čovjek koji je Minhen zamijenio Živinicama i otvorio firmu koja proizvodi vatrogasna vozila

You might also like

Ekonomija/Biznis

Kompanija Meggle BH počela izvoz u Austriju

Kompanija Meggle BH sa sjedištem u Bihaću, počev od avgusta, pokrenula je izvoz u Austriju. Kompanija već dugi niz godina izvozi na tržišta Srbije, Crne Gore, Kosova, Albanije, Makedonije, ali

Ekonomija/Biznis

Bosanski izvoz u septembru rekordan – oborena granica od 1,3 milijarde BAM

Bosna i Hercegovina je u septembru ove godine ostvarila rekordan mjesečni izvoz, izvještava Indikator.ba. Izvoz je u ovom mjesecu, prema podacima Agencije za statistiku BiH, iznosio 1,33 milijarde KM, što

Ekonomija/Biznis

PRILIKA ZA MLADE: Zavod za zapošljavanje s 50 miliona sufinansira zapošljavanja više od 11.000 osoba

  Federalni zavod za zapošljavanje (FZZZ) 27. februara objavit će Javni poziv za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja u ovoj godini, a dan poslije Javni poziv za učešće u Programu