Kompanija Laks godišnje proizvodi stotine tona ribe: ‘Cilj nam je hiljadu tona’

Kompanija Laks godišnje proizvodi stotine tona ribe: ‘Cilj nam je hiljadu tona’

Kompanija Laks je punosistemsko ribogojilište, što znači da je ovdje zaokružen ciklus prozvodnje ribe, od majke, ikre, mlađi, konzumne ribe do finalne pakirnice. Smatra se da je ovo jedno od najvećih izvorišta u Evropi.

– Petnaestak godina naša kompanija postoji. Ja sam čitav život u ribarstvu. Jedan od brendova ove kompanije su ljudi jer mi ovdje imamo fish majstore, koji su u tradiciji Blagaja sa oca na sina. Mi proizvodimo ribe za tržište kada su u pitanju konzumne kategorije, a dobar dio mlađi proizvodimo za poribljavanje otvorenih vodotoka. Proizvodimo kalifornijsku pastrmku, lososovu crvenu kalifornijsku pastrmku, šarana i endemnu vrstu ribe iz Neretve, riba koja je na crvenoj listi svijeta jer joj prijeti izumiranje – kazao je Dževad Handžar, vlasnik firme Laks.

Skoro 70 posto svojih proizvoda ova kompanija uspješno izvozi u Evropsku uniju i zemlje CEFTA-e. Laks je jedna od tri kompanije u našoj zemlji koja ima dozvolu za izvoz na tržište Evropske unije.

– Sad negdje naša proizvodnja ide do 250 tona, s tim da to raste. Korona je malo to zaustavila ali mi nismo nikog ni od radnika otpustili. Radimo na tome da povećamo proizvodnju i da naša riba ide ka EU. Naš mogući kapacitet je 500 tona i da nije bilo korone mi bismo došli na tu kategoriju, od proljeća se vraćamo tamo gdje smo bili, a cilj nam je 1000 tona – rekao je Handžar.

Na samim počecima svog rada kada su pravili šaranski ribnjak, kompaniji Laks ukazala se potreba za kreditnim sredstvima. Njihov prvi kredit bio je kredit kod Razvojne banke Federacije BiH.

– Saradnja sa društvom Laks počinje 2010. godine i pratimo ih kroz kreditna zaduženja, imali smo pet partija. Pratili smo ih u osnovnoj djelatnosti uzgoju ribe i nabavci potrebne mehanizacije i opreme – kazala je Slavica Miloš, rukovodilac poslovnice Razvojne banke Federacije BiH u Mostaru

Uprava Razvojne banke Federacije BiH na čelu sa v.d. predsjednikom dr. sc. Semirom Fejzićem ali i vlasnik kompanije Laks iskazali su zadovoljstvo dosadašnjim poslovanjem te se nadaju nastavku uspješne saradnje i u budućnosti.

– Sad smo ponovo konkurisali za sredstva koja su nam dobrodošla jer držimo EU i trebala su nam specijalna vozila. Sada mi više nemamo problema. Imali smo probleme jer smo imali stare kamione koji ne zadovoljavaju kategorije Europe. Hvala na uspješnoj saradnji, i mislim da Razvojna banka u Hercegovini treba da se bazira na proizvodnju hrane jer to je zajedno bingo – istakao je Dževad Handžar, vlasnik firme Laks.

Previous Lokmić među trideset najboljih u veleslalomu na Svjetskom prvenstvu
Next Četkarski esnaf može se vidjeti još samo u radionici Remzije Balagića (VIDEO)

You might also like

Ekonomija/Biznis

Potražnja za bosanskim šljivama u Njemačkoj veoma dobra

Počela je sezona za šljive iz Bosne: Jan Gütinger iz istoimene rastuće voćarske kompanije prihvatio je svoju prvu isporuku prošlog četvrtka u Rietheim-Weilheimu. Ove godine planirano je 40 kamiona, što

Ekonomija/Biznis

Procvat bosanskog izvoza: Bosna i Hercegovina prvi put ima suficit sa Slovenijom!

Bosna i Hercegovina ove godine prvi put bilježi pozitivan trgovinski saldo sa Slovenijom, što znači da u tu zemlju prvi put više izvozimo nego što iz nje uvozimo, piše BiznisInfo.

MADE IN BOSNIA-387

Vispakova espresso kafa od sada će se piti i u Egiptu

Bosanskohercegovačka prehrambena industrija Vispak iz Visokog plasirala je prve količine Vispak espresso kafe na tržište Egipta. Egipat je 26. zemlja u svijetu u koju kompanija Vispak izvozi svoje proizvode. Menadžer