Posljedice koronavirusa u regionu: Bosna i Hercegovina i Srbija imale najbolji ekonomski odgovor

Posljedice koronavirusa u regionu: Bosna i Hercegovina i Srbija imale najbolji ekonomski odgovor

U državama bivše Jugoslavije od početka pandemije koronavirusa zaraženo je ukupno 1.238.199 osoba, a preminulo je 24.287 osoba oboljelih od Covida-19.

Najviše zaraženih registrirano je u Srbiji, čak 442.835, dok je prema broju zaraženih na milion stanovnika na prvom mjestu Crna Gora koja je ujedno i treća zemlja u Evropi po broju zaraženih na milion stanovnika.

Najviše preminulih je u Hrvatskoj, u kojoj su zbog koronavirusa život izgubile 5.462 osobe. Na milion stanovnika smrtnost je najviša u Sloveniji i Crnoj Gori. Najmanje umrlih na milion stanovnika ima Srbija. Na milion stanovnika najviše testiraju Crna Gora i Slovenija, prenosi Al Jazeera Balkans.

Kada je vakcinacija u pitanju, u Srbiji je vakcinisano 1.300.330 osoba, a drugu dozu je dobilo 472.769 osoba. U Hrvatskoj je prvu dozu vakcine primila 125.771 osoba, a drugu 58.305. Niti jedna osoba nije vakcinisana na Kosovu, u Crnoj Gori su vakcinisane 293 osobe, a u Bosni i Hercegovini 950 osoba.

Kada su ekonomske posljedice pandemije koronavirusa u pitanju, u tom je segmentu najviše pogođena Crna Gora, čiji je BDP u 2020. godini pao za 14,9 posto.

BDP Kosova je pao za 8,8 posto, Hrvatske za 8,6 posto, a Slovenije za 6,2 posto. BDP Sjeverne Makedonije je pao za 5,1 posto. Najbolje su se pandemijom u ekonomskom smislu nosili Bosna i Hercegovina, čiji je BDP u 2020. godini pao za četiri posto te Srbija, čiji je BDP pao za dva posto.

U takvoj situaciji ohrabruje i činjenica da je Vlada Federacije BiH na jučerašnjoj sjednici donijela odluke o programima utroška dijela sredstava kapitalnih transfera za kapitalne projekte izgradnje autocesta i brzih cesta utvrđenih ovogodišnjim budžetom FBiH Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija u ukupnom iznosu od 118,2 miliona KM.

Broj nezaposlenih u Hrvatskoj je u 2020. godini u odnosu na godinu ranije porastao za 28.092, a u Crnoj Gori za 13.853, odnosno za oko šest posto.

U Sloveniji je broj nezaposlenih porastao za 13.700, dok je u Bosni i Hercegovini u 2020. godine registrirano 10.739 nezaposlenih više nego u 2019. godini, što je rast za jedan posto. Prema zvaničnoj statistici, nezaposlenost u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji nije povećana.

Izvor: Fena

Previous Crtež iz Sarajeva najbolji na Festivalu djece i mladih u Južnoj Koreji
Next Interpol raspisao potjernicu za čuvarem u logoru “Trnopolje”

You might also like

Ekonomija/Biznis

Džaferović s Erdoganom i Alijevim ozvaničio povezivanje gasovoda TANAP s Evropom

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je zajedno s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdganom i predsjednikom Turske Ilhamom Aliyevim na ceromoniji u turskom gradu Ipsala ozvaničio povezivanje Transanadolijskog (TANAP)

Ekonomija/Biznis

BS Telecom Solutions: Novi višemilionski ugovor za izvoz softvera u CG

Bosanskohercegovačka kompanija „BS Telecom Solutions“ potpisala je novi višemilionski vrijedan ugovor u Crnoj Gori za proizvodnju, isporuku i instalaciju softvera za upravljanje i nadzor saobraćaja na autoputu Bar – Boljare. Radi se

Ekonomija/Biznis

Bingo kupio tuzlansku Ditu!

Fabrika detrdženata Dita iz Tuzle prodata je danas kompaniji Bingo. Prodaja je obavljena sistemom slobodne pogodbe, a odbor povjerilaca Dite, koja je u stečaju, donio je odluku koja je prihvaćena