Ugled, države i lični, na visokom nivou! Bosanska ministrica obraća se evropskim kolegama odmah nakon ukrajinske delegacije

Ugled, države i lični, na visokom nivou! Bosanska ministrica obraća se evropskim kolegama odmah nakon ukrajinske delegacije

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković obratila se večeras na neformalnoj večeri uoči sutrašnjeg sastanka ministara vanjskih poslova Vijeća Evrope u Torinu.

Šefovi diplomatija evropskih država okupili su se u čuvenoj Palazzo Madama u Torinu i razgovarali o najaktuelnijim pitanjima, uključujući rusku agresiju na Ukrajinu, posljedice geopolitičkih promjena i budućnost kontinenta.

U svom obraćanju, ministrica Turković je, između ostalog, oštro osudila rusku agresiju i podržala suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, ističući da je BiH podržala odluke o isključenju Ruske Federacije iz ove organizacije te međunarodne sankcije s ciljem okončanja agresije i spašavanja ljudskih života.

Ministrica Turković se susrela i sa domaćinom neformalne večere italijanskim ministrom vanjskih poslova Luigi Di Maiom, te ministrima Španije, Norveške, Slovenije i drugih država.

Sutra ujutro počinje 132. zasjedanje ministarskog komiteta Vijeća Evrope. Ministrica Turković će se obratiti skupu 46 ministara i predstavnika država članica druga po redu, odmah nakon ukrajinske delegacije.

Naslovna fotografija: Bosanska ministrica dr. Bisera Turković i njena norveška kolegica Anniken Huitfeldt.

Previous Premijer Novalić podržao Izetbegovića stihovima slavnog bosanskog pjesnika
Next Benjamina Karić na 75. Kanskom film festivalu

You might also like

NAŠI DANI

Izetbegović: Blokade uzrokovali političari iz RS, jer ne mogu negirati genocid

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović učestvovao je na 10. konferenciji predsjednika parlamenata zemalja Jugoistočne Evrope i država članica Višegradske grupe, koja je održana u Budimpešti. 

NAŠI DANI

Probijena lijeva cijev tunela Ivan duga 1761,50 metara

Na dionici Tarčin – Ivan kroz planinski prijelaz Ivan Sedlo je probijena lijeva cijev tunela Ivan dužine 1761,50 metara. Radovi na probijanju tunela započeli su u januaru prošle godine. Ovo

NAŠI DANI

FUCZ onesposobio i drugu avio-bombu pronađenu kod RTV doma u Sarajevu

Nakon što je u četvrtak, 5. septembra, na gradilištu iza RTV doma u Sarajevu pronađena avio-bomba teška 500 kilograma, a potom sigurno transportovana sa lokacije, na istoj lokaciji danas je