Tuzla – podsjećanje na značaj zračnog mosta za enklave u istočnoj i zapadnoj Bosni

Tuzla – podsjećanje na značaj zračnog mosta za enklave u istočnoj i zapadnoj Bosni

U međunarodnom Atelje Ismet Mujezinović Tuzla, u organizaciji Udruženja zrakoplovaca Zračni Most jučer, 25.04.2023.godine, održan je Okrugli sto na temu “Značaj zračnog mosta za enklave u istočnoj i zapadnoj Bosni u vojno-političkom i humanitarnom kontekstu”.

Nakon 28 godina po prvi put se javno govorilo o najhumanijoj i najplemenitojoj misiji Zrakoplovstva Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Slika može predstavljati 9 osoba
Foto: Centar za kulturu Tuzla

U pitanju je jedna od aktivnosti u sklopu obilježavanja 7. maja, datuma koji je nedavno prošao Skupštinsku proceduru u formi inicijative Udruženja zrakoplovaca Zračni most Tuzla, da se uvrsti u Zakon o značajnim datumima, događajima i ličnostima na području TK i obilježava kao Dan zračnog mosta, o čemu je predsjednik Uruženja brigadir OS BiH u penziji pilot Izudin Maleškić rekao:

Na važnost podsjećanja i razvijanja kulture pamćenja te naučnog pristupa u istraživanju i dokumentovanju svih segmenata otpora ratu protiv Bosne i Hercegovine govorili su profesori Univerziteta u Tuzli Izet Šabotić i Sead Selimović.

Dr.sc. Izet Šabotić je istakao važnost značaja vojne formacije koja je radila na uspostavi zračnog mosta s enklavama.

S malim kapacitetima, vojna organizacija uspjela je izvoditi operacije taktičkog i operativno-strategijskog nivoa. Stvorena je veza između slobodnih teritorija i enklava u istočnoj i zapadnoj Bosni, o čemu je između ostalog govorio general u penziji Enes Husejnović.

General Enes Husejnović govorio je o značaju zračnog mosta posmatran kroz vojno-političku i humanitarnu prizmu. Također je bilo riječi o žrtvama, a najveća tragedija se dogodila 7. maja 1995. godine.

Taj let je bio i zadnji let za enklave u istočnoj Bosni. Let za Žepu 7.maja 1995.godine završio je tragedijom, pogibijom kompletne posade helikoptera, pilota Džemala Malkića i Envera Čokića, kao i letača tehničara Izeta Džambića. Tada su poginula i tri ljekara, dr. Sead Halilović, dr. Husein Halilović i dr. Muhamed Deljković. Također poginula su i šestorica putnika, a deset ih je teže ili lakše povrijeđeno.

Okrugli sto je bio prilika da se javnost upozna i sa herojima zračnog mosta u Krajini, gdje je poginula i prva zrakoplovna žrtva, pilot Samir Beganović. Poginuli su i piloti Edvin Iftić i Meho Merdanić kao i ministar vanjskih poslova R BiH dr. Irfan Ljubjankić i članovi njegove delegacije.

General Mustafa Polutak govorio je o važnosti institucionalnog obilježavanja datuma ili događaja u kontekstu zaštite tekovina odbrambenog rata i ukupne borbe za Bosnu i Hercegovinu, a general Azir Osmanović o značaju letova za Srebrenicu i njihov doprinos opstanku enklave Srebrenica prije izvršenja genocida.

Ovo je prvi i vrlo značajan iskorak u upoznavanju javnosti s djelovanjem zrakoplovstva Armije R BiH, o kojem se malo zna i jedini su koji nemaju svoj datum za obilježavanje. Članovi Udruženja Zračni most, rade na ispravljanju svojevrsne nepravde.

(MiruhBosne/tuzlarije.net)

Previous Turska: Medalje za spasioce za istaknutu žrtvu i zalaganje u pomoći nakon zemljotresa
Next U prepunoj sarajevskoj Vijećnici promovisana knjiga "Nastanak Republike Srpske"

You might also like

NAŠI DANI

SAD i UK otvoreno iskazale podršku visokom predstavniku

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Julian Reilly poručio je da Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja u potpunosti podržavati visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i ključnu ulogu Ureda visokog predstavnika

NAŠI DANI

Kanađani oduševljeni bosanskim somunom

Bosanski somun obično privuče pažnju turista prilikom posjete Sarajevu i drugim gradovima u Bosni i Hercegovini, a ovaj put se to desilo u dalekom Torontu u Kanadi gdje je ova

NAŠI DANI

Tuzla: Nani Fati Orlović uručena Povelja Tuzlanskog kantona

Na svečanoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona u povodu 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, dodijljena je Povelja Tuzlanskog kantona nani Fati Orlović, javlja AA. Inicijativu za dodjelu Povelje TK-a