Promocija knjige ‘Putovanje kroz Bosnu 1530’

Promocija knjige ‘Putovanje kroz Bosnu 1530’

U mostarskom Centru za kulturu okviru Mostarskog ljeta u utorak, 1. augusta, s početkom u 20 sati bit će predstavljena knjiga „Putovanje kroz Bosnu 1530 – U kakvom stanju je Kraljevinu Bosnu zatekao i opisao Benedikt Kuripešić 1530.“, autorice Bisere Suljić-Boškailo.

Knjiga otkriva dugo skrivane istine o Bosni te nudi kolaž bosanskohercegovačke historijske nauke, lijepe književnosti i prevodilačkog znanja i umijeća, što ne čudi kada se radi o autorici koja je i sama naučnica, odnosno univerzitetska profesorica germanistike, te umjetnica i prevoditeljica, dobitnica mnogobrojnih nagrada za svoja književna djela i prevode, najavili su organizatori.

Na mostarskoj promociji o knjizi “Putovanje kroz Bosnu 1530” pored autorice govorit će i dr. sci. Lejla Žujo Marić te dr. sci. Dario Terzić.

Bisera Suljić- Boškailo rođena je 9. januara 1965. u Tutinu, gdje je pohađala osnovnu i srednju školu. Studirala je u Sarajevu, Mostaru i Eichstättu (Njemačka). Doktor je filoloških nauka (germanistika), i dugogodišnji je predavač njemačkog jezika i književnosti u Njemačkoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Autorica je sedam romana, tri zbirke pjesama i dvije naučne monografije, te pet knjiga prijevoda značajnih njemačkih autora.

Previous Ismail Barlov plasirao se u finale Svjetskog prvenstva
Next AFERA HVAR: Dodik od Milanovića tražio da stopira izvršenje američkih presuda protiv Srbije i Rs!

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Nastavlja se projekat višetomnog Rječnika bosanskog jezika

  Predsjednik Vijeća Kongresa bošnjačkih inetelktualaca prof.dr. Nedžad Mulabegović i autor višetomnog Rječnika bosanskog jezika prof.dr. Dževad Jahić potpisali su, u prostorijama Vijeća, Ugovor o nastavku izrade IX i X toma Rječnika

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Godišnjica rođenja velikog pisca Meše Selimovića

Na današnji dan 1910. godine u Tuzli je rođen Mehmedalija Meša Selimović, jedan od najistaknutijih bosanskohercegovačkih književnika. Najpoznatija djela su mu ‘Derviš i smrt’ i ‘Tvrđava’. U nastavku pročitajte isječak

HISTORIJA

Ponovo oživljeni Ljetopis Mula Mustafe Bašeskije

Čuveno djelo “Ljetopis”, sarajevskog ljetopisca Mula Mustafe Bašeskije, oživljeno je u novom izdanju i ponovo aktuelizirano kroz moderne tehnologije. Iza ovog jedinstvenog izdavačkog poduhvata stoji namjera da se istinsko remek-djelo