Stranka za BiH o sastanku putujuće koalicije: Još jedna izdaja na koju je spremna Trojka

Stranka za BiH o sastanku putujuće koalicije: Još jedna izdaja na koju je spremna Trojka

(Patria) – Uoči još jednog u nizu sastanaka putujuće koalicije na državnom nivou (Čović – Dodik – Nikšić), koji se danas održava u Mostaru, u medijima se pojavio tekst izmjena Izbornog zakona koji kao glavni cilj ima smjenu aktuelnog saziva Centralne izborne komisije (CIK) BiH, kako su to u više navrata najavljivali Dodik i Čović.

Očito se radi o još jednom ustupku, odnosno izdaji na koju je spremna Trojka, jer prema tumačenju njihovog koalicionog partnera Čovića, Hrvat je samo onaj koga predloži HDZ, i ako u sastavu CIK-a ima neki Hrvat koji nije kadar HDZ-a, njega odmah treba smijeniti, saopštili su iz Stranke za BiH.

“Pogubni je to princip koji ako se primjenjuje pokazuje svim građanima BiH koji se izjašnjavaju kao Srbi ili Hrvati, a nisu pripadnici separatističkih politika, da u ovoj zemlji nemaju nikakva prava.

Takvu poruku šalju im stranke Trojke sa svojim partnerima SNSD-om i HDZ-om. Izmjenama Izbornog zakona dolazi do radikalnog zaokreta koji se odnosi na osiguranje profesionalizma u radu CIK-a BiH, jednog od najznačajnijih državnih tijela za osiguranje fer i demokratskih izbora, a time i izgradnju demokratskih institucija.

Potpuno se politizira izbor članova CIK-a BiH, jer se u postupak njihovog imenovanja uključuje i Dom naroda (do sada je izbor vršio samo Predstavnički dom), a iz Komisije za izbor i imenovanja isključuju se članovi koje je do sada imenovao predsjednik CIK-a i članovi Komisije koje po postojećim rješenjima imenuje predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

Znači, uvodi se potpuna politizacija ovog najznačnijeg tijela za izborni proces i demokratske institucije. Osim toga, omogućava se smjena člana CIK-a i prije isteka mandata, a ne navode se nikakvi razlozi zbog kojih bi se razrješenje dogodilo.

Ostavljeno je na volju političkim strankama da ocjenjuju i procjenjuju koliko su pojedini članovi CIK-a BiH radili, odnosno koliko nisu radili u korist političkih stranaka koje su učestvovale na izborima i koje su formirale koalicije, odnosno vlade”, poručili su iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

Previous Aviokompanija Wizz Air ponovo uspostavila letove na relaciji Sarajevo – London
Next Salko Zildžić izlazi na slobodu!

You might also like

NAŠI DANI

Predsjednik CG nakon hapšenje terorističke grupe iz Srbije: Da namjera nije spriječena bilo bi to najcrnje vrijeme za Crnu Goru u posljednjih 70 godina

Predsjednik države Filip Vujanović rekao je da je postojao veliki rizik ugrožavanja stabilnosti Crne Gore, te da je očigledno da je postojala želja da se Crna Gora, uz pomoć terorističke

NAŠI DANI

Bolnica u Gazi: Palestinci zahtijevaju istragu MKS-a

Palestinske vlasti žele istragu Međunarodnog krivičnog suda (ICC) o smrtonosnom udaru na bolnicu u Gazi za koji se Izraelci i Palestinci međusobno optužuju, objavila je u srijedu njihova predstavnica u

NAŠI DANI

NES uz patriotski blok – potpisan sporazum o formiranju vlasti u USK

Predsjednik Kantonalnog odbora SDA  Unsko-sanskog kantona (USK) Jasmin Musić i premijer USK-a  i predsjednik Regionalnog odbora Narodnog evropskog  saveza  (NES) Bosne i Hercegovine Krajina Mustafa Ružnić potvrdili su večeras nakon